C-vitamin och proteinpulver är bland de vanligaste tillskotten.
C-vitamin och proteinpulver är bland de vanligaste tillskotten. Foto: Getty Images

Guide: 11 vanliga kosttillskott

Många av oss försöker förbättra vår hälsa på en mängd olika sätt, och en populär metod är att ta kosttillskott.
Men det kan vara svårt att navigera i djungeln av alla olika tillskott som finns tillgängliga på marknaden idag.
Vad är verkligen effektivt – och vad är säkert att ta?

Få full koll på ditt intag – med Wellobes app

Först och främst måste vi prata om för- och nackdelar med kosttillskott. Fördelarna är att de kan hjälpa oss att få tillräckligt med näringsämnen som vi annars inte skulle få genom vår kost. Det kan bland annat hjälpa oss att bygga muskler, öka vår energi och förbättra vår sömn. Men det finns också nackdelar, till exempel kan kosttillskott vara dyra, potentiellt farliga vid överdosering och kanske inte alltid nödvändiga.

Det finns massor av olika typer av kosttillskott, låt oss gå igenom de vanligaste och mest populära.

JUST NU: En månad på köpet

1. Proteinpulver

Proteinpulver är en typ av pulver som tillverkas av protein. Det används ofta av idrottare och kroppsbyggare för att hjälpa till med muskeltillväxt samt reparation. Proteinpulver kan också användas som måltidsersättning eller för att öka proteininnehållet i kosten. Det är dock viktigt att notera att proteinpulver inte bör användas som enda proteinkälla i din kost.

Även om proteinpulver i allmänhet är säkert kan det orsaka biverkningar som uppblåsthet och magbesvär hos vissa personer. Då proteinpulver är koncentrerat mjölkprotein, kan du uppleva biverkningar om du är laktosintolerant.

Behöver du hjälp att nå din målvikt? Bli medlem HÄR

2. Kreatin

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i kroppen som omvandlar lagrad energi till rörelseenergi, och det tas ofta i tillskottsform för att hjälpa till att förbättra idrottsprestationen. Kreatin anses öka energinivåerna, stimulera muskeluppbyggnad och hjälpa musklerna att återhämta sig snabbare från träning.

För att inte överdosera detta kosttillskott är det viktigt att man håller sig till angiven dosering. Även om det kan finnas biverkningar i samband med dess intag kan dessa betraktas som ofarliga. Dock kan en biverkning vara ökning i kroppsvikt vara en biverkning på grund av att kreatin bidrar till vätskeansamling – så tänk på det om du försöker att gå ner i vikt.

3. Multivitaminer

Multivitaminer är ett av de mest populära kosttillskotten på marknaden. De innehåller vanligtvis en mängd olika vitaminer och mineraler och tas ofta i ett försök att förbättra den allmänna hälsan eller förebygga vitaminbrist.

Även om multivitaminer kan vara fördelaktiga är det viktigt att komma ihåg att de inte ersätter en hälsosam kost. Dessutom kan vissa personer uppleva biverkningar som illamående eller huvudvärk när de tar multivitaminer.

Få en personlig veckomeny – som medlem i Wellobe

4. D-vitamin

D-vitamin är ett näringsämne som är viktigt för immunsystemets normala funktion och att hålla benhälsan i kroppen i gott skick. Det finns i fet fisk, ägg och via solen, men många människor får inte tillräckligt enbart genom detta. Därför rekommenderas ofta tillskott av D-vitamin, särskilt för äldre vuxna.

D-vitamintillskott är i allmänhet säkra, men stora mängder under lång tid kan vara farligt då det kan leda till att man får för höga halter kalcium i blodet (vilket kan bidra till en rad skador på inre organ).

5. C-vitamin

C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Det är en antioxidant som stödjer uppbyggnaden av brosk- och benvävnad samt bidrar till ett effektivare upptag av järn från din kost. C-vitamin finns i citrusfrukter, tomater, potatis och gröna bladgrönsaker.

Även om C-vitamin i allmänhet anses vara säkert och biverkningar är mycket ovanliga kan intag av stora doser påverka känsliga magar med diarré och illamående.

C-vitamin är relativt enkelt att få i sig via en vanlig kosthållning.
C-vitamin är relativt enkelt att få i sig via en vanlig kosthållning. Foto: Getty Images

6. Järn

Järn är ett mineral som är nödvändigt för produktionen av hemoglobin, ett protein som transporterar syre i blodet. Detta behövs för bland annat blodbildning, ämnesomsättning och energitillverkning. Järn finns i bland annat kött, fågel, fisk och bönor.

För mycket järn kan leda till toxicitet, medan för lite järn kan orsaka anemi (blodbrist).

7. Magnesium

Magnesium är ett mineral som är inblandat i över 300 biokemiska reaktioner i kroppen. Det bidrar till att upprätthålla muskel- och nervfunktionen, håller hjärtrytmen jämn och stöder ett friskt immunförsvar. Magnesium finns i mörka bladgrönsaker, nötter, frön och fullkorn.

Även om magnesium i allmänhet anses vara säkert kan intag av stora doser orsaka diarré, illamående och magsmärtor.

8. Kalcium

Kalcium är ett näringsämne som är viktigt för att ha ett hälsosamt skelett och för ben- och tandhälsan. Det bidrar till normal nervfunktion, blodkoagulation och har en roll i immunförsvaret och matsmältningen. Det finns bland annat i mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker.

Kalciumtillskott är i allmänhet säkra, men de kan orsaka biverkningar som uppblåsthet eller gasbildning hos vissa personer.

9. Zink

Zink är ett livsnödvändigt mineral som ingår i hundratals enzymer i kroppen. Det behövs för immunsystemets normala funktion samt påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer. Zink finns naturligt i livsmedel som till exempel ostron, musslor, kött och nötter.

Tas zinktillskott i för stora mängder kan man uppleva magkramp, diarré och kräkningar. Det kan också leda till järnbrist.

10. Omega-3

Omega-3-fettsyror är en typ av fett som är viktigt för god hälsa och anses vara fördelaktigt för hjärthälsan, hjärnhälsan och immunsystemet. Det finns i fet fisk som lax och tonfisk samt i linfröolja och chiafrön. Omega-3-tillskott rekommenderas ofta till personer som inte äter tillräckligt med fet fisk eller som har vissa medicinska tillstånd som hjärtsjukdomar eller artrit.

Omega-3-tillskott är i allmänhet säkra, men de kan orsaka biverkningar som uppstötningar eller dålig andedräkt hos vissa personer.

11. Probiotika

Probiotika är levande bakterier som finns i yoghurt och andra fermenterade livsmedel. De finns också i form av kosttillskott. Probiotika har visat sig ge en mängd hälsofördelar, bland annat förbättrad matsmältning och minskad inflammation. Probiotika kan dock också orsaka biverkningar som gas eller uppblåsthet hos vissa personer.

Sammanfattning

I slutändan är kosttillskott inte en magisk lösning på alla hälsoproblem, och det är inte alla som behöver ta dem. Men för vissa människor kan kosttillskott hjälpa till att ge den extra boosten som de behöver och som man inte får i sig via sin dagliga kost.

Tänk på att alltid rådgöra med en läkare eller en dietist innan du börjar ta några tillskott för att se till att de är säkra och effektiva för dig. Och glöm inte att för att upprätthålla en hälsosam livsstil med en balanserad kost och regelbunden motion för att uppnå optimal hälsa!

Källor: Livsmedelsverket, 1177, Werlabs, Apotek Hjärtat

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här