Bjud nyårsgästerna på en lyxmiddag som både är god och bra för dig som vill gå ner i vikt. Här bjuder vi på tre kaloriberäknade recept för en hel trerättersmeny. Gott nytt år!
● 6 snittar (104 kcal per port)
1 baguette skuren i 6 skivor
150 g skalade räkor
50 g ishavsrom
1 dl minifraiche
25 g finhackad röd lök
2 msk finhackad dill
1 citron
Gör så här:
Lägg brödskivorna på ett uppläggningsfat. Blanda räkor, ishavsrom, minifraiche, rödlök och dill. Fördela röran på
brödskivorna. Garnera med citronskivor och dill.
4 portioner (458 kcal per port)
500 g kalvfilé (kalvytterfilé)
1,5 msk flytande margarin (80 % fett)
0,5 dl peppar (sechuanpeppar)
1 st schalottenlök
0,5 klyfta vitlök
1 msk färsk ingefära
1 dl torrt vitt vin 12 %
4 dl köttbuljong (helst kycklingbuljong)
1 msk majsenamjöl 1 msk
4 portioner kokt pasta (välj parpadelle som är en bred tagliate)
250 g svamp (helst ostronskivling)
1 dl färsk oregano
1 msk Lätt Cremefraiche (Arla)
0,5 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
1. Börja med såsen. Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära och sechuanpeppar i en kastrull (med hälften av margarinet), tillsätt vitt vin och kycklingbuljong och låt såsen sjuda i ca 15-20 minuter. Sila såsen ner i en ny kastrull, låt den sedan koka upp och red av med maizena. (blanda maizenan i lite vatten först). Lämna såsen på den avstängda plattan på lätt varmhållning.
2. Bryn köttet i en stekpanna tills det har fått en fin yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 170º i ca 10-15 min tills det har en innertemperatur på 54º.
3. Stek svampen i det flytande margarinet och oljan.
4. Koka den färska pastan i lättsaltat vatten i ca 1 min. Häll av pastan i ett durkslag och lägg tillbaka den i kastrullen. Tillsätt svamp, färsk oregano, lätt crème fraiche samt salt och peppar i pastan och blanda alltihop.
5. Hetta upp såsen om den svalnat. Skär upp köttet och servera tillsammans med pastan, såsen och gärna lite grönsaker till.
● 4 portioner (163 kcal per portion)
0,5 dl vetemjöl
1 dl mellanmjölk
1 st ägg
1 msk margarin
1 äggula
0,25 dl socker
0,5 dl kaffegrädde
0,5 msk finrivet citronskal
0,5 msk pressad citron
100 g frysta hallon
0,5 msk vatten
1 msk florsocker
1 tsk florsocker till garnering
Gör så här:
1. Vispa mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, äggen och saltet. Vispa till en slät smet.
2. Stek pannkakorna i margarinet i en stekpanna (gärna av teflon).
Fyllningen
3. Blanda gulor, socker och grädde i en kastrull. Sjudpå låg värme samtidigt som du rör tills fyllningen tjocknat. Blanda i skal och saft. Låt svalna.
4. Fyll pannkakorna med citronkrämen. Vik ihop till paket. Lägg i en smord form. Gratinera i 275 grader i 2-3 minuter.
Hallonsås
5. Kör hallon, vatten och socker i en matberedare. Servera crepsen varma tillsammans med hallonsåsen. Sikta över lite florsocker.
Vill du ha mer hjälp med din vikt? Kolla här
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.