Tre recept med chiafrön från Wellobe.

Tre lätta recept med hälsosamma chiafrön

Frukost, mellanmål eller topping. En som ofta äter det populära chiafröet är dietisten Josefine Jonasson. Här är tre tips på vad du kan göra med det, om du vill gå ner i vikt.

Chiafröet har på senare tid blivit otroligt populärt. Dels eftersom det är väldigt näringsrikt och innehåller bland annat Omega 3, antioxidanter och fibrer. Dels eftersom det är så lätt att använda. I dag finns en uppsjö av recept, menar Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.
– Eftersom fröna är så näringstäta är det med rätta de kallas superfrön. Det man ska tänka på är dock att man behöver tugga eller mala sönder dem om man ska kunna tillgodogöra sig all näring från dem. I vätska bildar fröna en gelé som gör att de är extra bra för magen. Samtidigt är det lätt att höja just detta nya lilla frö till skyarna, men egentligen innehåller alla frön faktiskt gott om fibrer, bra fetter och protein, så det är ingenting som är unikt just för chiafröet.

JUST NU: 50% rabatt

Mer Omega 3 än i fisk

Enligt Josefine kan de flesta fröer alltså generellt sett ses som supermat. Men en fördel med just chiafröet är som sagt dess höga innehåll av Omega 3-fett, vilket är långt mer än i den nyttiga fisken. Samtidigt är de två produkterna lite svåra att jämföra, eftersom man inte äter lika mycket frön som fisk.
– För de som inte äter fisk kan chiafröet dock verkligen vara en extra bra näringskälla.

Här är Josefines 3 favorittips

1. Som frukost eller mellanmål
Blanda fröna med mandelmjölk, yoghurt, vanligt vatten – eller någon annan valfri vätska – och låt stå någon timme eller över natten. Ät sedan puddingen till frukost eller mellanmål, tillsammans med en frukt, lite bär eller nötter. Det är både mättande och energisnålt.

2. Som topping
Strö fröna på din kvarg, yoghurt, fil eller gröt. Du kan också blanda dem med andra frön och strö dem över din sallad.
3. I bakningen
Blanda ner fröna i ditt bröd om du vill baka veganskt eller använd dem i stället för ägg. Eftersom fröna bildar en relativt smaklös gelé funkar det minst lika bra!
Ja, jag vill ha fler tips och råd på hur jag ska äta

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här