Gör som skalman – kör med rutiner!

När, vad och hur man ska äta är inte alltid så lätt att veta när man vill gå ner i vikt. Wellobes dietist och matspanare Maria Nygårds ger sina tips.

Kan man äta vad man vill och ändå tappa vikt? Svaret är ja, om man inte äter för mycket. Det som fortfarande gäller är kaloriintag in och hur mycket energi man gör av med. För att gå ner i vikt måste kroppen göra av med mer energi än vad den får i sig. Det kan vara lättare sagt än gjort som ni vet.

Måltidsordningen är viktig: Att få in tre huvudmål och två–tre mellanmål gör det lättare att få bort sina överskottskilon. Det kan låta konstigt, men ofta gör det att det blir lättare att kontrollera sitt sug och sin hungerkänsla.

Om det går för lång tid mellan måltiderna blir suget eller hungerkänslan svår att få bort, det är lätt gjort att börja småäta och energiintaget blir ofta betydligt större än om man håller sig till huvudmål och mellanmål.
Försök att få in bestämda tider för målen och ta gärna mobilen till hjälp: ställ larmet för när det är dags för att äta. Lite som Skalmans ät- och sovklocka! Det hjälper dig att komma ihåg att äta så att det inte går för lång tid mellan målen.Ta med någon frukt/grönsak eller smörgås om du vet att du kommer att sitta i möte under eftermiddagen eller som du kan ta på bussen hem efter jobbet om du inte kan fixa något mellanmål innan middagen serveras.

För den som skiftesarbetar kan detta mönster vara svårt att följa. Eftersom kroppen är inställd att äta under dagen är det bäst om man kan få i sig den mesta energin då. Ett sätt kan vara att ta en lätt frukost då man kommer hem från nattskiftet, äta lunch då man vaknar, äta middagen så sent som möjligt. Försök äta så regelbundet som det går. Undvik småätande mellan 02.00–04.00 då kroppen går på sparlåga.

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här