Att sluta äta fett kan göra att du går upp i vikt.
Att sluta äta fett kan göra att du går upp i vikt. Foto: Getty images.

Fettfri kost kan få dig att gå upp i vikt

Att utesluta fett borde leda till att du går ner i vikt – eller?
Nej, faktum är att en fettfri kost kan ha helt motsatt effekt.
Slutar du äta fett helt kan det snarare få dig att gå upp i vikt.

Få mer tips på hur du ska äta för att hålla vikten

Wellobe är vårt motto att man kan äta vad man vill – bara inte i obegränsade mängder. Och särskilt inte om man vill gå ner i vikt. Många människor tenderar dock att vara väldigt svartvita, det är ofta ”allt eller inget”. Men om du någonsin har försökt leva på en fettfri diet vet du hur eländigt det kan vara. En grape till frukost, sallad utan dressing till lunch och skinnfri kyckling med ångkokta grönsaker till middag – är det inte många som skulle stå ut med i längden. För är kosten helt fri från fett är den inte tillfredsställande och då vill kroppen bara ha mer. Risken då blir att kroppen skriker efter kolhydrater i ett desperat försök att fylla ut underskottet. Kolhydraterna omvandlas sedan till fett – och du går upp i vikt.

JUST NU: En månad på köpet

Uppmanade till en fettfri kost

Sommaren 1976 satte senatorn George McGovern i South Dakota upp USA:s allra första riktlinjer för en hälsosam kost. Detta efter att åtta kollegor hade avlidit i tjänst av hjärtattacker. McGovern började uppmana befolkningen att ha mindre fett i kosten för att försöka förhindra eller minska viktuppgång. Särskilt betonade han effekterna av att äta mindre mättat fett, för att i stället satsa på kolhydrater. Problemet var att den forskning han stödde sig på saknade tillförlitlighet, skriver Huffington Post.

Fettfria kosten fick motsatt effekt

Samtidigt som studier visade klara samband mellan förhöjda kolesterolvärden och hjärtsjukdomar, fanns inga egentliga bevis för att mättat fett skulle ge den här typen av överviktsrelaterade sjukdomar. Ändå drog anti-fett-revolutionen igång och folk började frossa i högprocessad, kolhydratrik mat och utesluta fett. Men istället för att sänka risken för hjärtsjukdomar och gå ner i vikt slog antalet överviktiga och diabetessjuka rekord. Folk gick helt enkelt upp i vikt – snabbt.

Läs också: Vilket fett ska man äta?

Har du gått upp i vikt? Få hjälp HÄR

Så undviker du att gå upp i vikt

Så vad återstår då för en hälsomedveten människa att göra? Jo:

1. Basera din kost på "riktig" mat
Då fettfri mat ofta smakar mindre proppar många tillverkare den full av socker och andra tillsatser. Satsa därför på mat baserad på näringsrika råvaror och livsmedel utan tillsatser såsom ekologiska grönsaker, korn och vildris samt kött från frigående djur.

2. Bli inte rädd för fett – även om du har gått upp i vikt
Rätt fett i rätt mängd hjälper din kropp att absorbera näringsämnen som vitamin A, D, E och K, så om du ställer om till en helt fettfri kost kan du på sikt gå miste om de positiva effekter grönsakerna har. Använd gärna vegetabiliskt smör, smält djurfett, kokosolja eller avokadoolja när du lagar mat, eller tillsätt nötter och frön. I rätt mängder kommer det INTE att få dig att gå upp i vikt, men det är klart att du måste hålla koll på den totala energimängden (d v s räkna kalorier in och ut).

3. Komplettera dina måltider – i lagom doser
Toppa dina rätter med lagom mycket olivolja, oljebaserade dressingar och ät gärna avokado. En hälsosam mängd fett kan förhöja smaken, men framför allt hålla dig mätt längre så att du inte behöver fylla ut med extra kolhydrater, socker och andra onödiga kalorier som ändå inte är bra och som definitivt får dig att gå upp i vikt. Det betyder förstås inte att det inte finns några begränsningar, men du ska heller inte vara rädd för lite hälsosamt fett.

4. Välj rätt sorts kolhydrater
Är målet att gå ner i vikt är det inte bara viktigt att tänka på vilket fett din mat innehåller, utan även vilken typ av kolhydrater. Satsa på den typen som brukar kallas för ”långsamma kolhydrater”, som tar längre tid att bryta ner och som därför också håller dig mätt längre. Några sådana exempel är:

 1. Fullkornspasta
 2. Fullkornsris
 3. Bulgur
 4. Quinoa
 5. Couscous
 6. Mathavre
 7. Matvete
 8. Grönsaker
 9. Rotfrukter (ej potatis)
 10. Nötter
 11. Ärtor
 12. Bönor
 13. Kikärtor
 14. Linser
 15. Frukt
 16. Bär


Läs mer om snabba och långsamma kolhydrater

Ät vad du vill, när du vill – så länge det funkar för dig

Men. På Wellobe är vår övertygelse och rekommendation som sagt att du kan äta vad du vill när du vill, så länge du bara har kontroll. Vill du äta hälsosammare, så är det bara bra. Tycker du att det är trist att helt övergå till en fettfri kost, ja då ska du göra det. Till syvende och sist är det den totala energimängden som är det viktiga – och att hitta ett sätt som fungerar på sikt så att du kan leva med det.

Som medlem räknar vi alla kalorier åt dig

Läs även

Vilket fett är bäst att steka i?

Fettfri kost kan få dig att gå upp i vikt

Om skillnaden mellan smör, margarin och olja

11 saker du inte visste om fett

Vad är värst – socker eller fett?

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här