Getty images. Att sluta äta fett helt kan få motsatt effekt.

Fettfri kost kan få dig att gå upp i vikt

Att utesluta fett borde leda till att du går ner i vikt – eller?
Nej, faktum är att det faktiskt kan bli precis tvärtom.
Slutar du äta fett helt kan det snarare få dig att gå upp i vikt.

Få mer tips på hur du ska äta – som medlem
Om du någonsin har försökt leva på en fettfri diet vet du hur eländigt det kan vara. En grapefrukt till frukost, sallad utan dressing till lunch och skinnfri kyckling med ångkokta grönsaker till middag – är det inte många som skulle stå ut med i längden. För när maten inte är tillfredsställande, vill kroppen tvärtom bara ha mer. Risken då blir att kroppen skriker efter kolhydrater (vilket den sedan ändå omvandlar till fett) i ett desperat försök att fylla ut underskottet.

Nå din drömvikt med oss!

En uppmaning att äta mindre fett

Sommaren 1976 satte en senator vid namn George McGovern i South Dakota upp USA:s allra första riktlinjer för en hälsosam kost. Detta efter att åtta kollegor avlidit i tjänst av hjärtattacker. McGovern började nu uppmana befolkningen att äta mindre fett, särskilt mättat sådant, för att i stället satsa på kolhydrater. Problemet var att den forskning han stödde sig på saknade tillförlitlighet, skriver Huffington Post.

Inga egentliga bevis

Samtidigt som studier visade klara samband mellan förhöjda kolesterolvärden och hjärtsjukdomar, fanns inga egentliga bevis för att mättat fett skulle orsaka dessa saker. Ändå drog anti-fett-revolutionen igång och folk började frossa i högprocessad, kolhydratrik mat och utesluta fett. Men istället för att sänka risken för hjärtsjukdomar och gå ner i vikt slog antalet överviktiga och diabetessjuka rekord.
Få mer hjälp med din kost – som medlem

Kroppen vill tvärtom ha mer

Så vad återstår då för en hälsomedveten människa att göra? Här är 3 tips:

1) Basera din kost på "riktig" mat

Då fettfri mat ofta smakar mindre proppar många tillverkare den full av socker och andra tillsatser. Satsa därför på mat baserad på näringsrika råvaror och livsmedel utan tillsatser såsom ekologiska grönsaker, korn och vildris samt kött från frigående djur.

2) Var inte rädd att tillsätta fett

Rätt fett hjälper din kropp att absorbera viktiga näringsämnen som vitamin A, D, E och K, så om du helt utesluter det och bara äter grönsaker kan du på lång sikt gå miste om de positiva effekter grönsakerna har. Använd därför gärna vegetabiliskt smör, smält djurfett, kokosolja eller avokadoolja när du lagar mat, eller tillsätt nötter och frön.

3) Komplettera gärna dina måltider – i lagom doser

Toppa dina rätter med lagom mycket olivolja, oljebaserade dressingar eller se till att äta avokado. En hälsosam mängd fett kan förhöja smaken, men framför allt hålla dig mätt längre så att du inte behöver fylla ut med extra kolhydrater, socker och andra onödiga kalorier som ändå inte är bra. Det här betyder förstås inte att det inte finns några begränsningar, men du ska heller inte vara rädd för lite hälsosamt fett.
Bli medlem

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här