Läs mer om fenomenet med ”negativa kalorier”.
Läs mer om fenomenet med ”negativa kalorier”. Foto: Colourbox.

Negativa kalorier – metod eller myt?

Det finns de som påstår att viss mat kräver mer energi att smälta än att tillföra kroppen. Fenomenet kallas "negativa kalorier" och sägs effektivt kunna hjälpa människor ner i vikt.
Men hur ligger det egentligen till? Såhär ser dietisten Josefine Jonasson på saken.

Bli medlem i Wellobe

Fenomenet "negativa kalorier" innebär att man äter någonting som kräver mer energi att smälta än vad det egentligen tillför kroppen. Med den här typen av kost skulle man teoretiskt sätt alltså hamna "på minus" på sitt kalorikonto och enligt vissa förespråkare kan man därmed gå ner i vikt. Enligt den brittiska läkaren Caroline Shreeve bakom boken "Ät rätt – bränn fett" innehåller exempelvis en portion brysselkål 50 kalorier, samtidigt som det går åt 75 kalorier att smälta den. Brysselkålen ger alltså 25 bonuskalorier och lämnar minus på kontot efter måltiden, enligt tidningen Må Bra*.

Nå din målvikt med oss!

”För bra för att vara sant”

Andra livsmedel som man antar kräver lika mycket energi – eller mer – att smälta är sallad, selleri, rädisa, gurka, kantareller, blomkål, zucchini, stark chili och vattenmelon. Och enligt Shreeve gör en sådan kost att du går ner tre gånger så snabbt i vikt jämfört med om du bara drar ner på det kaloriintaget överlag.

Kan det verkligen vara så enkelt?
– Nej, det är sällan uttrycket "låter det för bra för att vara sant är det oftast det" har stämt så bra. För många år sedan florerade en myt liknande denna, att viss mat gav minuskalorier. Men jag har väldigt svårt att se någon logik eller sanning i det, säger Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.

Bättre sätt att få minus på kalorikontot

Däremot håller Josefine Jonasson till viss del med om att man kan gå ner i vikt av att bara äta den här typen av mat eller att äta väldigt mycket av den: Det vill säga grönsaker.
– Eftersom energi- eller kaloriinnehållet är väldigt lågt samtidigt som maten ger stor volym blir man nämligen mätt innan man har fått i sig alltför mycket kalorier. Däremot finns det andra sätt att få minus på kalorikontot: Det absolut mest hälsosamma och bästa är utan tvekan att röra på sig. Raska promenader kommer att ge ett större minus än både vattenmelon och kantareller!
Få mer tips och råd på hur du ska äta för att gå ner i vikt

* Sandberg, J. 151225, Negativa kalorier: Maten som bränner mer kcal än vad den ger! MåBra, https://www.mabra.com/negativa-kalorier-maten-som-branner-fett (180117)

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här