Vissa grönsaker blir nyttigare vid tillagning.
Vissa grönsaker blir nyttigare vid tillagning. Foto: Getty images

Här är grönsakerna som är nyttigare varma

Att grönsaker och rotfrukter är hälsosamma är ingen nyhet.
Däremot skulle man kunna tro att ju färskare mat desto bättre.
Men när det gäller viss mat kan det faktiskt vara tvärtom.
Kolla in hela dietistens lista nedan.

Nå din målvikt – med vår hjälp

Spenat

Eftersom tillagning av vissa råvaror kan påverka volymen en hel del, kan det också hjälpa till att höja näringsinnehållet. En grönsak som minskar rätt rejält i volym vid tillagning är spenat, vilket betyder att man kan få i sig avsevärt större mängder och mer näring om man värmer upp den. En annan fördel är att oxalsyran i spenaten utlöses vid tillagning samtidigt som den hämmande effekten som den annars kan ha på kalciumupptaget minskar.

Nå din målvikt med oss!

Tomater

Ett annat exempel på en grönsak som blir nyttigare uppvärmd är tomat. Den innehåller nämligen ett ämne som heter lykopen, som sägs kunna stärka immunförsvaret och skydda mot hjärt- kärlsjukdom. Det intressanta med lykopenet är att det blir kraftfullare efter uppvärmning och därför tillhör tomater alltså den gruppen grönsaker som blir nyttigare av att värmas. Perfekta som bas i grytor och såser alltså.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Morötter och pumpa

Morötter och pumpa är fler exempel på grönsaker som blir bättre vid upphettning. Båda innehåller gott om betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin är bland annat viktigt för huden och synen. Eftersom betakarotenet lättare tas upp när det är uppvärmt så är även morötter och pumpa i tillagad form att föredra.

Om vi vänder på det hela...

... och tittar på infrysning av mat istället så förlorar man faktiskt inte så mycket näring av att förvara grönsaker, rotfrukter och bär i frysen. Infrysning kan snarare vara ett bra sätt att öka möjligheterna till att man faktiskt får i sig mer frukt och grönt.

Utöver infrysning och upphettning finns det andra sätt att förädla mat, såsom till exempel fermentering. Det innebär att man syrar grönsaker med hjälp av mjölksyrabakterier och i den processen kan innehållet av vissa aminosyror och B-vitamin öka liksom tillgängligheten till protein och stärkelse.

Att grodda exempelvis bönor och frön är ett annat bra exempel. Då ökar tillgängligheten av vissa antioxidanter och vitaminer. Dessutom är det både enkelt och effektivt.

Men kom ihåg: Oavsett hur du tillagar eller handskas med det du äter är det valet av råvaror som är viktigast. Frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkorn, bra fetter och proteiner bör är alltid något du generellt bör äta mer av. Men ge dem gärna det där lilla extra genom rätt behandling – särskilt om du vill gå ner eller hålla koll på din vikt.

Nå din målvikt – med våra tips och råd

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Josefine Jonasson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här