Jo – visst kan du gå på fest

Helgen är nära och det är dags att fira med riktig festmat. Men hur går det då med vikten?
– Tänker du på storleken på portionerna ska du nog få plats med förrätt, varmrätt och efterrätt utan att vikten tar stryk, säger dietisten Josefine Jonasson.

Vill du ha fler tips?

Ja, om min mat

Ja, om min motivation

Ja, om min motion

Allt går bra att äta – i lagom mängd. Så visst kan du äta festmat när du bantar, bara det inte händer för ofta.

– I så fall ska det inte behöva påverka vikten negativt, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson.
Det allra viktigaste när du ska gå ner i vikt är det du gör till vardags. Så när det är helg och dags att planera för en festmåltid är det viktigt att du fokuserar på portionernas storlek, så att de inte blir för stora. Särskilt om du vill få plats med förrätt, varmrätt och dessert. Sedan spelar så klart fetthalten i maten stor roll.
– Tänk på att en sås gjord på bara grädde inte behöver vara godare än en sås på mjölk och en skvätt grädde. Likaså behöver en gratäng inte bli godare för att den innehåller massor med ost och så vidare. Det handlar om mängderna helt enkelt, säger Josefine.

JUST NU: En månad på köpet!

Välj dina kalorier

Ett annat tips är att servera en lite lyxigare, matigare sallad till maten, med exempelvis sockerärtor, olika sorters sallad, äppelbitar, färska champinjoner eller bladspenat.Oavsett om det är fest eller vardag ska man komma ihåg att panerat, smördegsinbakat och friterat innehåller en hel del fett.

– Men tycker du att det är något av det godaste du vet ska du visst kunna unna dig det ibland, det är ett val du själv gör. Du får välja lite vad du lägger kalorierna på helt enkelt, en smarrig dessert eller en smördegsinbakad middag, säger Josefine.

Njut ordentligt

Det handlar egentligen inte om att maten ska vara så fettsnål som möjligt. Risken är ibland att man äter större mängder när man använder fettsnåla produkter, just för att man tänker att det inte innehåller så mycket fett.

– Generellt sett är det så att grädde, creme fraiche och ost i stora mängder gör att energi-innehållet går upp snabbt och mycket. Det kan vara bra att tänka på.

Hur kan man då njuta av festmaten på bästa sätt?

– Lägger du in allt du äter eller planerar att äta i Wellobe.se ser du snabbt var de extra kalorierna kommer från. Då kan du också göra en bedömning av om det är värt det.

Men det som är allra viktigast, enligt Josefine, är att du inte har dåligt samvete när du äter. Eller att du får ångest när du ätit klart, då är den goda maten förstörd.

– Mat kryddad med dåligt samvete är den sämsta maten, alla kategorier!

Läs mer om vad som ingår i Wellobe här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här