Här är bästa tipsen för hur du tackar nej.
Här är bästa tipsen för hur du tackar nej. Foto: Getty images.

Dietisten: Så lär du dig tacka nej

Alla är tyvärr inte lika förstående inför att du kämpar med din vikt. Och att tacka nej till mat eller sötsaker kan uppfattas som provocerande. Här är expertens bästa tips på hur du enkelt slipper du undan.

”Men ska du inte ta en kaka eller portion till? Här har jag ju stått hela dagen och bakat eller lagat mat,...” Kanske är fikarummet på jobbet fullt eller så är hela släkten samlad. Och hur mycket du än undviker sockerbomberna på kakfatet eller all god mat, möts dina försök av ett intensivt trugande.
– Tyvärr vädjar det ofta till det dåliga samvetet då fikastunden eller middagen är en slags ritual som symboliserar gemenskapen. Att äta tillsammans är en universell gemenskapshandling som visar att vi hör ihop, förklarar Gunilla Burell, tidigare motivationscoach på Wellobe.

JUST NU: En månad på köpet

Vad är egentligen viktigast?

Att tacka nej till fikat blir alltså att tacka nej till hela gemenskapen. Men om man verkligen inte vill bryta de goda vanor som man har kämpat så för att få, vad gör man då?

Gunilla Burell tycker att man ska fundera på vad som är viktigast.
– Är det viktigaste för dig att hålla din diet eller att bekräfta dina släktingar? Visst, att baka kanske har varit din kollegas eller släktings sätt att visa att han eller hon bryr sig om dig. Försök då att bekräfta den här personen på något annat sätt. Kanske kan du säga hur mycket du uppskattar att träffa honom eller henne. Eller så kan du säga hur glad över att hon eller han har förberett så mycket.

Planera i förväg

Att planera fikastunden i förväg är också bra. Fundera över vad det kommer bjudas på och hur du ska hantera situationen. Du kan till och med öva på att säga nej på ett neutralt och lugnt sätt.

– ”Enligt min hälsoordination ska jag inte äta sötsaker”, kan vara ett sätt att ta udden av det hela, säger Gunilla Burell.
Ett annat tips är att försöka prata med värden eller värdinnan i förhand.

– När du väl sitter där omgiven av hela släkten kan det vara svårt att säga nej. Det är alltid svårare att hantera en situation när du är mitt uppe i den, men förbereder du dig redan innan blir det betydligt enklare.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här