Byt ut det raffinerade sockret i din mat.

Vad kan man byta socker mot?

Många har svårt att avstå från socker i kaffe, te och flingor. Här tipsar vi om alternativ att byta ut sockret mot.
– Det går att lära gamla hundar sitta, säger Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.

Vill du gå ner i vikt? Få fler tips på hur du ska äta

Hur gör man för att minska på sockerintaget om man har druckit sitt kaffe eller te, ätit sina frukostflingor och bakat sin favoritkaka på samma sätt hela sitt liv? Det allra bästa, menar Josefine Jonasson, är att ta en dag i taget och försöka vänja sig av vid allt sött successivt.
– Dra ner på sockret i kaffe och te, sluta med sötade flingor, baka med mindre socker och begränsa fikabröd, desserter och godis till helgen. Satsa hellre på färska eller frysta frukter och bär. Fruktsockret är nämligen snyggt förpackat på så vis att det serveras med vitaminer, mineraler och fibrer.

Minska socker i bakningen

Att börja baka med fruktsocker för att vara nyttig är däremot ingenting Josefine Jonasson rekommenderar, eftersom man då förlorar all näring.
– Såvida du inte utesluter sockret helt och fyller kakan med frukter och bär för att få den söta smaken förstås, tillägger hon.

Använd sötningsmedel – i "värsta fall"

Har du svårt att sluta med socker eller att avstå läsk, finns alternativ som kan fungera under en viss övergångsperiod:
– Ta sötningsmedel i kaffet och teet och köp lightläsk, men se till att inte överdosera! Läsken bör fortfarande ses som någonting "extra" du kan unna dig ibland och absolut inte någonting du kan dricka varje dag.

Testa söta kryddor

Råsocker, honung och sirap är andra livsmedel som ofta framställs som nyttiga alternativ. Många tar exempelvis gärna en klick honung i yoghurten. Men även om dessa alternativ kan vara bättre än vanligt socker är den förbättringen försumbar.
– Använd hellre kanel eller kardemumma i yoghurten. Och återigen: Försök hellre dra ner på själva behovet av den söta smaken. Det är ju det du försöker komma bort från. Ditt framtida jag kommer att tacka dig.

JUST NU: 50% rabatt

Läs även

Vad är värst – socker eller fett?

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här