”Kan jag spara kalorier till helgen?” Wellobe’s dietist svarar.

”Kan jag spara kalorier till helgen?”

En säker metod för att gå ner i vikt är att begränsa mängden kalorier.
Många äter därför mindre i veckan för att kunna unna sig mer på helgen.
Men funkar det att ”spara” kalorier till helgen? Wellobe’s dietist svarar.

Ställ DINA frågor till vår dietist varje vecka – som medlem

Egentligen är det busenkelt att gå ner i vikt*. Jo, faktiskt. Det gäller bara att äta lite mindre kalorier än du gör av med eller tvärtom – att göra av med mer kalorier än du tillför. Så, för att lyckas nå din målvikt är det helt enkelt bara att räkna alla kalorier in och ut. När du blir medlem i Wellobe* får du en individuell kalorinivå att förhålla dig till varje dag. En fullt rimlig fråga är därmed huruvida man kan spara sina kalorier till helgen eller ej, om man vill unna sig lite mer på fredagar och lördagar.

Investera i din hälsa du också!

Viktigt med ”rätt” kalorier

Enligt Wellobe’s dietist Josefine Jonasson är det egentligen inte någonting hon skulle rekommendera i första hand. Dels eftersom de flesta medlemmar har ett rekommenderat kaloriintag på max 1 300 kalorier per dag. Och det är i princip omöjligt att få i sig tillräckligt mycket näring på färre kalorier än så, menar hon. Det är alltså inte helt okomplicerat att flytta kalorier hit och dit under veckorna, det är också viktigt att skilja olika kalorier åt.
– Tar du av vardagskalorierna och sparar dem för att kunna äta mer på helgerna går du miste om en hel del näring. För troligen är det snabbmat och godsaker du sparar dina kalorier till. Och inget av det är direkt smockfullt med vitaminer eller mineraler.

Att räkna kalorier kräver ärlighet

En annan anledning till att undvika att spara kalorier till helgen, är att risken för konstant hunger ökar om du minskar för mycket på energiintaget i veckorna. Och då är risken snarare att du tappar kontrollen och tvärtom äter mer än vad du egentligen tänkt.
– Samtidigt kan det vara tryggt att veta att du kan spara kalorier till särskilda tillfällen, för då ökar chansen att du orkar avstå frestelser på vardagarna. Och det i sin tur, ökar chansen för att du också orka hålla dig till din plan i det långa loppet och till slut nå din målvikt. Att räkna kalorier handlar om om att vara ärlig mot sig själv.

Minska inte mer än 100 kalorier per dag

Det viktigaste är alltså att du skapar ett sätt som passar dig, som du kan leva med hela vägen in i mål. Vissa föredrar att tänka i hela veckor istället för en dag i taget och tycker då att det kan vara bra att spara kalorier till helgen. Och absolut, vill du minska ditt energiintag i veckorna så gör det. Men se då till att inte begränsa det mer än 100 kalorier per dag. Sparar du 100 kalorier om dagen har du fortfarande 500 kalorier till godo till helgen och det kommer du ganska långt med.
– Tänk dock på att, ju lägre energiintag desto viktigare är kvaliteten på maten. Och se till att begränsa helgen till en dag så att du inte helt släpper tyglarna både fredag, lördag och söndag. Den allra bästa strategin om du vill unna dig mer på helgerna är att både minska kaloriintaget och öka kaloriutgifterna, det vill säga att kompensera alla godsaker med att röra dig lite mer.

Ät och drick gott – utan onödiga kalorier

Sedan behöver det ju inte vara svart eller vitt. Man kan fortfarande äta och dricka gott på helgerna, utan att behöva tillföra massa onödiga kalorier. Det är till exempel stor skillnad i kalorier mellan att äta en hel pizza och att en halv – eller att baka en egen nyttigare variant. Att äta en hel påse chips eller en liten skål är också två helt olika saker. Vi på Wellobe har mängder med knep – såväl för vardagar som helger.

Ställ DINA frågor till vår dietist varje vecka – som medlem

Läs även

Bästa och sämsta snackset

Snacks att äta om jag vill gå ner i vikt

Recept på nyttiga snacks till helgen

Kan jag äta mer på helgerna?

Lista på nyttiga snacks

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här