Vad är trestegsmetoden? Hur fungerar den?
Vad är trestegsmetoden? Hur fungerar den? Foto: unsplash

Det här är trestegsmetoden

Det finns många olika metoder för att gå ner i vikt.
En metod som blivit populär de senaste åren är trestegsmetoden.
Men vad går den egentligen ut på? Här är de olika stegen.

Starta ditt medlemskap i Wellobe här

Många drömmer om att hitta den perfekta dieten. Den där man snabbt rasar i vikt – utan att behöva göra några större uppoffringar. Tyvärr fungerar inte viktnedgång på det sättet. Det enda sättet att gå ner i vikt är att göra av med mer energi än vad man stoppar i sig. Hur man gör det kan variera – antingen genom att färre kalorier eller genom att öka förbrukningen. Det mest effektiva brukar vara att göra en kombination av båda – alltså att äta mat med mindre kalorier och träna mer.

JUST NU: En månad på köpet

Trestegsmetoden

Dr Michael Mosley är en känd läkare och författare som skrivit flera böcker om viktnedgång och  livsstilsförändringar. Mosley blev känd när han introducerade 5:2 metoden för världen och har efter det lanserat flera olika varianter av långsiktiga livsstilsförändringar. Den senaste i raden är den så kallade Mosleymetoden eller Trestegsmetoden som den också kallas. Metoden är en kombination av hans tidigare metoder/böcker och målet är att man ska skaffa sig en mer hälsosam livsstil. Det är alltså inte en diet utan en metod för en hälsosam livsstil.

Gå ner snabbt

Metoden går ut på att man i den första fasen ska gå ner i vikt snabbt. Denna fasen kan vara olika lång men max 12 veckor. Det vanligaste( om man har en del vikt man vill gå ner) är 8 veckor. Enligt Mosley är det ingen fara för ämnesomsättningen att gå ner snabbt utan det kan enligt honom rentav vara bra för metabolismen.

Under denna fasen ska du äta 800 kalorier om dagen under en period av 12 timmar. Det innebär att kroppen under 12 timmar får vila. Rent praktiskt brukar det innebära att man lägger frukosten lite senare på dagen och att man inte äter så sent på kvällen.Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna – Mosleys rekommendation är att alla äter 800 kcal om dagen under denna fasen.

För att hålla koll på att man inte äter för mycket rekommenderar han att man använder en loggbok/kaloriapp. I Wellobe får du tillgång till en loggbok och kan enkelt och lätt få koll på hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller. Du får också tillgång till 1000-tals kaloriberäknade recept!

När du vant dig vid att äta enligt 12:12 så är det enligt Mosley effektivt att gå över till 16:8 det vill säga att du endast äter under en period av 8 timmar och låter kroppen vila under 16 timmar, kalorimängden är densamma under denna perioden. Om du inte orkar att göra det varje dag kan man testa ett par dagar i veckan.

JUST NU: En månad på köpet

Fas 2 - 5:2

Efter den första intensiva fasen går man i trestegsmetoden över till att äta enligt 5:2 det vill säga att man 2 dagar i veckan äter ett lägre antal kalorier – i detta fallet håller man sig till samma läge som i fas ett det vill säga 800 kalorier om dagen. De övriga 5 dagarna äter man som vanligt, dock inte mer än 1800-2000 kcal om dagen. Här kan du läsa mer om hur mycket en person förbränner i snitt varje dag! Satsa på bra hälsosam mat som både håller dig mätt länge och som inte drar iväg med tomma kalorier. Även i denna fasen är det bra att ta hjälp av ett digitalt hjälpmedel för att hålla koll på att kalorierna inte skenar. Denna fasen kan man vara i olika lång tid – beroende på hur mycket du vill gå ner i vikt. För dig som snabbt har nått ditt mål kan du redan nu gå över till underhållsfasen – om vikten börjar öka kan du snabbt gå tillbaka till 5:2 eller 16:8.

Steg 3 – underhållsfasen

I den här fasen, som är den fasen du ska leva efter, är det dags att leva ditt vanliga liv utan att räkna kalorier. Det innebär inte att du kan äta hur mycket som helst utan för de flesta i vuxen ålder handlar det om att äta runt 1800- 2000 kcal om dagen. För den som tränar mer kan man ibland behöva äta mer för att få i sig tillräckligt med energi – oftast handlar det då om att man tränar för att prestera bättre och inte för att motionera.

I wellobe kan du ställa in om du vill äta enligt 5:2( med färre kalorier två dagar i veckan) eller om du vill äta med samma mängd kalorier varje dag. Antalet kalorier du har till ditt förfogande avgörs baserat på hur mycket du vill gå ner och dina förutsättningar. I tjänsten får du tillgång till en loggbok där du loggar allt du sätter i dig. Du kan också logga din träning, få tillgång till mängder av recept och använda den smarta livsmedelsscannern som berättar för dig hur mycket kalorier det finns i det livsmedel som du scannar.

Det här får du som medlem i Wellobe:

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram


Bli medlem här – Starta ditt medlemskap nu!

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här