5:2-dieten, 16:8-dieten och 20:4-dieten.
Periodisk fasta, vad är det egentligen?
Wellobe* besvarar de vanligaste frågorna.
5:2-dieten: Du äter som vanligt fem dagar i veckan men går ner i kaloriintag resterande två dagar. Om du vanligtvis ligger mellan 2000 och 2500 kalorier ska intaget under fastedagarna ligga mellan 500 och 600.
Nå din målvikt – med vårt 5:2-program
6:1-dieten: I princip samma metod som 5:2-dieten. Här är dock den enda fastedagen ännu mer begränsad – du får bara dricka livsmedel utan kalorier.
16:8-dieten: Här handlar det inte om dagar, utan timmar. 16 står för de 16 timmarna om dygnet du fastar, och 8 för det 8 timmar långa ätfönstret.
20:4-dieten: 20 timmars fasta växlas med 4 timmars ätfönster.
Det är upp till dig. Att testa i fyra veckor rekommenderas så att kroppen hinner anpassa sig till nya vanor och du kan se resultat. Om du kombinerar metoden med träning kan det gå fortare att märka skillnader, åtminstone om ditt syfte är att gå ner i vikt.
Studier visar att periodisk fasta kan förbättra din hälsa generellt. Det handlar bland annat minskad dödlighet och bättre stresstålighet.
Till det bättre. När forskare har studerat effekten av olika långa ätfönster har resultaten pekat mot att mellan sex och åtta timmar förbättrar människor insulinkänslighet.
Här pekar forskningen åt lite olika håll. Några studier visar att kaloriförbrukningen ökar av periodisk fasta. Vissa menar att den förblir oförändrad och andra att den till och med sjunker.
Vad vi kan fastställa är dock att det totala kaloriintaget lättare går att minska under periodisk fasta, då det för många är enklare att minska på det under vissa, bestämda perioder för att sedan äta som vanligt övrig tid. Läs mer om periodisk fasta och viktminskning längre ner.
Även om periodisk fasta är en metod som funkar för många människor visar studier att fördelarna kan vara kortsiktiga. Och i det långa loppet är hälsoeffekterna faktiskt inte fler eller bättre jämfört med en vanlig, sund kost där du äter varje dag.
Nå din målvikt – med vårt 5:2-program
Om du…
– Är gravid
– Är ammande
– Är underviktig
– Är diabetiker
– Är elitidrottare eller tränar på en väldigt tung belastning
– Har eller har haft någon form av ätstörning eller osunt förhållande till mat
– Har eller har haft stressrelaterade sjukdomar
Det finns forskning som visar att det kan vara lättare att gå ner i vikt genom att använda periodisk fasta, men det är väldigt individuellt. För vissa passar periodisk fasta bra – och för andra mindre bra.
Eftersom du får äta ”som vanligt” i periodisk fasta blir det för många enklare att begränsa sig till färre kalorier övriga perioder.
Nej, att träna är inget måste under periodiskt fasta, men är målet att gå ner i vikt så har du bättre förutsättningar om du får in rörelse och motion. Ett tips är att förlägga passet precis före eller i slutet på ett ätfönster, så att du får i dig mat efteråt. Kör du exempelvis styrketräning är det viktigt för muskeltillväxten att du får i dig näring och protein efter avslutat pass.
Ja. Tack vare ökningen av tillväxthormoner kan periodisk fasta vara ett bra sätt för att bibehålla muskelmassa samtidigt som man går ner i vikt.
Läs även
Så effektiv är periodisk fasta
”Jag har en sundare relation till mat”
Så gick Minna ner i vikt med 5:2-metoden
”Man går inte ner i vikt bara av att träna”
”5:2-metoden funkade perfekt för mig”
Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt
5:2-metoden hjälpte mig ner i vikt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.