Det finns många orsaker till att inte fasta.
Det finns många orsaker till att inte fasta. Foto: Getty images.

15 skäl att inte fasta

Bara vatten, kaffe, te och så lite fast föda som möjligt.
Att fasta måste väl vara en säker metod för att gå ner i vikt?
Nja, här är 15 viktiga orsaker till varför du inte ska fasta.

Lär dig fasta på ett hälsosamt – med våra verktyg

Fasta eller inte fasta? Det är frågan. Såhär:
En kropp som får i sig alldeles för lite näring och energi börjar automatiskt arbeta för att försvara sig själv – och det gör att den börjar spara på sina energinivåer. Kroppen går helt enkelt in i ”svältläge”. Ett argument till att inte fasta på det viset – det vill säga genom att gå på en extremt låg kalorinivå under en extremt lång tid (till skillnad från periodisk fasta) – skulle alltså vara att man genom att totalförbjuda mat och dryck riskerar att snarare börja lagra fett och bryta ner muskler.

Nå din målvikt med oss!

Ytterligare skäl till att inte fasta är att...

  • Du kan få brist på olika livsviktiga näringsämnen.
  • Det kan leda till exempelvis järnbrist, vilket i sin tur kan orsaka både trötthet och blodbrist.
  • Du kan få lägre blodtryck, vilket kan skapa yrsel och till och med göra att du svimmar.
  • Blodcirkulationen kan försämras, vilket kan göra dig kall och lite blåaktig om händer och fötter.
  • Ämnesomsättningen riskerar att sjunka.
  • Du kan få problem med magen och tarmen.
  • Menstruationen kan rubbas.
  • Din hy och ditt hår kan påverkas negativt.

Ingen anledning att inte fasta?

Men, det finns också de som menar att det tvärtom skulle vara hälsosamt att fasta, så länge det är tillfälligt och under kortare perioder. De menar att kroppen snarare skulle hämta energi ifrån fettreserverna vid fasta, vilket garanterat skulle öka fettförbränningen. Dessa förespråkare menar alltså att det inte finns någon anledning att inte fasta, så länge det sker under en begränsad tid. Forskning pekar till och med på att fasta regelbundet i perioder är hälsosamt.

Periodisk fasta inte ohälsosamt

Idag är en sådan mer hälsosam metod för att gå ner i vikt ”periodisk fasta”. Det innebär att man avstår mat och dryck ett par timmar varje dygn eller ett par dagar i veckan under en kort period, för att på så vis minska det totala energiintaget. Så länge det sker på det viset och under kontrollerade former är det faktiskt vare sig farligt eller ohälsosamt att fasta.
– Om du kör regelrätt och mår bra av det ser jag inga nackdelar med periodisk fasta, säger Josefine Jonasson, Leg. dietist på Wellobe.

Nå din målvikt – med vårt vanliga program eller vårt 5:2-program

Rekommenderar inte fasta

På Wellobe förespråkar vi alltid en sund, jämn och bra kosthållning – även om du vill gå ner i vikt. Att fasta helt och hållet är alltså inte någonting vi rekommenderar. Snarare tvärtom. Det är både friskare, sundare och mer hållbart att bara minska lite på den totala energimängden och att samtidigt se till att röra sig lite mer för att på så vis öka energiförbrukningen. Då går du ner i vikt på ett både roligare och långsiktigt sätt. Att äta ska vara gott, njutbart, odramatiskt och helt oförenat med ångest.

Fasta inte – testa Wellobe

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en individuellt anpassad kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp har vi ett sprillans nytt medlemsforum.

Varmt välkommen till oss!

Källor

Aftonbladet Wellness

1177

Styrkelabbet

iform

Läs även

Vad händer i kroppen vid fasta?

Så effektiv är periodisk fasta

Allt du behöver veta om periodisk fasta

”Jag har en sundare relation till mat”

5:2 Dieten för nybörjare

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här