Vad är viktigast – kalorimängd eller näring?
Vad är viktigast – kalorimängd eller näring? Foto: Getty Images/Magnus Liam Karlsson.

Kalorimängd eller näringsinnehåll?

Kalorimängden eller näringsinnehållet? Om man måste välja, vad är då viktigast att satsa på? Svaret på det beror helt och hållet på vad syftet är, skriver Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Behöver du få bättre koll på din kalorimängd? Bli medlem

Kalorimängden, jo den är förstås A och O. I alla fall om syftet är att gå ner i vikt, för att inte tala om nödvändig. Att äta hälsosamt med fullt av bra fetter, rena proteiner, massor av fullkorn och grönsaker är fantastiskt och det man önskar att alla ville, orkade och hade möjlighet att göra.

JUST NU: En månad på köpet

Näringsinnehållet spelar ingen roll – om kalorimängden är för stor

Äter du för mycket, exempelvis genom att småäta mandlar hela dagen, shotta olivolja och njuta av hummusmackor på danskt rågbröd mellan huvudmåltiderna, spelar det mindre roll om maten har varit näringsrik eller ej. Du går sannolikt upp i vikt, eller åtminstone inte ner, i alla fall. Såvida du inte har ett väldigt stort energibehov. Detta alltså trots att du ger sig själv superfin, bra mat full med näring. Visst, det är svårare att överäta om du äter energisnål mat, men det är långt ifrån omöjligt.

Mat utan näring gör att du äter mer

Å andra sidan, väljer du att bara titta på kalorimängden för att komma närmare en hållbar metod kan du bli rejält överraskad. Låt oss titta närmare på en vanlig macka. Vi börjar med att fokusera på brödet:

  • I tron att det danska fullkornsbrödet är energisnålt ser vi att en rejäl skiva ligger på hela 115 kalorier.
  • Jämför det med en skiva formfranska som bara ligger på 49 kalorier.

Självklart väljer vi den energisnåla formfranskan om målet är att gå ner i vikt. Eller? Ja, om vi bara tittar på kalorimängden låter det som det självklara valet, men så enkelt är det sällan. Rågbrödet som tar en stund att tugga i sig må vara mer energirikt men ger i gengäld en markant större mättnad. Så, kanske nöjer vi oss med en grov macka medan den vita kräver fler för att vi ska bli mätta.

Ju mindre du äter, desto noggrannare ska du vara

Går vi ett steg längre och väljer rökt kalkon och philadelphiaost på det grova brödet samt ost och smör på det ljusa, har du faktiskt gjort en kalorivinst trots skillnaden på själva brödet. Alltså: I slutändan är det den totala kalorimängden som räknas om målet är att gå ner i vikt. Att strunta i näringsinnehållet är dock att göra sig själv en otjänst. För att hålla sig frisk och få i sig all näring du behöver är det viktigt att äta bra. Och ju mindre du äter, desto större betydelse har det.

Läs även

Josefine Jonasson, Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här