Forskning visar att bantning kan få motsatt effekt.
Många går upp mer än de har gått ner när de väl slutar.
Här är 10 skäl till varför du INTE ska banta.
Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp
1. Bantar du riskerar du att försätta kroppen i svältläge
Om du äter för lite reagerar kroppen instinktivt på att något inte står rätt till. Den varvar då ner och ställer in sig på ett lågenergiläge för att orka längre. Alla funktioner saktar alltså ner – inklusive fettförbränningen. Därför kan bantning, genom att äta för lite, få en motsatt effekt.
På Wellobe* rekommenderar vi ALDRIG bantning för att gå ner i vikt utan förespråkar en sund och balanserad kost. Genom att räkna kalorier anser vi däremot att du kan äta allt du vill – bara du planerar det. Inga förbud alltså!
Det finns ingenting som visar att du går upp i vikt av att äta för lite. Däremot ökar bantning risken för överätning. Överäter du för att sedan banta igen kallas det jojo-bantning och studier visar att man oftast väger mer i vikt än det man har gått ner i slutändan. Att skippa frukost är därför heller inte bra, eftersom risken är att du överäter till lunch istället.
2. Bantning + träning = sämre resultat
Att träna drar mycket energi då du både höjer pulsen och använder dina muskler mer än när du sitter still. Tränar du däremot på fastande mage orkar du inte lika mycket. Om du vill banta utan att tappa muskler och bli starkare gäller det alltså att fylla på med energi inför varje träningspass. Det bästa är att äta något två-tre timmar innan och något litet efteråt också.
Välj ett mer hållbart sätt att gå ner i vikt
3. Bantning ökar risken för ätstörningar
Kroppen behöver energi för att fungera, så drar du ner på energiintaget kommer den göra allt i sin makt för att få mat igen. Risken för överätning ökar och det kan i sin tur leda till ångest och i värsta fall ätstörningar som anorexi eller bulimi.
4. Bantningskurer med ätardagar riskabelt
Vissa bantingskurer går ut på att ha så kallade "ätardagar" då man kan äta vad och hur mycket man vill. Det har dock visat sig hämma viktnedgången eftersom man lätt överkompenserar dessa dagar. Dessutom triggare det suget så att det blir svårt att göra smarta val resten av veckan. Att däremot ta något lite extra ibland, för att lättare motstå de andra dagarna, kan underlätta.
5. Banting för att få snabba resultat kan sänka ämnesomsättningen
När du bantar för att få snabba resultat behöver du ha ett maximalt kaloriunderskott. Men när kroppen inte får så mycket energi kan såväl vardagsmotion som hårdare träning kännas tungt. Muskler drar mer energi än fett, men om du ändå inte orkar använda dem minskar muskelmassan – och på sikt också ämnesomsättningen.
6. Enformiga dieter för snabba bantningsresultat sämre
Att bara äta ägg, kvarg eller bantarshakes, buljong, soppor och juicer kan vara effektiva i början. Men i det långa loppet kan de bli både långtråkiga och resultatlösa. Förbud har dessutom en tendens att bara trigga igång mer sug.
Det bästa sättet för att gå ner i vikt, enligt oss på Wellobe, är att göra en livsstilsförändring som du kan leva med. Vårt motto är dessutom att du kan äta allt, men inte alltid – så länge du bara har koll. Och det har du om du räknar kalorier.
Slutabantat! Välj ett mer hållbart sätt att komma i form
7. Att banta genom att utesluta kolhydrater ökar suget Risken med att inte äta kolhydrater är att du tar igen kalorierna med annat. Kolhydrater är nämligen mättande och hjälper ditt blodsocker att hålla sig jämnt. Att undvika kolhydrater helt kan däremot göra att ditt blodsocker dalar, vilket snarare ökar suget.
Vårt förslag är att du skär ner på andelen kolhydrater (men utan att ta bort dem) och istället fyller ut med grönsaker.
8. Banta med laxermedel kan förstöra din kropp
På 90-talet blev laxermedel trendigt som bantningskur. Det gav dock inte den effekten folk ville ha. Kroppen samlade på sig vätska som visades på vågen och folk fick mag- och tarmkrämpor. Det man missat var att näringen togs upp i kroppen redan i munnen. Därför var laxermedel inte ett effektivt sätt för att gå ner i vikt.
9. Att banta gravid är rentav farligt
Är du gravid är det helt normalt att gå upp 10-15 kilo. Ändå är det många som vill börja banta redan under graviditeten. Är du gravid eller ammar har din kropp dock ett större näringsbehov än vanligt. Därför rekommenderar vi absolut inte att du räknar kalorier eller försöker gå ner i vikt under denna tid – både för dig själv och ditt barns skull!
10. Banta fort – och gå upp allt plus lite till
Kanske tror du att du bantar på bästa sätt om du rasar i vikt. Men att äta en gång om dagen, skippa kolhydrater eller bara leva på vätska är inte hållbart Studier visar att de flesta tvärtom går upp mer än de har gått ner när de börjar äta som vanligt igen. Att gå upp i vikt sker inte över en natt och därför bör du heller inte förvänta dig att viktnedgången ska gå så fort. Vårt råd är att hitta en långsiktig lösning och helt enkelt bara ha tålamod.
Källa: Health.com
Läs även
Så fungerar Wellobe’s mobilapp
Räkna ut ditt BMI i vår BMI-räknare
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.