Vilket fett är bäst att steka i om man vill tänka på vikten?

”Vilket fett är bäst att steka i?”

Flytande margarin eller olja i pannan? Olivolja eller rapsolja? Vilket matfett är egentligen bäst att steka i om man vill tänka på vikten? Här reder Wellobes dietist ut frågan.

Få fler tips på hur du håller vikten

Hej Wellobe!
Jag har länge kämpat med min vikt, men fått en nystart. Den här gången är jag noggrann, därför undrar jag hur jag ska tänka kring fettet i min matlagning? Vilken olja är till exempel bäst att steka i? Jag ser ju att de innehåller olika mycket kalorier, men har samtidigt hört att det inte är så farligt att använda exempelvis olivolja som dressing i sallad. Eller är rapsolja bättre? Undrar helt enkelt vilket fett som är nyttigast att steka i om man som jag, vill tänka på min vikt?
//Hälsningar Björn

JUST NU: 50% rabatt

Josefine Jonasson, dietist:

Hej Björn!
Såhär är det; både olivolja och rapsolja består av 100 procent fett, men bra sådant. Det blir ungefär 900 kcal per deciliter, 130 kcal per matsked och 43 kcal per tesked. Anledningen till att jag är övertydlig är att det kan behövas. Det kan nämligen vara svårt att få ihop det. Samtidigt som det är bra fett är det mycket fett. Väljer man olivolja eller rapsolja får man alltså i sig bra fetter som är hälsosamma. Men får du i dig för mycket är det inte bra för din vikt.

Alltså. För mycket kalorier gör att du går upp i vikt, oavsett varifrån kalorierna kommer. Så är det bara. Mitt råd är därmed: Fortsätt gärna använda olja i både sallad och matlagning, men var noga med att inte ta för mycket av den.

Få fler råd kring hur du ska äta för att nå din målvikt

4 tips när du ska steka mat

Några handfasta tips för att lättare hålla koll på mängden är dessutom att...

  1. ... Undvika värmekänsliga oljor när du steker, det förstör de bra fetterna.
  2. ... Byta ut din stekolja mot flytande margarin, den är nämligen blandad med olja och har därför en bra fettsammansättning.
  3. ... Vara noga med att inte ta för mycket fett i stekpannan när du steker eller wokar och ska använda skyn till att göra sås. Fettet ligger nämligen kvar i maten och då riskerar den att bli väldigt fet.
  4. ... Vara återhållsam med att steka panerat kött och panerad fisk, kokt potatis, svamp och pytt i panna då det suger åt sig en massa fett.

Få fler kostråd – som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Vilket fett är bäst att steka i?

Fettfri kost kan få dig att gå upp i vikt

Om skillnaden mellan smör, margarin och olja

11 saker du inte visste om fett

Vad är värst – socker eller fett?

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här