Äter du utemat ofta, kan det sätta sig kring midjan.
Äter du utemat ofta, kan det sätta sig kring midjan. Foto: Colourbox.

3 vanliga misstag kring utemat

Du är stressad, trött, hungrig och vill bara få i dig något "snabbt".
Dock är det ack så farligt med snabbmat och takeaway i längden.
Här förklarar dietisten varför.

Vill du ha fler tips på hur du kommer i form? Bli medlem

Efter en lång dag på jobbet kan det vara svårt att stå emot frestelsen att hugga lite hämtmat på hemvägen. Men tänk en gång extra. Självklart är hemlagat bättre – särskilt om du försöker gå ner i vikt. Lagar du maten själv kan du nämligen hålla koll såväl på ingredienser, kalorier, näringsinnehåll som portionsstorlekar. Men självklart kan man inte alltid vara på topp. Dock bör du vara medveten om att merparten av all snabbmat oftast innehåller en massa kalorier och mindre näring. Och enligt dietisten Rebecca Scritchfield finns dessutom tre vardagsmisstag:

Misstag 1: Du äter allting

Oftast är storleken på portionerna betydligt större än de du normalt skulle lägga upp till dig själv hemma. Problemet är samtidigt att du tenderar att äta upp allting, vilket innebär att du får i dig mycket mer mat än vad du skulle ha fått annars. ”Försöker du äta hälsosamt bör du därför bestämma redan innan hur mycket av maten du ska äta", säger Scritchfield.

Vårt tips: Ät inte direkt ur förpackningen, utan lägg upp den på en tallrik så blir det lättare att kontrollera hur mycket eller lite du verkligen vill äta.

Nå din målvikt med oss!

Misstag 2: Du tänker att du gör något "förbjudet"

Är det så att du känner ett sug efter fet snabbmat behöver du nödvändigtvis inte totalförbjuda dig det. ”I vissa fall kan det tvärtom vara bra att tillfredställa sådana behov, du måste bara se till att göra det med kontroll”, säger Scritchfield.

Vårt tips: Kasta inte i dig maten direkt från påsen i bilen eller på bussen, utan vänta tills du kommer hem, duka lugnt och stilla fram glas, tallrik och bestick, och bestäm dig för hur mycket eller lite du ska tillåta dig själv.

Misstag 3: Du äter inte som du brukar göra

Hunger är en djurisk instinkt, så är det bara. Och är du både stressad, trött och vrålhungrig är det lätt att du både kastar i dig maten – och överäter.

Vårt tips: Duka upp din middag hemma precis som du skulle göra om du hade din familj eller dina vänner där. Du kan till och med tända ett ljus och sätta på lite dämpad musik – allt som ingår i din vanliga middagsrutin och som ger dig den självkontroll du behöver.

Källa: Huffington Post

Läs även

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här