Colourbox

Dietistens tips till dig som vill äta ute – när du försöker gå ner i vikt

Du är stressad, trött, hungrig och vill bara få i dig något "snabbt" – ett vanligt vardagsscenario. Dock är det ack så farligt med snabbmat och takeaway i längden. Här berättar vi varför.

Efter en lång dag på jobbet kan det vara svårt att stå emot frestelsen att hugga lite hämtmat på hemvägen. Men tänk efter en gång extra. Självklart är hemlagad mat alltid bättre – särskilt om du försöker gå ner i vikt. Lagar du maten själv kan du nämligen lättare hålla koll såväl på ingredienser, kalorier, näringsinnehåll som portionsstorlekar. Men självklart kan man inte alltid vara på topp. Dock bör du vara medveten om att merparten av all snabbmat oftast innehåller en massa kalorier och saknar näring, finns det enligt dietisten Rebecca Scritchfield dessutom tre vardagsmisstag som de allra flesta går bet på:

Nå din drömvikt med oss!

Miss 1: Du äter upp allting

Oftast är storleken på portionerna betydligt större än de du normalt skulle lägga upp till dig själv hemma. Problemet är samtidigt att du tenderar att äta upp allting, vilket innebär att du får i dig mycket mer mat än vad du skulle ha fått annars. ”Försöker du äta hälsosamt bör du därför bestämma redan innan hur mycket av maten du ska äta", säger Scritchfield.

Vårt tips: Ät inte maten direkt ur förpackningen, utan lägg istället upp den på en tallrik så blir det mycket lättare att kontrollera hur mycket eller lite du verkligen vill äta.

Miss 2: Du tänker att du gör något "förbjudet"

Är det så att du känner ett sug efter fet snabbmat behöver du nödvändigtvis inte totalförbjuda dig det. ”I vissa fall kan det tvärtom vara bra att tillfredställa sådana behov, du måste bara se till att göra det med kontroll”, säger Scritchfield.

Vårt tips: Kasta inte i dig maten direkt från påsen i bilen eller på bussen, utan vänta tills du kommer hem, duka lugnt och stilla fram glas, tallrik och bestick, och bestäm dig för hur mycket eller lite du ska tillåta dig själv.

Miss 3: Du äter inte som du brukar göra

Hunger är en djurisk instinkt, så är det bara. Och är du både stressad, trött och vrålhungrig är det lätt att du både kastar i dig maten – och överäter.
Vårt tips: Duka upp din middag hemma precis som du skulle göra om du hade din familj eller dina vänner där. Du kan till och med tända ett ljus och sätta på lite dämpad bakgrundsmusik – allt som ingår i din vanliga middagsrutin och som ger dig den självkontroll du behöver.
Källa: Huffington Post
Få mer tips och råd – kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här