Här är några trendiga dieter: Periodisk fasta, LCHF, Ketos, Atkins, GI, VLCD, Paleo, osv.

11 trendiga dieter – så effektiva är de

Periodisk fasta, LCHF, Ketos, Atkins, VLCD, GI, Paleo och så vidare.
Idag finns en mängd trendiga dieter som kan vara svåra att skilja åt.
Här ger vi en generell översikt av några av dieterna.

Välj ett sunt sätt att gå ner i vikt – bli medlem HÄR

Överlag brukar vi på Wellobe säga att det viktiga är att hitta en diet som fungerar för dig. För alla är vi olika med olika bakgrunder, genetik, förutsättningar, levnadsvanor, preferenser, målsättningar – och så vidare. Samtidigt kan olika dieter vara olika bra rent hälsomässigt. Vissa kan till och med vara farliga och därför är det viktigt att man verkligen förstår vad det är man utsätter sig själv och sin kropp för.

Observera att detta är en väldigt generell jämförelse av olika dieter. Vi syftar endast till att ge en snabb överblick av vad som skiljer ett par av de vanligaste trendiga dieterna åt.

Investera i din hälsa!

Diet 1: Periodisk fasta

Periodisk fasta (intermittent fasting) är ett samlingsnamn på dieter som går ut på att växla mellan att äta ”som vanligt” och att fasta. Här är några vanliga varianter:

 • 5:2-dieten: Ät som vanligt fem dagar (ca 2 000–2 500 kcal/dag) och fasta i två (ca 500–600 kcal/dag).
 • 6:1-dieten: Ät som vanligt sex dagar och drick bara livsmedel utan kalorier dag sju.
 • 16:8-dieten: Fasta i 16 timmar och ät i 8.
 • 20:4-dieten: Fasta i 20 timmar och ät i 4.

Vad man ska äta enligt denna diet

Det väljer man själv, så länge man håller sig inom sin rekommenderade kalorinivå. Bra val är näringsrika livsmedel med mycket protein och fiber som mättar utan att tillföra för mycket kalorier. Även soppor har i studier visat sig ge mättnadskänslor.

Skulle t ex 5:2-dieten passa dig? TESTA HÄR

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Att man minskar sitt totala kaloriintag samtidigt som man kan äta vad man vill. Det leder oftast till att man går ner i vikt. Studier visar att dieten både minskar mängden hungerhormon (ghrelin) och ökar mängden mättnadshormon (leptin). Dessutom sägs den stimulera tillväxthormon som förebygger muskelnedbrytning.

Nackdelar
Att vara utan mat länge passar inte alla. Risken är att man överkompenserar efteråt, så har man haft ätstörningar är denna diet inte att rekommendera. Generellt sett är hälsoeffekterna dessutom kortsiktiga och vare sig fler eller bättre i jämförelse med dieter där man minskar kaloriintaget lika mycket varje dag. En annan risk är att man går upp lika snabbt i vikt igen – om inte mer – när man väl slutar.

Testa Wellobes 5:2-program

Diet 2: LCHF

LCHF (Low Carb High Fat el. ”lågkolhydratkost”) är en diet som går ut på att minska mängden kolhydrater och öka mängden fett. Är godkänd av Socialstyrelsen som behandling av övervikt och diabetes typ 2. Kallas av sina förespråkare för ”njutmetoden” eftersom man får frossa i kött och såser baserade på feta mejeriprodukter som grädde, smör och créme fraiche.
Men hur går det ihop? Jo, i vanliga fall är kroppens främsta energikälla kolhydrater som bryts ner till glukos och sedan blodsocker. Syftet med den här dieten är att tvinga kroppen att istället inhämta sin energi från fett, genom att minska på kolhydraterna (läs mer om ”ketos” under Diet 3 nedan).

Vad man ska äta enligt denna diet

 • Kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg
 • Feta mejeriprodukter som smör, ost, grädde och creme fraiche
 • ”Ovan-jord-grönsaker”
 • Bär
 • Nötter (OBS! Ej nötter med kolhydrater)

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Bröd, ris, pasta och potatis
 • Socker och annan stärkelserik mat
 • Frukt
 • Chips
 • Vin, öl och drinkar

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Passar bra för människor som tycker om kött och och fet mat. Dessutom bidrar fettet till en ökad mättnad, så att man inte blir hungrig lika ofta. Eftersom man också undviker socker minskar sötsuget med tiden.

Nackdelar
Att den innehåller så mycket fett. Det sägs både öka fettinlagringen på insidan runt organen samt kolesterolhalten, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Dessutom är avsaknaden av glukos en negativ aspekt, då glukos är hjärnans bränsle. Livsmedelsverket rekommenderar inte att man slutar äta kolhydrater helt, utan anser istället att man byter ut snabba kolhydrater som vitt ris, pasta och potatis mot fullkornsprodukter.

Diet 3: Ketos

Ketos är en diet eller ett tillstånd som man uppnår genom att minska mängden kolhydrater så att kroppen istället börja ta energi från fett – precis som vid LCHF (se ovan). Fettet ombildas sedan till så kallade ”ketoner” som istället för kolhydrater blir kroppens huvudsakliga energikälla. Hur lång tid det tar att uppnå ketos varierar från person till person. Vissa hamnar i ketos direkt, medan det för andra tar några dagar.

Vad man ska äta enligt denna diet

 • Rött kött, bacon och korv
 • Fisk (gärna så fet som möjligt)
 • Ägg
 • Feta mejeriprodukter som smör, ost, grädde och creme fraiche
 • Nötter, frön och olja (OBS! Ej nötter med kolhydrater)

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Bröd, ris, pasta och potatis
 • Socker och annan stärkelserik mat
 • Mjöl, havre och andra sädesslag
 • Frukt
 • Chips
 • Vin, öl och drinkar

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Vissa studier visar att ketos kan ha stor betydelse vid viktminskning, då kroppen tar sin energi från fett. Än finns dock inte tillräckligt mycket forskning.

Nackdelar
Att du behöver en keton- eller blodsockermätare, urinstickor eller utandningsmätare. Dessutom kan symptomen vara många: trötthet, dålig andedräkt, yrsel, klåda, järnsmak, eksem, sömnproblem och dålig lukt i urinen. Har du diabetes rekommenderas du inte att eftersträva ketos. Livsmedelsverket rekommenderar som sagt inte att man slutar äta kolhydrater helt, då det inte är hållbart i längden.

Diet 4: Atkins

Atkins är ytterligare en metod som går ut på att minska mängden kolhydrater. Till skillnad från övriga lågkolhydratdieter är den här dieten dock indelad i olika faser:

 1. Tillvänjning av dieten
  Kolhydratintaget minskas till 20 g per dag. Kroppen börjar sakta men säkert att gå ner i vikt genom att försättas i ketos.
 2. Pågående viktminskning
  Ca 7 kg kvar att gå ner. Kolhydratintaget trappas upp igen, men ska inte överstiga 25 g första veckan. Målet är att hitta kroppens ”kolhydratbalans”. Vägning och mätning för att se att man är på rätt spår.
 3. Övergång
  Ca 4 kg kvar att gå ner. De tas sakta men säkert. Ny vägning och mätning för att se att man forfarande är på banan.
 4. Livslångt upprätthållande
  Den här fasen är avsedd att hålla livet ut. Målet nu är att veta hur mycket och vilka kolhydrater man kan äta.

Vad man ska äta enligt denna diet

 1. I första fasen
  Kött, fågel, fisk och ägg
  Fetter och oljor (max 1 msk/port)
  Kolhydrater från grönsaker (max 20 g/dag)
 2. I andra fasen
  Nötter, frön och bär (max 25 g/dag)
 3. I tredje fasen
  Här kan man öka sitt dagliga kolhydratsintag ytterligare. Hur mycket är individuellt, det viktiga är att viktnedgången inte stannar av.
 4. I fjärde fasen
  Nu vet man hur mycket och vilka kolhydrater man kan äta. Så nu är det bara att fortsätta så.

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Att man äter sig ordentligt mätt. Vissa studier visar dessutom att det kan vara mycket effektivt för vikten att undvika framförallt snabba kolhydrater som ris, pasta, potatis och socker.

Nackdelar
Att den här dieten är ganska strikt med en hel del regler, för då är risken att man tröttnar och ger upp. Är dessutom särskilt svår att följa för vegeterianer. Livsmedelsverket rekommenderar inte den här dieten utan förespråkar istället att man försöker undvika sådant som vi vet är dåligt, som godis, läsk och bakverk.

Diet 5: GI-dieten

GI-dieten (GI = Glykemiskt Index) bygger på att mäta hur snabbt kolhydraterna bryts ner i kroppen. Såhär: När vi äter och dricker omvandlas kolhydraterna till glukos (blodsocker). GI är med andra ord ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du har ätit eller druckit något. Ditt GI skiljer sig alltså åt beroende på vilka kolhydrater du har ätit. Det bästa är långsamma kolhydrater med ett lågt GI som ger en högre mättnad, för att hindra blodsockret från att peaka och dala. Att jämna ut blodsockerkurvan är nämligen hälsosammare såväl för kropp, knopp som midjemått och vikt. Enligt GI-dieten bör man också öka mängden grönsaker och minska mängden rött kött, äta mer fett från fisk, raps- och olivolja och mindre fett från kött, smör och grädde.

Även GI-dieten delas in i olika faser – läs mer om dem här

Vad man ska äta enligt denna diet

Exempel på livsmedel med lågt GI är:

 • bröd
 • flingor, gryn och baljväxter
 • quinoa
 • fullkornsbulgur
 • fullkornsris/råris
 • fullkornspasta

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

Exempel på livsmedel med högt GI är:

 • saft
 • läsk
 • godis
 • bakverk
 • vitt bröd
 • söta flingor
 • snabbmakaroner
 • pommes frites
 • potatismos

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Enligt Livsmedelsverket är det här en bra diet eftersom den innebär ett högt intag av fullkorn samt en begränsning av sötsaker, vilket bör leda till en mer stabil blodsockernivå. Och det i sin tur, är bra för både hälsan och vikten.

Nackdelar
Dels tar det tid att lära sig vad man får äta och inte, dels kan det vara krångligt att lära sig att räkna GI-värden. Många är svåra att uppskatta och blodsockersvaret varierar beroende på hur mycket av ett visst livsmedel man har ätit.

Diet 6: VLCD

VLDC (Very Low Calorie Diet) är ett samlingsnamn för dieter där man ersätter sina måltider med exempelvis soppor, shakes eller måltidsbars. Medan ett normalt kaloriintag ligger på 1 800–2 500 kalorier per dag, ska du enligt den här dieten dessutom hålla dig till max 800 kalorier per dag. Rekommendationen är att man följer dieten i max tre veckor. Därefter är risken att kroppens energiförbränning går ner, eftersom den vill spara på den lilla energi den får.

Vad man ska äta enligt denna diet

Soppor, shakes och måltidsbars.

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

Vanlig mat.

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Att du går ner i vikt snabbt.

Nackdelar
Att variationen i kosten minskar, eftersom man går runt på soppor, shakes och bars. Eftersom det här är något av en ”quick fix” är dessutom risken att man snabbt går upp i vikt igen när man återgår till att äta som vanligt. Vanliga symptom är frossa, huvudvärk, illamående och förstoppning.

Diet 7: Paleo-dieten

Paleo-dieten går ut på att man återgår till att äta som man gjorde under stenåldern: rena och naturliga råvaror, framför halvfabrikat och raffinerat socker.

Vad man ska äta enligt denna diet

 • Kött, fågel, fisk och skaldjur
 • Grönsaker och frukt
 • Nötter och frön
 • Djurprodukter som ägg och honung

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Mejeriprodukter som mjölk, smör, grädde och ost
 • Odlade spannmål, baljväxter och bönor
 • Pasta
 • Socker och sötningsmedel
 • Processade livsmedel
 • Alkohol

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Sägs ha en mycket god effekt på hälsan, eftersom man äter så närings- och fiberrik mat samtidigt som man utesluter kemikalier, konserveringsmedel och andra tillsatser. Förutom att man effektivt går ner i vikt då blodsockerkurvan jämnas ut, menar förespråkare att dieten därmed kan ha en anti-inflammatorisk påverkan. Den höga nivån av kött ökar järnnivån och kan dessutom göra dig piggare.

Nackdelar
Att man inte får i sig tillräckligt mycket kalcium, vilket inte är bra för skelettet. Det kan dessutom vara en svår diet att följa om man är vegeterian.

Diet 8: Medelhavsdieten

Medelhavsdieten består av medelhavskost från södra medelhavsområdet, som i studier har visat sig kunna minska risken för såväl diabetes som hjärt- kärlsjukdom. Framförallt är det ett utmärkt sätt att gå ner i vikt på. Går ut på att fylla tallriken med så ren mat som möjligt. Några exempel är ljust kött, kyckling, fisk, skaldjur, grönsaker, nyttigt fett, mejeriprodukter såsom yoghurt, filmjölk och mjölk – samt ost såsom fetaost, halloumi, mozzarella och keso.

Vad man ska äta enligt denna diet

 • ägg
 • Baljväxter (bönor, ärtor, linser)
 • Fullkornspasta och fullkornsris
 • olivolja + vinäger
 • nötter och mandlar
 • frukt och bär
 • rött vin

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Läsk och andra söta drycker
 • Bakverk och godis
 • Vitt bröd
 • Processad mat

Fördelar med denna diet

Sägs ha många positiva hälsofördelar då basen består av rena, näringsrika livsmedel med mycket fibrer och vitaminer som ger långvarig mättnad. Därmed håller blodsockret också en mer stabil nivå, vilket i sin tur minskar humörsvängningar. Att undvika mat med konserveringsmedel och socker förbättrar även blodvärdet och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Nackdelar med denna diet

Innehåller en hel del vitt mjöl, som inte har lika stort näringsvärde som råg och korn, som vi äter mer av i Sverige. Vidare ger mängden nötter en hel del energi.

Diet 9: Dukan-dieten

Dukan-dieten går ut på att fokusera på muskeluppbyggande mat med ett högt proteininnehåll, men desto mindre fett och salt. Grundades av en fransk läkare vid namn Pierre Dukan. Består precis som några tidigare nämnda dieter av fyra faser och ett hundratal tillåtna livsmedel.

Vad man ska äta enligt denna diet

 1. Attackfasen (dietdag 1-7)
  Ett obegränsat intag av 72 tillåtna proteinrika födoämnen såsom kyckling/kalkon utan skinn, magert kött, fisk, skaldjur, ägg och lätta mejeriprodukter. Det positiva är att man får äta obegränsat av dessa livsmedel i kombination med lättare motion 20 min om dagen.
 2. Cruisefasen (dietdag 8-tills målvikten är nådd)
  Här läggs även grönsaker till varannan dag, tills den dag man når sin målvikt. Man bör också promenera 30 min varje dag.
 3. Sammanslagningsfasen (10 dietdagar x antal tappade kilon)
  När man väl har nått sin målvikt kan man sakta men säkert återinföra kolhydrater. Dock är det viktigt att hålla koll på hur mycket man äter och man bör fortfarande ha en dag i veckan med bara protein. Pierre Dukans rekommendation är sedan att man lägger på 10 dagar för varje kilo man har tappat, d v s har du gått ner 10 kilo pågår den här fasen i 100 dagar.
 4. Stabiliseringsfasen (livet ut)
  Nu får du äta vad du vill sex dagar i veckan – så länge du håller vikten. Utgå helt enkelt ifrån den mat du har ätit i sammanslagningsfasen och använd sista dagen till att bara äta protein (Pierre Dukan rekommenderar torsdagar). Vardagsmotionera också så gott det går.

Fördelar med denna diet

Utlovar en snabb viktnedgång. Passar den som behöver ett tydligt upplägg.

Nackdelar med denna diet

Kan vara onödigt krånglig, kanske. Frågan är också hur enkelt det är att sedan hålla sin nya vikt när dieten väl är över.

Diet 10: Rawfood-dieten

Rawfood-dieten består helt enkelt av ekologisk, oprocessad och otillagad mat, såsom grönsaker och frukt samt andra livsmedel som inte har hettats upp till mer än 42 grader. Syftet är att på så vis få ut mesta möjliga då alla näringsämnen, vitaminer och mineraler bevaras.

Vad man ska äta enligt denna diet

 • färska grönsaker
 • quinoa och bovete
 • groddade baljväxter
 • linser, ärtor, kikärtor och bönor
 • frukt och bär
 • nötter och frön
 • syrad mat

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Stekt, friterad, rostad, ugnsbakad eller grillad mat
 • Förädlad, sötad, saltad och fet mat
 • Raffinerat socker

Fördelar med denna diet

Enzymer hjälper oss att spjälka kolhydrater, protein och fett i kosten och är livsnödvändiga för att vi ska kunna ta upp näring. Med åldern avtar enzymproduktionen, men enligt förespråkarna av den här dieten tillför rå/levande föda mängder med nya, naturliga enzymer. Flera studier visar dessutom att rawfood-dieten leder till viktnedgång.

Nackdelar med denna diet

Att lära sig att laga mat på ett helt nytt sätt kan ta en hel del tid. Det kan både kräva att du hittar helt nya specialbutiker, dessutom blir det svårt att äta ute. En del experter hävdar dessutom att man behöver hetta upp maten för att förstöra skadliga ämnen i exempelvis grönsaker, växter och baljväxter.

Diet 11: Dash-dieten

Dash-dieten (Dietary approaches to stop hypertension) bygger på mat med magert protein, långsamma kolhydrater, nyttigt fett samt särskilt mycket fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och aminosyror som bidrar till en hög mättnadskänsla. Då man samtidigt bör undvika salt och socker kan dieten vara väldigt effektiv om man vill gå ner i vikt.

Vad man ska äta enligt denna diet

 • Magra proteinkällor som skinnfri kyckling och kalkon samt fisk
 • Bra fullkorn som müsli, fullkornsbröd, fullkornspasta och råris
 • Magra mejeriprodukter som lättmjölk, lättfil, kvarg och mager ost
 • Alla grönsaker
 • Frukt och bär
 • Bra fetter som olivolja, rapsolja och nötter

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

 • Rött kött
 • Fet mat rik på mättat fett
 • Salt och raffinerat socker

Fördelar med denna diet

Utvecklades i ett försök att motverka högt blodtryck, men studier har visat att den även kan minska risken för såväl hjärtinfarkt som stroke. Dessutom är det en effektiv metod om man vill gå ner i vikt.

Nackdelar med denna diet

Möjligen lite dyr, då fullkornsprodukter, grönsaker och färsk frukt ofta är dyrare än processad mat.

Det här rekommenderar vi på Wellobe

Precis som vi nämnde inledningsvis brukar vi på Wellobe säga att det viktiga är att hitta en diet som fungerar för just dig. Samtidigt är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och väljer en metod som du kan leva med på lång sikt, i alla fall om du är ute efter en mer varaktig livsstilsförändring. Vidare rekommenderar vi ALDRIG bantning för att gå ner i vikt, utan förespråkar en så sund och balanserad kost som möjligt. Genom att räkna kalorier anser vi däremot att du kan äta allt du vill – bara du planerar det. Inga förbud alltså!

Vill du ha mer tips och råd på hur du ska äta? Bli medlem i Wellobe

Fler källor

Tre experter: Så väljer du ”rätt” diet

Vilka dieter är bra och dåliga om man vill gå ner i vikt?

Så effektiv är periodisk fasta

5:2-dieten för nybörjare

LCHF vs 5:2

Lågkolhydratkost

Guide: Vad är medelhavskost?

Dukan Diet: Guide till de olika faserna

Dash – diet som bygger på etablerade kostråd

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här