Visste du att snabbmat kan pajja ditt immunsystem? Läs mer här.

Snabbmat kan förstöra ditt immunsystem

En kaloririk kost kan försämra ditt immunförsvar.
Kroppen reagerar nämligen som vid bakteriella infektioner.
Och i värsta fall återhämtar den sig inte, visar studier.

Få fler liknande artiklar om kost och motion – regelbundet

Äter du ofta pizza, kebab, hamburgare och annan mat med mycket transfetter och socker? Då kan det vara värt att försöka bryta den onda cirkeln. Forskare vid universitetet i Bonn i Tyskland har nämligen upptäckt att en dålig kost på lång sikt kan göra ditt immunförsvar mer aggressivt. Även om du sedan lägger om kosten kan det ha skadats i grunden. Och det i sin tur kan leda till flera allvarliga sjukdomstillstånd, som till exempel diabetes typ 2, strokes och hjärtattacker.

Investera i din hälsa du också!

Utvecklade en inflammatorisk reaktion

I undersökningen fick ett antal laboratoriemöss gå på en så kallad "västerländsk diet" i en månad, bestående av fett, socker och väldigt lite fibrer. Mössen utvecklade utifrån det en stark inflammatorisk reaktion i hela kroppen. Bland annat ökade en viss typ av immuna celler i blodet, samtidigt som en stor mängd gener ansvariga för spridning och mognad aktiverades. Med andra ord utvecklade kroppen en stor, kraftfull armé av celler för att försvara sig, förklarar professor Joachim Schultze vid institutionen för Life & Medical Sciences (LIMES) vid universitetet i Bonn och tyska Center for Neurodegenrative Diseases (DZNE).

Kroppen redo för nya attacker

När gnagarna sedan övergick till en diet på flingor i en månad, avtog dock det inflammatoriska tillståndet. Vad som däremot kvarstod var "den genetiska omprogrammeringen": Efter fyra veckor var fortfarande många av de gener som aktiverats under snabbmatsdieten fortfarande aktiva.
– Nyligen har man upptäckt att immunsystemet har en slags minne. Så efter en inflammation blir kroppen kvar i ett slags defensivt tillstånd redo för nya attacker, säger professor Eicke Latz, vid institutionen för Medfödd immunitet vid universitetet i Bonn.
Få fler tips och råd på hur du ska äta rätt

En historisk vändning

Det här visar att ett dåligt leverne på sikt kan ge dramatiska konsekvenser. De senaste århundrandena har medellivslängden i västvärlden ökat, men den här trenden håller för första gången på att brytas, enligt forskarna: De barn som föds idag kommer i snitt att leva kortare tid än sina föräldrar. Och då spelar den ohälsosamma kosten och bristen på fysisk aktivitet en stor roll.
- Våra resultat spelar därför en oerhört viktig samhällelig roll. Grunderna för en hälsosam kost måste införlivas redan i skolan. Endast då kan vi lära våra barn att i ett så tidigt skede som möjligt stå emot lockelserna i matindustrin. De kan ju själva bestämma vad de ska äta varje dag och därför borde vi hjälpa dem att göra medvetna och bra val, säger Latz*.
Vill du ha kostråd från några av Sveriges ledande experter inom hälsa?
Bli medlem i Wellobe här

* University of Bonn, Fast food makes the immune system more aggressive in the long term, Science Daily, 2018, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/1801111141637.htm (2018-01-16)

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här