Pasta med sås, grönsakssoppa och sallad.
Det är några av svenskarnas populäraste vegorätter.
Här listar vi ett antal vegotrender – och bjussar på 10 vegorecept.
Känner du igen dig? Nå din målvikt – med våra verktyg
En tydlig trend, enligt PR- och trendspaningsbyrån Food & Friends, är att vi svenskar under coronapandemin minskade det vegetariskta ätandet. Nu har trenden vänt tillbaka igen, om än inte till samma nivåer som tidigare. 4 av 5 svenskar definierar sig som allätare, 10 procent som flexiterianer (semi-vegeterianer), 4 procent som vegeterianer och endast 1 procent som veganer. 23 procent uppger dock att de ska fortsätta minska sin köttkonsumtion, vilket är en tydlig ökning mot föregående år – och av dem är fler kvinnor än män. En annan tydlig trend är att det vegetariska ätande kryper längre ner i åldrarna. Ju yngre man är, desto vanligare är det att vara flexitarian, vegeterian eller vegan.
Så varför väljer folk att vägra kött? Tidigare har hälsan varit det starkaste argumentet och ju äldre man blir, desto viktigare verkar det vara. 20 procent män och 17 procent kvinnor anger hälsoskäl som största argument. För kvinnor verkar miljön istället vara viktigaste, med 22 procent och för männen 17 procent. En annan drivkraft är priset och att det ska smaka gott kommer först på sjunde plats.
Man kan också se en skillnad i intresset för mat och matlagning beroende på om man är vegan, vegeterian, flexitarian eller allätare. Av veganerna är 47 procent mycket intresserade, vilket är en ökning från 31 procent. Bland flexitarierna är bara 33 procent mycket intresserade och av allätarna 24 procent.
Tittar man på våra tre största städer så är det främst i Stockholm och Göteborg som man vill minska sin köttkonsumtion. Samtidigt har intresset för mat och matlagning mattats av:
Så, vilka vegorätter är populärast i de svenska hushållen och hur nyttiga är de? Precis som föregående år låg pasta med sås överst på Vegotoppen. På andra plats kommer grönsakssoppa och tredje sallad. Halloumi har ökat mest på vegotoppen från 3,4 till 7,1 procent.
OBS! Recepten nedan nås endast som medlem i Wellobe.
T ex: Vegetarisk pasta bolognese
Fett 15%
Kolhydrater 57%
Protein 28%
= 437 kcal/port (611 g)
Få recept HÄR
Fett 29%
Kolhydrater 44%
Protein 27%
= 301 kcal/port (704 g)
T ex Sallad med rostbiff, vildtomater och gurka
Fett 51%
Kolhydrater 12%
Protein 37%
= 273 kcal/port (305 g)
T ex Marinerade gulbetor med halloumi
Fett 55%
Kolhydrater 25%
Protein 20%
= 323 kcal/port (321 g)
T ex Vegetariska minibiffar med sweet chiliyoghurt
Fett 42%
Kolhydrater 41%
Protein 18%
= 499 kcal/port (471 g)
Få recept HÄR
Fett 27%
Kolhydrater 48%
Protein 25%
= 628 kcal/port (444 g)
Få recept HÄR
Fett 30%
Kolhydrater 59%
Protein 11%
= 362 kcal/port (475 g)
T ex med keso, kiwi och blåbär
Fett 34%
Kolhydrater 46%
Protein 21%
= 200 kcal/port (199 g)
T ex Falafelwrap
Fett 20%
Kolhydrater 66%
Protein 15%
= 451 kcal/port (379 g)
T ex Tacowrap
Fett 48%
Kolhydrater 30%
Protein 22%
= 436 kcal/port (351 g)
OBS! Byt ut nötfärsen i detta recept mot cornfärs, men tänk på att kaloriinnehållet i så fall förändras. Är du medlem i Wellobe räknar appen enkelt om detta åt dig.
Källa: Matrapporten 2022, Food & Friends
Läs även
Vegetariskt recept: Fyllda svamphattar
Recept: Chiapudding med choklad
Recept på asiatisk nudelsallad med lax
Recept på vegetarisk soppa – på 200 kalorier
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.