Mycket rotfrukter, spara rester och skippa soffätandet. Tre av dietistens tips för att äta mindre.
Mycket rotfrukter, spara rester och skippa soffätandet. Tre av dietistens tips för att äta mindre. Foto: Getty Images

10 tips – för att äta färre kalorier

Vill du sänka ditt kaloriintag för att gå ner i vikt?
Wellobes dietist Josefine Jonasson ger sina 10 bästa tips för att lyckas.

Nå DIN målvikt – med våra verktyg
”Det är ju bara att äta mindre” är ett vanligt råd när man vill gå ner i vikt. Visst är det så att man behöver äta mindre – men då talar vi inte om just volymen, utan snarare energiinnehållet. Det behöver inte alls vara samma sak.
Det finns några väl beprövade knep för att äta lite mindre och hälsosammare och ändå känna sig nöjd.

1. Ät på mindre tallrik
Det må låta alltför enkelt men tro mig, det kan påverka en hel del. När man är hungrig vill ögat gärna ha en full tallrik, en stor portion. Om man tänker sig en normalstor portion på ett stort uppläggningsfat ser ögat det som en rätt liten portion och nöjdheten uteblir. Gör man tvärtom och lägger upp samma portion på en assiett ser det plötsligt ut att vara mycket och ögat känner sig nöjt. Det kan väl vara värt ett försök? Fram med assietterna!

2. Satsa på mat som mättar
Protein är det livsmedel som mättar bäst ”per kalori” så ladda upp med bra proteiner så kan du äta mindre mängd och ändå bli mätt. Pasta och ris baserade på bönor och linser är ett utmärkt exempel på proteinrik mat som vanligtvis mest består av kolhydrater.

3. Ät dina kalorier i stället för att dricka dem
Genom att tugga maten känner du en större mättnad jämfört med att dricka samma mängd kalorier även om det är bra ingredienser i drycken. Söta och näringsfattiga drycker är förstås ännu värre och något av det första man bör dra ner på om man vill gå ner i vikt.

4. Tugga maten
Det kan ju låta som en självklarhet men det är inte ovanligt att man sväljer maten efter att bara ha tuggat ett par gånger. När du tuggar maten på riktigt äter du långsammare och känner dessutom smakerna bättre än om du äter snabbt. Utöver detta hinner mättnaden infinna sig innan du har ätit mer än vad du verkligen behöver.

5. Lämna mat
Många är vi som är uppfostrade med att man absolut inte får slänga mat och att man måste äta upp det som finns på tallriken. Det slängs absolut för mycket mat i Sverige men det betyder inte att man måste äta upp om man faktiskt är nöjd och mätt. Lägg resterna i en burk och spara till matlåda så har du gjort en dubbelvinst. Och lär dig att ta en lagom portion.

6. Ät vid köksbordet
När man äter vid TV:n eller datorn tenderar man att äta utan att tänka eftersom man distraheras av ljud och bild. Man äter helt enkelt tills man inser att det inte längre fastnar någon mat på gaffeln, oavsett om man är mätt innan dess eller inte.

7. Lämna maten på spisen
När maten står framför en på bordet är det lätt hänt att man småäter lite tills resten av sällskapet har ätit klart. Står maten kvar på spisen måste man resa sig och hämta ännu en portion, då hinner man bli påmind om att man faktiskt inte behöver mer.

8. Ös på med grönsaker och rotfrukter
Grönsaker och rotfrukter innehåller inte särskilt mycket kalorier men ger stor volym och mättnad. Fyll halva tallriken med dem så ger du både öga och mage en full portion och lagom mättnad.

9. Byt ut hamburgerbröd och tacoskal
Vitt bröd och friterade chips är ingen höjdare när man vill sänka sitt energiintag. De ger en hel del kalorier utan att egentligen ge särskilt mycket mättnad. Byt ut brödet till korv och hamburgare (som för många ändå mest fungerar som ”hållare” till köttet) och tacoskal mot stora salladsblad. Riktigt gott och så mycket mindre kalorier.

10. Ät smått
Dela grönsaker och frukt i små bitar som du kan ”plocka” med i stället för att äta dem hela. Då upplevs det som att du äter mer än vad du verkligen gör. Prova att redan ikväll skära upp ett äpple i små tunna klyftor och förvånas över vilken volym det blir.
Få tillgång till ALLA våra recept

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Josefine Jonasson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här