Josefine Jonassons guidar hur du kan nå dina hälsomål.
Josefine Jonassons guidar hur du kan nå dina hälsomål. Foto: Getty Images/Marcus Järvinen

Så kan du gå ner 5 kilo – till jul

Är du överviktig eller kämpar du bara med de sista kilona?
Kanske kan en utmaning hjälpa såhär sista veckorna på året.
Ta sikte på julen med stöd och tips från Wellobes dietist.

Bli medlem idag – få personligt kostschema

Rubriken på denna artikel anspelar visserligen på att gå ner 5 kilo till julafton, men det är en sanning med modifikation, menar Wellobes dietist Josefine Jonasson. Det är nämligen individuellt hur mycket vi kan gå ner. För vissa handlar det om ett kilo i veckan (då landar man på just knappt 5 kilo), för andra ett halvt och ytterligare andra kommer behöva ännu längre tid.
– Hur mycket du kan och bör gå ner beror på dina förutsättningar: din utgångsvikt, hur ditt liv ser ut just nu och vilken nivå du vill lägga dig på, säger hon.

Nå din målvikt med oss!

Livsstilen spelar roll

De ”sista fem kilona” kan vara svåra att bli av med och kräva mer tid, medan den som har stor övervikt kan få se resultat snabbare.
Vilken livsstil man har som utgångspunkt spelar också stor roll.
Josefine Jonasson liknar skillnaden med att städa en träslöjdslokal jämfört med att städa en vuxen persons sovrum.
– I träslöjden finns det ju jättemycket att göra, det är bara att
börja. I sovrummet får du leta efter dammtussar.

Behöver du komma i form till julen? Bli medlem i Wellobe

Kan handla om smådetaljer

Omsatt i vikttermer: Om du redan äter ganska bra, så kan det vara svårt att se vad du ska förändra. Då handlar det om smådetaljer.
– Många vet till exempel inte att nötter och avokado innehåller mycket kalorier, säger hon.
Oavsett utgångspunkt så uppmuntrar Josefine Jonasson alla att inte stirra sig blind på vågen.
– När du väljer hälsosam mat händer också så mycket annat. Blodfetterna förbättras, blodsockret blir jämnare. Kommer du i gång med fysisk aktivitet kommer blodtrycket att hänga på. Dessutom blir din aptitreglering bättre, du kommer att börja känna hunger och mättnad på ett nytt sätt.

Kom igång med DIN viktresa – redan idag

”Det är upp till dig”

Just aptitregleringen är ofta ur spel hos människor med övervikt.
– Många har gått runt och känt sig värdelösa och dåliga och då är det lätt att tänka att det ska vara jobbigt att gå ner i vikt, man ska lida lite och dricka nån shot som gärna ska vara otäck och stark. Men faktum är att när du får ordning på aptiten så kan det gå lättare än du tror, eftersom kroppen hjälper till, säger Josefine Jonasson.
Steg ett är att redan nu bestämma var du vill vara, inte till jul, utan i februari.
– Ett sånt tanke-experiment är en viktig del. Vill du fortsätta att gå ner i vikt hela sommaren, eller är det okej att ligga still eller kanske gå upp tre kilo över sommaren? Ha klart för dig var du vill landa och lägg i din växel efter det. Det är upp till dig.

6 konkreta mat-tips:

1. Ös på med grönsaker. Verkligen ös på. Och det handlar inte om sallad och gurka vid sidan om, utan om rena grönsaksrätter också. Gratinera i ugn, koka grönsaker, woka. Googla recept och gör ett veckoschema så du inte faller in i gamla vanor när du är hungrig.

2. Ta bort godis och fika. För en del är det lättast att bryta helt och hållet. Andra kan spara fikat till speciella tillfällen, men se upp så du inte överäter då i stället.

3. Ta bort söta drycker. Helst helt och hållet. I det fall du måste ha en läsk på lördagskvällen, välj en lightvariant. Men se upp, många blir sugna på snacks när de dricker läsk.

4. Välj fullkornsprodukter när du äter bröd, ris och pasta. Känner du att du vill plocka bort helt, så byt ut mot grövre grönsaker som broccoli, vitkål och blomkål.

5. Se om du kan göra om dina vanliga vardagsrätter, så de blir mer hälsosamma. Ha morötter och linser i köttfärssåsen, gör en vegolasagne, matiga sallader och grytor med rotfrukter.

6. Mellanmålen. Generellt måste man inte äta mellanmål. Men blir du väldigt hungrig finns en risk för överätande på kvällen och då är det bra att ta ett mellanmål. Tänk på att göra i ordning så mycket du ska äta från början, så det inte blir en hel middag.

3 tips för bra rutiner:

1. Se över din kvällsrutin. Är det då som du småäter eller överäter? Hitta strategier: Sysselsätt dig med något annat, som att ta ett bad, sticka, promenera eller prata i telefon. Äter du middag tidigt eller ändå behöver något mer på kvällen, gör då i ordning en liten tallrik med något att plocka med, till exempel frukt, bär eller edamamebönor. Bestäm dig för att inte hämta mer när tallriken är slut.

2.Dra dra ner på alkoholen. Ett glas vin innehåller mycket kalorier och fettförbränningen kan sjunka. Dessutom blir effekten ofta ökad hunger, både när man dricker och dagen efter. Ta bort helt eller förhåll dig på samma sätt som till godis och fika – ett glas vid särskilda tillfällen.

3. Rör på dig varje dag. Tänk minst en halvtimme. Det behöver inte vara hårdträning, utan vardagsrutinen är viktigare. Gå och cykla i stället för att ta buss eller bil. Börja med dagliga promenader, mät gärna dina steg.

Få fler tips på hur du ska äta och träna – som medlem

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Så firar du jul – utan att gå upp i vikt

Så många kalorier finns i ditt julfika

8 bra alternativ till julgodis

Vad kan jag dricka istället för glögg?

Så många kalorier finns på julbordet

Monika Israelsson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här