Colourbox

Lider du av spänd, svullen och uppblåst mage?

Blir du spänd, svullen och uppblåst med gaser i magen när du har ätit?
Det kan enkelt åtgärdas om du bara lägger om kosten lite. Här är enkla tipsen.

Mer än var tionde svensk i dag lider av problem med gaser i magen och tarmarna. Det leder i sin tur ofta till uppsvälld mage, men det kanske inte är någonting man talar om i lunchrummet direkt.
– Alla har gaser i magen och tarmen. De består dels av luft som man sväljer, dels av gas som bildas av bakterierna i tjocktarmen. Har du mycket problem kan det dock vara så enkelt att bara behöver lägga om kosten lite. Vissa kolhydrater som finns i exempelvis bönor och kål har vi människor nämligen svårt att spjälka, så när bakterierna i tjocktarmen jäser kolhydraterna bildas gaser som följd, förklarar Anna Hägg, dietist.
Vill du ha fler tips och råd på hur du ska äta?
Bli medlem i Wellobe

”Öka fibermängden successivt”

Samtidigt ska man komma ihåg att tarmbakterierna är jätteviktiga för hälsan, så vi mår bra av att ha dem i tarmen. Även fibrer är bra för såväl mättnaden som hälsan, även om ett kraftigt intag av fullkorn, grönsaker och frukt på kort tid kan bilda gaser.
– Mitt tips är därför att öka fibermängden successivt. Är det dessutom så att du är stressad, röker, tuggar tuggummi, suger på tabletter, äter snabbt eller dricker mycket kolsyrade drycker, tenderar du också att svälja mer luft. Undvik även produkter som är sötade med sötningsmedel som slutar på "ol" såsom sockeralkoholer, Xylitol, Sorbitol och Mannitol.

Om besvären fortsätter

Hur obehagligt det än må vara är enbart gaser i magen sällan tecken på sjukdom. Följer du däremot mat- och livstilsråden ovan och besvären fortsätter, samtidigt som det även finns andra symptom från mag- och tarmkanalen, bör du uppsöka en läkare.
– Sådana symptom kan till exempel vara diarré, försämrad aptit och gaser i magen redan på morgonen när du vaknar. Mag- och tarmbesvär kan ha många olika orsaker, så de är både viktiga att utreda och behandla rätt.
– Misstänker du laktos- eller glutenintolerans är det särskilt viktigt att du låter en läkare ställa en diagnos, så att du inte själv börjar utesluta en rad livsmedel som ger viktiga näringsämnen. Allting som utesluts behöver nämligen ersättas med annan mat som innehåller likvärdig näring. Därmed är också rådgivning från en dietist nödvändig.
Få platt mage – med vår hjälp

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här