Lider du av svullen mage – helt i onödan?
Lider du av svullen mage – helt i onödan? Foto: Colourbox

Spänd, svullen och uppblåst mage?

Blir du spänd, svullen och uppblåst i magen när du har ätit?
Det kan enkelt åtgärdas om du bara lägger om kosten lite.
Här är ett par enkla tips för att minska svullen mage.

Svullen mage – kanske kan vi minska dina besvär

Mer än var tionde svensk lider av gaser i magen och tarmarna. Det leder i sin tur ofta till svullen mage, vilket man kanske inte direkt talar om i lunchrummet.
– Alla har gaser i magen och tarmen. De består dels av luft som man sväljer, dels av gas som bildas av bakterierna i tjocktarmen. Har du mycket problem kan det dock vara så enkelt att bara lägga om kosten. Vissa kolhydrater i exempelvis bönor och kål har vi nämligen svårt att spjälka, så när bakterierna i tjocktarmen jäser kolhydraterna bildas gaser som följd, förklarar Anna Hägg, dietist.

JUST NU: En månad på köpet

Fibrer kan minska svullen mage

Svullen mage eller ej. Samtidigt ska man komma ihåg att tarmbakterierna är jätteviktiga, vi mår faktiskt bra av att ha dem i tarmen. Även fibrer är bra för såväl mättnaden som hälsa, även om ett kraftigt intag av fullkorn, grönsaker och frukt på kort tid kan bilda gaser.
– Mitt tips är därför att öka fibermängden successivt. Är det dessutom så att du är stressad, röker, tuggar tuggummi, suger på tabletter, äter snabbt eller dricker mycket kolsyrade drycker, tenderar du också att svälja mer luft. Undvik även produkter som är sötade med sötningsmedel som slutar på "ol" såsom sockeralkoholer, Xylitol, Sorbitol och Mannitol.

Om du fortfarande har svullen mage

Hur obehagligt det än må vara är gaser i magen sällan tecken på sjukdom. Följer du däremot råden ovan och besvären fortsätter – samtidigt som det finns andra symptom från mag- och tarmkanalen, bör du uppsöka en läkare.
– Det kan till exempel vara diarré, försämrad aptit och gaser i magen redan på morgonen . Mag- och tarmbesvär kan ha många orsaker, så de är både viktiga att utreda och behandla rätt.
– Misstänker du laktos- eller glutenintolerans är det särskilt viktigt att du låter en läkare ställa en diagnos, så att du inte själv börjar utesluta livsmedel som ger viktiga näringsämnen. Allt som utesluts behöver ersättas med annan mat med likvärdig näring. Därmed är också rådgivning från en dietist nödvändig.

Svullen mage? Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Gratis kostchema för dig som vill gå ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här