Frågor och svar till och från Wellobes dietist, Josefine Jonasson.

Frågor och svar till dietisten

Vilken är bästa metoden för att gå ner i vikt? Varför går jag inte ner i vikt? Vad tycker du om måltidsersättningar? Här är några vanliga frågor och svar till och från Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Känner du igen dig? Nå din målvikt – med våra verktyg

”Det är lätt att fokusera på målet, men inte vägen dit.” Så inleder dietisten Josefine Jonasson en av sina föreläsningar. Så, vad är det med att gå ner i vikt som är svårast? Hur kommer man igång och tar första steget mot en bättre hälsa?
– Man är lat, svarar någon.
– Man är fast i gamla vanor, svarar en annan.
– Tja, att alla skulle vara lata är lite väl hårt att påstå. Samma sak med uttrycket att "hen har dålig karaktär". Jag skulle snarare säga att många har fel verktyg. Är det någon här som exempelvis har provat att slå i en spik med en bok någon gång? Eller sågat itu någonting med en linjal? Ni är med på vad jag menar va? fortsätter Jonasson. Åhörarna nickar.

Investera i din hälsa du också!

”Att gå ner i vikt handlar om att kunna falla dit”

En annan avgörande punkt när det kommer till att gå ner i vikt handlar om alla ”firardagar”, det vill säga alla de dagar då vardagsreglerna inte riktigt gäller och man tillåter sig själv att unna sig saker.
– Om man tänker efter blir det ganska många sådana dagar varje år, eller hur? Kolla, jag har gjort en överslagsräkning över hur mitt år har sett ut, säger Jonasson.

 • 52 lill-lördagar (onsdagar)
 • 53 fredagar
 • 105 lördagar och söndagar
 • 4 röda dagar
 • 34 födelsedagar (i min familj)
 • 5 veckors semester
 • Vänner födelsedagar (4 st)
 • Kollegors födelsedagar (5 st)
 • Hockeykvällar
 • Alla aftnar (påskafton, julafton, midsommarafton m m)
 • Alla specialdagar (Alla hjärtans dag, Kanelbullens dag, Fettisdagen, Våffeldagen m m)

När man vill gå ner i vikt handlar mycket helt enkelt om att kunna falla dit och börja om igen. För faller, det gör de flesta.
– Tänk er att ni sitter i en bil söderut på väg till Ystad. Plötsligt upptäcker ni att ni är på väg åt helt fel håll upp mot Gällivare. Vad gör ni då? Inte åker ni väl hela vägen upp, tar in på hotell och stannar över några dagar? Nej. Ju senare ni vänder om desto längre bort kommer ni från själva målet, eller hur?

Läs även Så ska du tänka för att gå ner i vikt

Hittar du inget svar på din fråga? Ställ frågor varje tisdag till vår dietist – som medlem

Frågor till Wellobes dietist

Avslutningsvis får åhörarna en chans att ställa frågor direkt till Josefine Jonasson. Här har vi listat några av dem.

Vilken är den bästa metoden för att gå ner i vikt?

– Så klart måste jag rekommendera Wellobe, som egentligen bara går ut på att minska antalet kalorier. Men oavsett HUR du gör det så är det viktiga om du vill gå ner i vikt, att äta mindre än du gör av med. Och vill du inte följa något särskilt program tycker jag att du ska satsa på att äta mer regelbundet, med mer grönsaker och frukt och mindre feta och sockerrika livsmedel samt att röra på dig mer. Det bästa är alltid en kombination av mindre energi in och mer energi ut.

Läs även Kan man gå ner i vikt genom att äta vanlig mat?

Hur många kalorier behöver jag äta om dagen?

– Hur många kalorier just DU behöver äta är individuellt och styrs av faktorer som kön, längd, ålder, nuvarande vikt och viktmål. Generellt kan man säga att en frisk kvinna behöver 1 800-2 000 kcal om dagen för att hålla vikten. Motsvarande siffra för friska män är 2 200-2 400 kcal, men det varierar. Att begränsa kaloriintaget alltför mycket kan leda till att man går miste om viktig näring, så i Wellobe* har vi satt en nedre gräns på 1 300 kcal om dagen.

Hur viktigt är det att mäta och väga det jag äter?

– Tja, är du noga med att hålla koll på utgifter och inkomster i kalorier, är det också viktigt att du har koll på hur mycket det du äter verkligen väger. Mitt tips är därför att väga och äta både det du äter och dricker – åtminstone ett tag. Det kommer att ge dig ett bra ögonmått och hjälpa dig att göra korrekta uppskattningar utan att behöva vara så noggrann i framtiden.

Läs även Så ska du väga din mat

Så väger du vätska

Kan jag gå ner i vikt utan att ändra matvanor?

– Nja, det beror på hur du äter och vilken målvikt du har, men generellt sett är det svårt att gå ner i vikt utan att förändra sina matvanor. Visst, tränar du och gör av med massa energi är det inte omöjligt. Men den största vinsten med fysisk aktivitet är ökad motivation, vilket i sin tur får många att också förbättra sina matvanor. Att fysisk aktivitet är betydelsefull vid viktnedgång råder det inga tvivel om, men att ändra sina matvanor är en absolut nödvändighet och målet är att gå ner i vikt. Som en av våra medlemmar uttryckte det så bra: ”Jag äter mig ner i vikt och tränar mig i form”.

Vill du ha fler tips och råd på hur du ska gå ner i vikt? Bli medlem i Wellobe

Jag blir ofta sötsugen på eftermiddagen på jobbet, vad ska jag äta då?

– Det första du bör göra är att försöka skapa en bättre måltidsrutin i din vardag, med frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. Det kommer att jämna ut din blodsockerkurva, vilket minskar sötsuget. Prova dig helt enkelt fram och ställ inte för höga krav på dig själv, för det är inte meningen att du ska blir mer stressad av detta. Ok?

Vad är bra mellanmål om jag vill gå ner i vikt?

– Bär, banan, keso eller lite fil eller yoghurt med flingor eller krossat knäckebröd är tips på bra mellanmål. Och visst kan du blanda en fruktdrink, men jag tror mer på att ÄTA dina kalorier snarare än att mixa dem eftersom det mättar mer rent psykologiskt.

Kan jag byta ut vissa mål mot måltidsersättningar?

– Tja, fördelen med måltidsersättningar är att de är rika på protein (som ger bra mättnad) och vitaminer. De ger helt enkelt bra näring men lite kalorier. Samtidigt upplever en del att de inte blir mätta när de byter ut enskilda måltider, men det är förrstås en en subjektiv känsla som kan variera. Mitt råd är att göra det som helt enkelt funkar i din vardag. Är det exempelvis ett mellanmål du vill byta ut kan ett par ägg och en frukt mätta minst lika bra som en bar, ett pulver, en soppa eller shake. Om inte ännu bättre.

Läs även Vad äter man i Wellobe?

Kan man äta hur mycket frukt som helst och ändå gå ner i vikt?

– Nja, frukt innehåller visserligen lite energi och det är sannolikt få som har blivit överviktiga av för mycket frukt. Men man ska inte heller underskatta energiinnehållet, så ska du gå ner i vikt gäller det att ha koll på även de mängderna. Jag brukar rekommendera en till tre frukter per dag och istället ösa på med grönsaker och rotfrukter för att få fibrer, vitaminer och mineraler. Inte minst för att bli ordentligt mätt.

Hur ska jag hålla koll på vad jag äter på jobbet?

– Ibland kan man behöva höfta och det behöver inte alls vara fel. Mitt motto är ”Bättre nästan rätt än helt fel” och det är just vad det handlar om. För att kunna uppskatta mängderna så bra som möjligt kan det vara bra att väga och mäta ibland när man har möjlighet till det, för då tränar du upp ditt ögonmått. Ett annat pedagogiskt sätt är att tänka i Tallriksmodellen med halva tallriken grönsaker och rotfrukter. Lek dig fram. Som medlem i Wellobe kan du till exempel använda loggboken för att lära dig vad olika saker innehåller.
lite i loggboken för att se vad olika saker innehåller. Är du med på hur jag menar då?

Hittar du inget svar på din fråga? Ställ frågor varje tisdag till vår dietist – som medlem

Jag gillar inte sallad. Vad kan jag äta som är nyttigt annars?

– Testa exempelvis vitkål, rödkål och grönkål. Förutom att öka mättnaden ger de också en hel del fibrer och vitaminer. Dessutom är tuggmotståndet större än vanlig sallad.

Jag blir inte mätt. Vad kan jag äta som inte innehåller för mycket kalorier?

– Mitt råd är att fylla ut tallriken med mycket grönsaker (gärna grövre sådana) och bra protein. och kom ihåg att grövre grönsaker också ger en bra mättnad.

Jag äter middag klockan 20, kan det försvåra min viktnedgång?

– Det tycker jag är okej, såvida du har ätit ordentligt under dagen så att du inte blir vrålhungrig och äter största delen av dygnets kalorier då. Det viktigaste är att du hittar en rutin som passar in i DIN vardag.

Vad ska jag äta efter att jag har tränat?

– Vad du äter efter träningen beror på vad du har ätit tidigare under dagen. Om du inte har ätit middag är det det du behöver. Tränar du på kvällen kan du också dela upp middagen och äta lite innan och lite efter träningen, så att det inte blir för mycket energi in precis innan läggdags.

Läs även ”Äta före eller efter träningen?”

Kan jag spara kalorier till helgen?

– Det viktigaste när du ska gå ner i vikt är trots allt det du gör till vardags. Så när det är helg och fredagsmys eller fest kan du absolut unna dig lite mer. Men håll koll på portionerna och mängden snacks, så att det inte går överstyr, säger Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Läs även Kan jag spara kalorier till helgen?

Bästa och sämsta snackset

Hur ska jag äta under mina nattskift?

– Mitt råd är att försöka äta ungefär samma tider varje dag, oavsett hur du jobbar. Ibland kan det förstås behövas en liten förskjutning av lunchen och middagen när du sover. Men det viktiga är att du inte hoppar över någon måltid.

Läs även ”Hur ska jag äta när jag jobbar natt?”

Hjälp! Min viktnedgång har stannat upp. Vad ska jag göra?

– Även om du har några kilon kvar kan det vara så att du har hamnat på en klassisk ”viktplatå”. Det är inte rättvist, men vanligt. Det viktigaste nu är att inte ge upp utan att verkligen forstätta kämpa, för det kommer att släppa. Tänk på att du ju har gjort helt rätt hittills.

Känner du igen dig? Nå din målvikt – med våra verktyg

Jag räknar kalorier, men går ändå upp i vikt. Vad gör jag för fel?

– Mitt tips är att verkligen se till att väga och mäta allt du äter. Är du i medlem i Wellobe ska du självklart också logga allt. Prova detta en vecka och hör sedan av dig till mig och berätta hur det har gått. Som medlem kan du ställa frågor till mig varje tisdag i min blogg.

Jag har gjort en gastric sleeve operation. Hur ska jag äta nu?

– Viktoperationer, gastric bypass, gastric sleeve. Idag finns en mängd olika typer av överviktsoperationer och de kan skilja sig väldigt mycket åt. Samtidigt är det omöjligt att ge en individuell rekommendation för hur just DU ska äta. Det som brukar vara allra viktigast när man har gjort en viktoperation är dock att vara noga med att äta små, proteinrika måltider utspridda under dagen. Om du har möjlighet tycker jag du ska ta kontakt med den mottagning där du gjorde din operation och be om ett samtal med dietisten där, alternativ be om remiss till dietist via din vårdcentral. Stort lycka till!

Vilken diet ska jag köra om jag vill gå upp i vikt?

– Jag skulle inte rekommendera dig någon diet alls! Däremot skulle jag råda dig att vara noga med att äta regelbundet så att du får i dig en ordentlig frukost, lunch och middag VARJE dag. Hoppa inte över några måltider. Är det svårt tycker jag att du ska boka tid på din vårdcentral för ett personligt samtal. Lycka till!

Fanns inte svaret på din fråga? Som medlem i Wellobe får du:

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här