Sofia Yoo

Frågor och svar till dietisten

Ett par uppskattade programpunkter på Wellobes Mallorca-resa i mars var dietistens föreläsningar och workshops. Medlemmarna fick då ta del av tips och råd, och dessutom ställa frågor direkt till Josefine Jonasson. Här är några av dem.

”Det är lätt att fokusera på målet, men inte vägen dit.” Så inledde Josefine Jonasson sin första föreläsning på Mallorca. Så, vad är det som är så svårt? Hur kommer man igång och tar första steget mot en bättre hälsa? frågade hon sedan åhörarna.
– Man är lat, svarade någon.
– Man är fast i gamla vanor, svarade någon annan.
– Tja, att alla skulle vara lata är lite väl hårt att säga, kan jag tycka. Samma sak är det med uttrycket "jag har dålig karaktär". Nej, jag skulle nog snarare säga att det handlar om att många har fel verktyg. Är det någon här som exempelvis har provat att slå i en spik med en bok någon gång? Eller sågat itu någonting med en linjal? Nej, eller hur? Ni är med på vad jag menar va? fortsatte Josefine Jonasson. Åhörarna nickade instämmande.

Behöver du hjälp med din vikt? Kolla här

Många bäckar små
En annan viktig sak som deltagarna också tycktes känna igen sig i var dilemmat med alla årets "firardagar" – det vill säga alla de dagar då vardagsreglerna inte riktigt gäller och man tillåter sig själv att unna sig saker.
– Fast om man tänker efter blir det ganska många dagar varje år om man lägger ihop dem. Som exempel har jag gjort en snabb överslagsräkning över 2016 på en overhead.

Josefines 2016
* 52 lill-lördagar (onsdagar)
* 53 fredagar
* 105 lördagar och söndagar
* 4 röda dagar
* 34 födelsedagar (i min familj)
* 5 veckors semester
* Vänner födelsedagar (4 st)
* Kollegors födelsedagar (5 st)
* Hockeykvällar
* Alla aftnar (påskafton, julafton, midsommarafton m m)
* Alla specialdagar (Alla hjärtans dag, Kanelbullens dag, Fettisdagen, Våffeldagen m m)

Att falla dit och börja om igen
Avslutningsvis sammanfattade Josefine sin föreläsning med att dra en av sina kanske tydligaste liknelser:
– Tänk att ni sitter i en bil söderut på väg till Ystad. Och sedan upptäcker ni att ni plötsligt är på väg åt helt fel håll upp mot Gällivare istället. Vad gör ni då? Inte åker ni väl hela vägen upp, tar in på hotell och stannar några dagar? Nej, tänk såhär, att ju senare ni vänder om desto längre bort kommer ni från själva målet.

Fem medlemsfrågor
Vid ett par olika tillfällen fick medlemmarna även en chans att ställa frågor om mat och kost direkt till Josefine Jonasson. Här är några av dem.

1. Hur viktigt är det att mäta/väga det jag äter?
– Det beror på, skulle jag säga. Använder du Wellobe och är noga med att hålla koll på både utgifter och inkomster i kalorier, är det också viktigt att du har koll på hur mycket det du äter verkligen väger. Mitt tips är därför att väga/mäta det du äter (och dricker) åtminstone ett tag. Det gör att du får ett bra ögonmått och kan göra korrekta uppskattningar utan att vara så noggrann att du måste använda vågen varje måltid.

2. Kan jag gå ner i vikt utan att ändra mina matvanor?
– Nja, det beror på hur du äter och hur mycket du ska gå ner, men generellt måste jag nog säga att det är svårt att gå ner i vikt utan att ändra matvanor. Visst, tränar du och gör av med massa energi är det inte omöjligt att tappa några kilon. Men största vinsten med fysisk aktivitet är snarare ökad motivation, vilket i sin tur får många att förbättra sina matvanor. Att fysisk aktivitet är betydelsefull vid viktnedgång råder det alltså inga tvivel om, men att ändra sina matvanor är också nödvändigt.

3. Om jag vill äta något extra framför TV:n på helgen, är då nötter eller popcorn bäst?
– Bra fråga! Nötter innehåller både bra fett, protein, fibrer, och ger bra mättnad.

Samtidigt är de väldigt kaloririka så det behövs inga stora mängder för att energiintaget ska bli högt. Popcorn å andra sidan är relativt energifattiga, vilket gör att du kan äta ganska mycket innan kaloriintaget blir speciellt högt. Vad du väljer beror alltså på hur du äter det. Men vill du ha volym och något att plocka med under en längre tid kan det vara klokt att välja popcorn.

4. Kan jag äta hur mycket frukt jag vill och ändå gå ner i vikt?
– Frukt innehåller förhållandevis lite energi och det är sannolikt få som har blivit överviktiga på grund av att de ätit för mycket frukt. Man ska dock inte heller underskatta energiinnehållet och när man ska gå ner i vikt gäller det att ha koll på även de mängderna. Jag brukar rekommendera att man äter en till tre frukter per dag och istället öser på med grönsaker och rotfrukter för att få i sig fibrer, vitaminer och mineraler. Inte minst för att bli ordentligt mätt.

5. Jag gillar inte sallad och det ger ju inte så mycket mättnad heller. Finns det något annat att blanda upp gurkan, paprikan och annat med?
– Absolut! Testa exempelvis vitkål, rödkål och grönkål. Förutom att öka mättnaden ger de också en hel del fibrer och vitaminer. Dessutom är tuggmotståndet större än vanlig sallad.

Vill du ha fler tips på hur du ska äta? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här