Colourbox

Studier visar: Nötter kan hålla dig slank

Tyvärr tycks nötter ha fått ett väl oförtjänt dåligt rykte. Amerikanska forskare visar nämligen att nötätare både lever längre – och är smalare.

En handfull nötter om dagen räcker för att minska risken att dö i förtid med i snitt 20 procent, skriver forskare från Harvard School of Public Health i USA. De baserar sina slutsatser på två större studier som har pågått sedan 1980 och 1986 med 120 000 deltagare. Risken att dö av en hjärt- och kärlsjukdom var 29 procent lägre medan cancerrisken var 11 procent lägre, bland dem som åt minst 28 gram nötter per dag. Om vissa nötter var bättre än andra undersöktes inte.

Däremot konstaterade forskarna att den genomsnittliga vikten hos dem som regelbundet åt nötter var mindre än hos dem som inte brukade äta nötter alls.
Dock ska man komma ihåg att nötter trots allt har ett högt energiinnehåll och är därför något man trots allt bör vara lite försiktig med om man vill gå ner i vikt.
Vill du ha mer nyheter och tips som en hjälp på vägen? Läs mer här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här