Är du en känsloätare? Läs mer om Mindful Eating.
Är du en känsloätare? Läs mer om Mindful Eating. Foto: Colourbox/Martin Wikfalk.

Så kan Mindful Eating hjälpa dig hitta viktbalans

Äter du när du är glad, nervös, ledsen och arg?
Då kan Mindful Eating vara någonting för dig.
Här berättar Mindful Eating-experten, om hur du lyssnar på din kropp.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Många som kämpar med vikten vågar inte förlita sig på sin kropps signaler vad gäller hunger och mättnad. Samtidigt är det i dagens kostdjungel allt svårare att veta vilka råd och rön man ska lyssna på.
– Å ena sidan har vi yttre regler, expertråd och dieter att förhålla oss till. Å andra sidan, billig, lättillgänglig och energirik skräpmat, säger Anna Wikfalk, en av grundarna till Mindful Eating-gruppen.

JUST NU: En månad på köpet

Mindfulness Eating som komplement

För det första, menar Anna Wikfalk, vill hon förtydliga att hon inte är emot dieter överlag. Hon är tvärtom övertygad om att olika saker fungerar olika väl för olika individer.
– Problemet är snarare den kollektiva avsaknaden av kontakt med insidan. Alla är vi unika. Och därmed är också signalerna, förnimmelserna och behoven i våra kroppar unika. De styrs i sin tur av en mängd olika faktorer såsom gener, ämnesomsättning, känslor, stress, med mera. Och då kan Mindful Eating vara den sista viktiga pusselbiten som saknas, säger hon.

Vad är Mindful Eating?

Så vad är Mindful Eating? Enkelt beskrivet skulle man kunna säga att det handlar om att rikta en vänlig och medkännande uppmärksamhet både till maten, själva ätupplevelsen och olika delar av kroppen och knoppen – såväl före, under som efter måltiden. Detta med intentionen att inte kritisera eller klanka ner på sig själv.
Om Mindful Eating kan hjälpa vid just viktminskning är en vanlig fråga och svaret är ja, menar Anna Wikfalk, om det är så att man behöver gå ner i vikt. För allting handlar i princip bara om att lära sig lyssna på vad kroppen behöver och när. Samma sak om man är underviktig och vill gå upp i vikt.

Kolla hur mycket DU kan gå ner i vikt i Wellobe*

Lär dig lyssna på kroppens signaler igen

För att hålla oss vid liv så länge som möjligt strävar allas våra kroppar efter balans. De vill vare sig vara överviktiga eller underviktiga, för båda dessa ytterligheter förhindrar oss från att fungera optimalt, förklarar Anna Wikfalk.
– Kroppen skickar därför ständigt ut signaler, både för att berätta när vi behöver fylla på med energi och när vi har fått tillräckligt. Ingen annan kan dock veta när just din magsäck är tillfredsställande fylld. Så via konkreta övningar i Mindful Eating kan du gradvis lära dig att förlita dig och lyssna på kroppens signaler igen.

Lär dig skilja på hunger och känslor

En sådan övning kan till exempel vara att öva upp förmågan att själv känna när din magsäck är full och inte. Många äter nämligen inte för att de är fysiskt hungriga, utan för att det snarare finns olika känslomässiga anledningar och gamla vanemönster i grunden.
– Genom Mindful Eating kan man alltså få hjälp att lära sig förstå när man är fysiskt hungrig och när det istället handlar om att döva känslor som kan göra att ett starkt sug uppstår.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Tipset: Ta hjälp av en matdagbok

Mindful Eating handlar alltså om att lära känna, närma sig sina tankar och känslor samt förstå varför de uppstår och ha strategier för när suget uppstår.
– I svåra stunder kan man också ta hjälp av någon form av måltidsplanering i form av till exempel en matdagbok. Man kan också direkt göra något annat som man mår bra av, som till exempel ta ett varmt bad eller ringa en god vän så att suget avtar av sig självt.

Mindful Eating ger ett nytt förhållningssätt

Mindful Eating handlar dock också om att anamma ett helt nytt förhållningssätt, inte bara till maten, ätandet och kroppen, utan till livet i det stora hela.
– Målet är att göra vårt förhållningssätt till mat, ätande och våra kroppar mer accepterande, njutningsfullt, vänligt och glädjefullt. Och just det, är det som är själva storheten i Mindful Eating.

Vill du ha mer tips och råd från våra experter? Kolla här

3 Mindful Eating-övningar

1. Sakta ner ditt ätande
Det tar runt 20 minuter för kroppen att förstå när den är mätt. Men många äter så snabbt att de inte hinner känna någonting förrän de är proppmätta. Testa att lägga ifrån dig besticken efter varje tugga, inte som ytterligare en regel, utan som en chans att se om det går att äta lite långsammare.

2. Rikta uppmärksamheten till munnen
Munnen vill ofta gärna tugga på någonting för att inte bli uttråkad, så genom att vara närvarande med hela matupplevelsen kan vi göra den mer tillfredställande mätt. Prova därför att tugga långsammare och för din medvetna närvaro till smaker och konsistenser. Notera hur de känns och förändras i munnen, och låt smaklökarna återhämta sig. Då kan du få de där första goda smakupplevelserna, flera gånger om!

3. Lär dig känna riktig hunger (övning att göra före en måltid)
Slut ögonen några ögonblick och rikta uppmärksamheten inåt. Var letar du i kroppen för att avgöra om du är hungrig? Och vilka signaler talar om för dig att du är hungrig? Testa att ta till en skala på 1-10 där 1 är ”ej hungrig alls” och 10 är ”vrålhungrig”. Gör så gott du kan och prova igen vid ett annat tillfälle om det är svårt. (Ett tips är att det ofta är magen som drar ihop sig och kurrar.)

Få mer hjälp med ditt ätande som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Därför kan Mindful Eating hjälpa mot överätande

Från känsloätare till normalviktig

Mindful Eating – ett sätt att lära sig njuta mer av maten

WEBB-TV: Se Veronika live i Aftonbladets frukostklubb

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här