Hur räknar man kalorier? Wellobes dietist Josefine Jonasson förklarar.

Så räknar du kalorier

Det bygger på vetenskap, men är egentligen enkel matematik. För att gå ner i vikt måste du göra av med mer energi än du får i dig. Och det gör du enklast med hjälp av att räkna kalorier.

Bli medlem – så räknar vi alla kalorier åt dig

Vad är en kalori? Varför är det måttet bra om man vill hålla koll på hälsan? Och hur räknar man kalorier? Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe*, förklarar:
– För att din kropp ska fungera så väl som möjligt behöver du ett ständigt tillskott av energi. Att räkna kalorier är då ett bra sätt, eftersom det är lite som att föra kassabok. Äter du lika många kalorier som du gör av med bör du hålla en någorlunda jämn vikt. Äter du däremot mer går du istället upp och äter du mindre, ner.

JUST NU: 50% rabatt

Så räknar du ut hur många kcal du behöver minska

En generell riktlinje är att en kvinna har ett dagsbehov på ungefär 2 000 kalorier, medan en man behöver runt 2 500 kalorier. Samtidigt är det individuellt och styrs av faktorer som ålder, längd, nuvarande vikt och daglig aktivitetsnivå. Så hur mycket ska man minska sitt kaloriintag om man vill gå ner i vikt?
– Ett kilo kroppsvikt motsvarar ungefär 7 000 kalorier. Därmed kan du enkelt räkna ut hur många kalorier du behöver minska på totalt, beroende på hur mycket du vill gå ner i vikt. Vill du gå ner fem kilo till exempel? Ja då behöver du gå ner totalt 35 000 kalorier.

Viktigt att inte äta för få kalorier

Och hur minskar man sitt kaloriintag? Det kan du göra dels genom att minska dina portioner, dels genom att röra på dig mer – det vill säga öka din energiförbrukning eller förbränning.
– Det bästa är en kombination. Dock bör du vara uppmärksam så att du inte äter alltför lite och går miste om näringen du behöver. Fysisk aktivitet har dessutom fler fördelar som inte bara gynnar din vikt, utan även din hälsa.

Behöver du hjälp med dina hälsomål? Bli medlem

Skillnad på olika kalorier

Viktigt är även att titta på vad du får för dina kalorier, för ur näringssynpunkt kan det vara stor skillnad mellan olika typer av mat. Frukt, grönt, baljväxter, bra proteiner och nyttiga fetter är bra livsmedel som innehåller få kalorier men ger mycket mättnad.

Kaloritoppen

Hur många kalorier innehåller olika livsmedel? Här är en fingervisning. Om ingenting annat anges är antalet kalorier beräknade per 100 g.

 1. Apelsin 52 kcal
 2. Äpple 56 kcal
 3. Banan 101 kcal
 4. Naturell yoghurt (Alpro) 59 kcal
 5. Jordgubbsyoghurt (Alpro) 83 kcal
 6. Grovt stenugnsbröd (French Bakery) 226 kcal
 7. Vitt bröd 266 kcal
 8. Hamburgare med bröd 210 kcal
 9. Korv med bröd (med ketchup och senap) 255 kcal
 10. Kebabpizza (med vitlökssås) 570 kcal/port
 11. Blandad sallad 95 kcal/port
 12. Apelsinsaft (Fun light, 33 cl) 3 kcal
 13. Coca Cola (33 cl) > 142 kcal
 14. Mjölk (Mellan, 33 cl) > 158 kcal
 15. Apelsinjuice (Tropicana, 33 cl) > 165 kcal
 16. Kycklingfilé, 149 kcal

Ämnen som ger kalorier

Fett = 9 kcal/gram

Alkohol = 7 kcal/gram

Protein = 4 kcal/gram

Kolhydrater = 4 kcal/gram

*OBS! När man i vardagligt tal pratar om "kalorier" syftar de flesta på begreppet kilokalorier (kcal). För att inte skapa förvirring har vi valt att göra likaså.

Läs även

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här