De är inte bara söta, fina och smidiga att ha med sig.
Äpplen har även en mängd olika hälsofördelar, särskilt om du vill gå ner i vikt.
Här har vi listat 7 bra saker med äpplen.
Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här
”Ett äpple om dagen håller läkaren borta från magen”, heter det ju. Så frossa med gott samvete i allt från Astrakan till Ingrid Marie. Att regelbundet äta äpplen kan göra dig både piggare och friskare, enligt Huffington Post. Äpplen sägs nämligen kunna…
Ett medelstort äpple innehåller runt 400 gram kostfibrer, det vill säga kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen utan som når tjocktarmen opåverkade. Fibrerna kan därför inte användas som energikälla, däremot förkortar de den tid maten behöver för att passera tarmarna. Kolhydraten Pektin i äpplen, sägs dessutom kunna blockera och sänka mängden ”dåligt” kolesterol genom att få kroppen att använda det snarare än att lagra det.
Eftersom fibrerna inte kan brytas ner i kroppen och i princip bara passera tarmarna är ytterligare en fördel att de håller dig mätt längre – utan att du behöver stoppa i dig massa onödiga kalorier. Alla råvaror och livsmedel med minst 3 gram fiber brukar därför räknas som bra näringskällor. Och ett bra mål är att försöka få i sig 25 till 40 gram per dag.
Vissa studier hävdar att den syra som finns i äppelskal kan sänka risken för övervikt. Detta eftersom den sägs öka både kaloriförbränningen och muskelmassan.
Endast ett intag på minst fem äpplen i veckan (vilket är mindre än ett om dagen) har visat sig kunna förbättra lungornas funktion, enligt Health Magazine. Mest troligt tack vare det naturliga färgämnet Quercetin, som förutom äpplen även finns i exempelvis vindruvor.
Även om de inte kan jämföras med apelsiner anses äpplen vara en naturlig källa till C-vitamin, med över 8 milligram per medelstor frukt. Och det i sin tur, utgör ungefär 14 procent av det rekommenderade dagsintaget.
År 2012 publicerades en studie i American Journal of Clinical Nutrition som visade att äpplen, precis som päron och blåbär, kunde sänka risken för typ-2-diabetes. Detta tack vare en viss grupp antioxidanter som ger den röda, lila och blå färgen i frukter och grönsaker.
Enligt hälsosajten Good housekeeping har äpplen även visat sig kunna öka produktionen av signalsubstansen acetylkolin, som finns i nerver och muskler. Och det skulle i sin tur kunna förbättra minnet samt minska risken för Alzheimers.
Källa: Huffington Post, Hälsosidorna, Wikipedia
Läs även
Starta dagen med en bra frukost
Bra mat när du vill gå ner i vikt snabbt
Så ökar du din ämnesomsättning
Kostschema för dig som vill gå ner i vikt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.