Stephan Rössner, professor emeritus och grundare av Viktklubb, numera Wellobe.

Kostdoktor Rössner svarar på frågor

Hur hittar jag rätt nivå av kost och motion för mig? Kan jag äta och träna mig fri från diabetes? Kan en viktnedgång göra att min man blir kvitt sin sömnapné? Här svarar Stephan Rössner, professor emeritus och grundare av Wellobe, på medlemsfrågor.

Få hjälp att nå dina hälsomål
Hallå där,
jag har hört att förbränningen går ner i takt med att man går ner i vikt. Samtidigt går man väl upp i vikt av att äta för stora portioner? Så hur ska jag göra för att hitta rätt nivå?
//Sanna
Professor Stephan Rössner:
Hej Sanna,
Du har rätt. När vikten går ner krymper omsättningen, men inte på något sjukligt sätt utan som en anpassning till den nya kroppsstorleken. Motion är ett sätt att hålla omsättningen uppe. Att man går upp av stora portioner vet nog de flesta. Wellobe kan ge värdefulla tips om anpassad energimängd. Någon patient jag träffade sa att hon körde med ITM-metoden. Jag frågade vad det står för och fick svaret: Inte Ta Mera! Faktiskt inte dumt i all enkelhet!

JUST NU: 50% rabatt

Hej Stephan,
jag har precis fått reda på att jag har diabetes typ 2. Min fråga nu är om jag kan äta eller träna på ett särskilt sätt för att bli fri från sjukdomen?//Björn

Professor Stephan Rössner:

Hej Björn,

Om du motionerar så mycket att vikten går ner kan det faktiskt räcka för att normalisera dina blodsockervärden. I övrigt är all motion bra och behöver inte vara krånglig. En promenad till exempel är enkel och billig. Jag brukar säga ”gå ut med hunden” – även om du inte har någon. Ett annat enkelt tips är att två till tre gånger i veckan göra någon form av aktivitet som du behöver byta om till och duscha av dig ifrån efteråt. Kan det bli enklare?

Hej,
min man har under flera år lidit av sömnapné. Han är 185 cm lång och väger runt 200 kg. Nu undrar jag om du tror att han kan bli av med sina sömnproblem genom att gå ner i vikt? Och i så fall hur mycket skulle han behöva gå ner ungefär?
//Barbro

Professor Stephan Rössner:

Ja, definitivt. Jag har bedrivit egen forskning som har visat att hälften av våra sömnapnépatienter efter 16 till 18 kilos viktnedgång har kunnat sluta med sina CPAP-maskiner, som har understött deras andning. Men, men, men: 200 kg innebär ju en massa andra risker så om vikten inte går ner på annat sätt tycker jag ändå man ska ta upp frågan om fetmakirurgi.

Hej Stephan,
jag har alltid promenerat mycket i skogen med min hund. Men för två år sedan gjorde jag en höftledsoperation och har inte riktigt kommit igång med min motion igen. Det har i sin tur gjort att jag har ökat stadigt i vikt. Hur gör jag för att få ordning på mig själv igen?
//Anna-Lena

Professor Stephan Rössner:

Hej,

hitta former som avlastar dina onda leder, simning och vattengympa är till exempel jättebra alternativ. Det kan i vissa fall vara möjligt att få på remiss från din läkare eller sjukgymnast. Vad gäller vikten för övrigt är Wellobe ett jättebra sätt fört dig att komma igång igen.

Få mer hjälp som medlem

* En individuell kostplan

* En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut

* En bank med tusentals kaloriberäknade recept

* Träningsprogram och filmer

* Dina framsteg i grafer och tabeller

* Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter

* Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade

Varmt välkommen till oss!

Bli medlem här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här