Trevligt sällskap är ett bra tips för den som vill förlänga måltiden.

Ät långsamt och tappa kilon

Trevligt sällskap som får dig att dra ut på måltiden är ett bra tips för den som vill gå ner i vikt. En studie från Japan visar nämligen att de som kastar i sig maten löper större risk att bli feta.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Vet du att det tar 20 minuter för magen att börja sända signaler till hjärnan om att den får mat?

Äter du för snabbt hinner alltså inte magen säga till hjärnan att du är mätt – medan du fortsätter att stoppa i dig. Om du i stället äter långsamt och tuggar maten ordentligt i stället för att sluka den, så äter du mindre.

Vetenskapligt bevisat

– Stressa inte ner maten, det förlorar du på både i njutning och mättnad, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson.
Det är nu också vetenskapligt bevisat. Forskare vid universitetet i Osaka har, enligt BBC, undersökt 3 000 personers matvanor och tittat på relationen mellan hur snabbt de äter, hur mätta de blir och hur mycket de väger. Problemet med viktökning har att göra med ätvanor lika mycket som vad man äter, enligt undersökningen.

– När man blir tokmätt frågar man sig alltid: Varför åt jag så mycket? Och svaret är oftast att du åt för fort, så att du varken hann känna att du blev mätt eller några smaker. Du vinner på att äta långsamt, säger Josefine Jonasson.

JUST NU: En månad på köpet

Godast först

Hur lätt är det inte att falla för 3 chokladbitar för 10 kronor? När man äter dem sedan så tar man säkert också den man är minst sugen på först för att sedan äta upp alla tre med den godaste sist.

– Vad är kvaliteten i det? Välj i stället det du tycker är allra godast och njut när du äter just det, säger Josefine Jonasson.

– Rådet blir därför: Ät långsamt och verkligen njut av en lugn stund med goda smaker. Då hinner kroppen sända ut signaler om mättnadskänslan och du äter bara det du faktiskt behöver.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här