Vad är Dukan diet?

Metoden Dukan diet har inte bara frälst världskändisar utan följs numera också av svenskar som vill gå ner i vikt men samtidigt äta gott och hålla sig mätta. Här berättar vi mer om de fyra olika Dukan faserna alla måste gå igenom – och avslöjar också vilka livsmedel som står på fria listan.

Att bara äta proteinrik mat en gång i veckan kan göra underverk. I alla fall om man ska tro den franske läkaren Pierre Dukan som också är grundare till dieten som bär hans efternamn. Med protein i fokus rekommenderade han sina överviktiga patienter att lägga om sin livsstil och satsa mer på muskeluppbyggande mat med mycket protein. Kostförändringen visade sig hålla patienterna mätta längre och de rasade på vågen, enligt den franske läkaren. Idag är det många som använder sig av Dukan diet för att lyckas med viktnedgången.

Dukan dietens faser

Dukan dieten fas 1: Attackfasen

Under attackfasen kan man äta obegränsat av 72 proteinrika födoämnen, till exempel kyckling eller kalkon utan skinn, magert kött tillagat utan matfett, fisk och skaldjur, ägg eller lätta mejeriprodukter som osötad yoghurt eller keso. Det är helt okej att dricka kaffe och te under den här fasen samt tillsätta kryddor eller örter vid behov. Det positiva med attackfasen är att man får äta obegränsat av dessa livsmedel vilket minskar risken att falla för frestelser. Att äta proteinrik mat gör också att man lättare bygger muskler vilket i sin tur kan öka fettförbränningen och hjälpa matsmältningen. Under den här fasen rekommenderas lättare motion minst 20 minuter om dagen. Attackfasen varar i 7 dagar.

Dukan dieten fas 2: Cruisefasen

Under cruisefasen fortsätter man att äta proteinrik mat men lägger nu också till grönsaker varannan dag tills den dag man når sin målvikt. Man rekommenderas att promenera minst 30 minuter varje dag under denna fas. Förutom den mat man kan äta i attackfasen kan man också äta:

All typ av sallad

Aubergine

Bönor

Fänkål

Gurka

Kål

Mangold

Paprika

Rädisa

Spenat

Sparris

Svamp

Selleri

Tomat

Zucchini

Man får också äta morötter, rödbetor och kronärtskocka, men med måtta och helst inte till varje måltid.

Dukan dieten fas 3: Sammanslagningsfasen

Den dagen man nått sin målvikt kommer man till sammanslagningsfasen. Det är nu man börjar lägga till kolhydrater i sin kost. Lägg till frukt, fullkornsbröd, potatis, pasta och ris ja till och med vin utöver det du redan får äta. Dock ska man ha mer koll hur mycket man stoppar i sig i den här fasen.

Så mycket för man äta i sammanslagningsfasen:

1 portion frukt per dag

2 skivor fullkornsbröd per dag

40 gram ost per dag

1 portion pasta, potatis eller ris i veckan

1 glas vin i veckan

Man ska fortfarande ha en dag i veckan då man bara äter protein och helst ska det vara samma dag varje vecka. Under första delen av sammanslagsningsfasen får man också friare händer och äta vad man vill under en dag i vecka. Under andra perioden av samma fas får du två sådana dagar. Hur länge man är i sammanslagningsfasen beror på hur mycket man gått ner vikt. Pierre Dukan rekommenderar att man lägger på 10 dagar för varje kilo man tappat. Har man gått ner 10 kilo pågår sammanslagningsfasen alltså i 100 dagar.

Dukan dieten fas 4: Stabiliseringsfasen

Nu är det meningen att man får äta vad man vill sex dagar i veckan – och ändå hålla vikten. Man utgår helt enkelt från maten man får äta i sammanslagsningsfasen och den sista dagen (Pierre Dukan rekommenderar torsdagar) äter man bara proteiner. Han tipsar också om att äta tre matskedar havrekli varje dag och att vardagsmotionera så gott det går. Skippa rulltrappor och hissar.

Dukan veckomeny under stabiliseringsfasen:

Måndag:

Dukan frukost: Äggröra och kvarg toppat med nötter. Dukan lunch: Ceasarsallad med kyckling, parmesanost och sås gjord på lätt crème fraiche och kryddor. Dukan middag: Lasange gjord på nötfärs, grönsaker och färska pastaplattor. Dukan mellanmål: Grönsaker med dipp på lätt crème fraiche
Tisdag:

Frukost: Våfflor gjorda på spenat och banan. Lunch: Äggröra på rostat bröd. Middag: Mellanmål: En smoothie gjord på grönsaker
Onsdag:

Frukost: Resterna av grönsakssmoothien och gröt. Lunch: Galette med grönsaker. Middag: Hemmagjord kycklingpizza på äggbotten Mellanmål: En skål med blandade frukter och bär
Torsdag: PROTEINDAG:

Frukost: Osötad yoghurt med keso och ett ägg. Lunch: Hamburgare gjort på magert nötkött i ugn. Middag: Kyckling eller lax i ugn.
Fredag:

Frukost: Omelett med räkor och grönsaker. Lunch: Klassiskt microbröd med ost. Microbröd gör du enklast genom att blanda ägg, havrekli och lite salt och sedan ha det en kort stund i micron. Middag: Tortilla med nötfärs toppad med guacamole och hemgjord salsa på tomat och vitlök och ett glas rödvin. Dukan efterrätt: Glass gjord på avokado, banan och rå kakao.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här