Colourbox

Dietistvarning för flytande kalorier

Att hålla koll på vad du dricker kan vara avgörande när du vill gå ner i vikt. Här listar dietisten några nyttiga drycker – och några du bör se upp med.

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här
Går jag upp i vikt av lightläsk? Hur mycket vatten ska jag dricka varje dag? Behöver jag dricka mjölk när jag är vuxen? Frågor kring vad man ska och inte ska dricka är många. Här berättar Wellobes dietist Josefine Jonasson om vad du kan dricka med gott samvete och vilka drycker du bör undvika.

Juice

– Juice innehåller förvisso inget tillsatt socker men en hel del fruktsocker. Att ta ett litet glas som lyx på helgen behöver inte vara fel men att dricka juice när man är törstig är inget jag rekommenderar. Det bästa är alltid att äta frukten hel – då är fruktsockret snyggt förpackat.

Nå din drömvikt med oss!

Lightdrycker (Tex Coca Cola light, Fun light)

–Om man bara ser till kaloriinnehållet är det ingen fara att dricka tex cola light. Däremot kan det vara så att man lättare upprätthåller ett sötsug om man dricker söta drycker, även om det inte är socker som ger den söta smaken. Mitt tips är att prova sig fram för att se om sötsugen ökar när man dricker cola light eller om det är så att man faktiskt kan undvika andra sötsaker just för att man får den söta smaken. Det är så olika mellan olika personer hur light-drycker funkar. Mitt tips är att se light-drycker som en liten guldkant på dagen och inte något som släcker törsten.

Mjölk

–Mjölk är näringsmässigt bra och innehåller viktigt kalcium och bra proteiner. Ett glas till maten är bra men som törstsläckare är det för energirikt.

Vanligt vatten

–Vatten är viktigt för kroppen. Man brukar säga att man bör dricka 1.5- 2 liter vätska per dag och mer om man svettas väldigt mycket. Vatten är den tveklöst bästa törstsläckaren.

Te

–Helt energifritt om man dricker utan socker och mjölk. Prova gärna grönt och rött te som omväxling från det vanliga svarta.

Kaffe

–För mycket kaffe är inte hälsosamt men i lagom mängd (cirka tre koppar per dag) kan det till och med vara hälsosamt. Tänk på att kaffe latte, cappucino och andra kaffedrinkar innehåller en hel del kalorier från mjölk och ev sirap.

Saft

–Saft är ren sockerlösning. Det är inte bra för någon.

Drickyoggi

–Drickyoggi är en kalorifälla man bör se upp för. Den innehåller massa socker och har lika mycket kalorier som en chokladdryck.

Bubbelvatten

–Vanlig Ramlösa och liknande drycker innehåller inga kalorier så drick och njut! Det börjar däremot komma olika sötade varianter av vatten. Titta på innehållsförteckningen på flaskan så ser du direkt om den innehåller socker, sötningsmedel eller kalorier.

Vin/Öl/Sprit

–Alkoholhaltiga drycker innehåller en hel del kalorier utan att tillföra kroppen speciellt mycket positivt. Vin har dock visat sig vara positivt i begränsade mängder. Förutom mängden kalorier man får i sig bör man tänka på att det är lätt hänt att man äter lite extra när man dricker alkohol och eventuellt dagen efter.
Bilder: Freedigitalphotos.net

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här