Att sätta förbud eller äta för lite är två misstag du inte bör göra, enligt Josefine Jonasson, leg. dietist på Wellobe.
Att sätta förbud eller äta för lite är två misstag du inte bör göra, enligt Josefine Jonasson, leg. dietist på Wellobe. Foto: Getty Images/Magnus Liam Karlsson

Gå ner i vikt? Här är 10 vanliga misstag

Har du provat att förändra dina matvanor utan att riktigt få till det trots att du känner dig mer motiverad än någonsin?
Lugn, du är inte ensam och det finns framförallt sätt att komma runt problemen.
Här kommer en lista på några av de vanligaste misstagen. Kolla på dem och gör helt tvärtom.

Få fler tips om hur du ska äta – som medlem

1. Du ändrar för mycket

Man går ”all in” och ändrar ALLT. Ut med det gamla och in med det nya utan att ta hänsyn till vad man gillar och vad man brukar äta. Ofta rensar man dessutom ut hemma några dagar innan man ska komma igång genom att äta upp det man inte ska äta sen.

JUST NU: En månad på köpet

2. Du utesluter allt

Man tar bort för mycket. Om man ska utesluta både gluten, mejeriprodukter, kött och fet ost finns inte mycket kvar och risken är stor att det blir både tråkigt och ohållbart. Det är som bäddat för att falla in i gamla vanor igen.

3. Finns ingen gråzon

Man är svart-vit, av eller på, rätt eller fel. Det finns inget mellanting, ingen gråzon. Antingen äter och tränar man perfekt eller så struntar man i det helt och hållet. Faller man för en bulle vid fikat på jobbet tar man en till när man kommer hem, äter glass till middag ”för nu är det ju ändå kört” och bestämmer sig för att börja en annan dag istället. 

Nå din målvikt – med våra verktyg

4. Du äter för lite

Man äter för lite. Uttrycket ”hunger är bästa kryddan” är en klassiker av en anledning. När man är hungrig kopplas hjärnan bort och det spelar ingen roll hur mycket man kan, vill och hur påläst man är. Hungern talar om att det är okej att äta och helst både mycket och fel.

5. Du trycker gasen i botten

Man börjar träna väldigt mycket. Det i sig är inte alls fel, tvärtom, men i kombination med att äta för lite är det förödande och som gjort för att drabbas av förkylningar och extrem trötthet. Detta i sin tur gör att man måste ta en paus och komma igång en annan dag.

6. Du varierar dig inte

Man börjar äta ensidigt och ”perfekt” för att äta så hälsosamt som möjligt, utan en tanke på att hälsa inte är detsamma som så-lite-som-möjligt och tråkig mat.

7. Du sätter förbud

Man sätter upp förbud som säger att man aldrig mer ska äta godis, fika eller chips. Sen blir man överraskad över att varenda nattlig dröm innehåller just de här grejerna.

Gå ner i vikt på ett hållbart sätt – bli medlem här

8. Mat är kroppens bränsle

Man tänker ”ju mindre desto bättre” och glömmer helt bort att mat är näring och kroppens bränsle. Ingen skulle ens prova köra en bil utan bränsle.

9. Du är inte vad du äter

Man definierar sig själv utifrån det man äter. Att äta hälsosamt betyder att man är bra, att inte göra det betyder det omvända, att man är rätt dålig. Inget kunde vara mer fel. Ens personlighet ligger inte på tallriken. Man är inte vad man äter.

10. Du gör allt på en gång

Man gör större förändringar än vad man faktiskt behöver – börja med en sak i taget och se resultatet, det kommer att motivera en att fortsätta med fina och hälsosamma vanor.

Josefine Jonasson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här