”Tanken är inte att räkna kalorier hela livet”, säger dietisten.
”Tanken är inte att räkna kalorier hela livet”, säger dietisten. Foto: Marcus Järvinen/Getty images.

Kaloriräkning eller ej?

Huruvida det är hälsosamt att räkna kalorier eller ej är en omstridd fråga. Så här tycker Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Kaloriräkning får ibland kritik, som till exempel i boken “Slutbantat” av fetmaforskaren Erik Hemmingsson. Han menar att kroppen är programmerad att gå på sparlåga när tillgången på mat minskar och att man därför riskerar att gå upp direkt igen när man slutar banta. Men Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe*, tycker att kaloriräkning kan vara till stor hjälp för den som försöker förändra sin livsstil, särskilt om man satsar på en viktnedgång på mellan 0,5 och 1 kilo per vecka.
– Tanken är inte att man ska räkna kalorier hela livet, utan man kan se det som en kassabok. Ibland får man föra räkning ett par veckor för att se vart pengarna tar vägen.

Nå din målvikt med oss!

”Du ska inte behöva gå hungrig”

Att föra räkning gör också att man lär sig vilka livsmedel som är kaloririka.
– Nötter innehåller ju fetter som är bra för oss. Men många vet inte att sex cashewnötter innehåller lika mycket kalorier som en knäckemacka. De flesta äter ju betydligt mer nötter på en gång, säger Josefine Jonasson.
På samma sätt är en matsked olja toppen för blodfetterna. Men att ösa på olja- och vinäger på salladen kommer att höja kalorinivån rejält.
– Grundinställningen är att minska på kaloriintaget men ändå få i sig en bra kost. Du ska inte behöva gå hungrig. Det gäller även om du kör 5:2-metoden.

Är kluven

Om kaloriräkningen tar över och blir alltför viktig, är det dock ingen bra metod. Inte heller om man har haft problem med ätstörningar. Josefine Jonasson är kluven till framgångssagorna om personer som gått ner tiotals kilon på kort tid.
– Vi vet att historierna inspirerar många men det kan också kännas tröstlöst, när man själv bara går ner 0,3 kilo. Det blir inget som man blir jättenöjd över. Jag tycker att du ska känna dig nöjd över varje framsteg, på vågen men även i vardagen. Var stolt över att du kör på!

Läs mer

Hur mycket är 500 kalorier?

10 tips – för att äta färre kalorier

Kaloribehovet – hur räknar man ut det?

Dietistens kaloriguide

Kaloritabell med 100 vanliga livsmedel

Monika Israelsson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här