Vi listar alla kalorifällor på påskbordet.
Vi listar alla kalorifällor på påskbordet. Foto: Colourbox.

Påskbordets värsta kaloribovar

Sill, ägg, lax, prinskorv, köttbullar och Janssons.
Vilka är egentligen påskbordets värsta kaloribovar?
Wellobes dietist, Josefine Jonasson, ger svar på tal.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall både sill, ägg, lax, prinskorv, köttbullar och Janssons på sina påskbord. Och för att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör.
– Som vid de flesta högtider sitter man också och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på mängden mat man får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Snapsen värst

När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.
– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vanlig matjessill.
En annan kaloribov är alkoholen. Ofta serveras både påsköl och påsksnaps.
– Det är nog en av de största bovarna, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.
Här berättar medlemmarna själva hur de har lyckats

Allt handlar om att ha kontroll

Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker.
– Det som verkligen saknas är alltså lite grönt att fylla ut portionerna med, annars fyller man upp dem med mer energität mat i stället. Det är klart att man ska kunna äta lax och dricka snaps. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man måste inte ta fem bara för att det är påsk.
Vad får man som medlem i Wellobe? Kolla här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här