Ett högt kolesterolvärde ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Ett högt kolesterolvärde ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: Colourbox.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är livsnödvändigt – men bara i lagom dos. Men vad är normalvärdet för kolesterol? Och vad ska man göra om man har för högt kolesterol? Här reder vi på Wellobe ut vanligaste frågorna om kolesterol.

Få hjälp med din hälsa – med våra verktyg

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en lipid, alltså ett fettaktigt ämne, som är livsnödvändigt för kroppen. Kolesterol bygger nämligen upp våra cellers yttre skal som också kallas cellmembran. Vidare är kolesterol en råvara för produktion av hormoner som östrogen och testosteron, och det behövs för att kroppen ska kunna producera D-vitamin. Kolesterolet vi har i kroppen kommer delvis från det vi stoppar i oss men kroppen skapar också eget kolesterol, framförallt i levern. Därifrån forslas det ut till kroppens vävnader via blodet.

JUST NU: En månad på köpet

Kan kolesterol vara farligt?

Ja, ett högt kolesterolvärde kan vara farligt för kroppen. Kolesterol är nämligen fett som kan fastna i kärlväggarna om det finns för mycket i kroppen.

Så beter sig kolesterolet

Kolesterol transporteras via transportkapslar, så kallade lipoproteiner, i blodet. De största lipoproteinerna heter VLDL. Genom en naturlig reaktion i kroppen omvandlas VLDL till LDL-kolesterol. Detta tas emot av kroppens celler som använder det till att bygga skalet. Men när det finns mer LDL-kolesterol än vad cellerna kan ta emot sker det vi idag kallar en förhöjning av det ”onda” kolesterolet. Detta kan innebära att det onda kolesterolet fastnar i kärlväggarna vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det lipoprotein som tar med sig kolesterolet tillbaka till levern kallas HDL och kallas ofta för det "goda" kolesterolet.

Vad är det för skillnad på kolesterol och triglycerider?

Det finns framförallt två sorters fett i blodet – kolesterol och triglycerider. Triglyceriderna används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner.

Vad är ett normalt kolesterolvärde?

Blodfettvärdena mäts i enheten millimol per liter. Om du har någon hjärt-kärlsjukdom eller annan riskfaktor brukar gränsen för vad som är en önskvärd halt av totalkolesterol vara 5,0 millimol per liter, och vid mycket hög risk 4,5 millimol. Halten av det skadliga kolesterolet, LDL, bör då vara högst 3,0 millimol per liter, och vid mycket hög risk 2,5 millimol eller rent av 1.8 millimol per liter för en minoritet. Det nyttiga kolesterolet, HDL, bör inte vara lägre än 1,0 millimol per liter. Halten av triglycerider bör inte vara högre än 2,0 millimol per liter.


Kolla: Här är några som har fått hjälp med kosten

Hur vet man om man har för högt kolesterolvärde?

Högt kolesterolvärde ger inga besvär i sig och kan därför bara upptäckas genom blodprov.

Är för högt kolesterol farligt?

Ja. Det är bevisat att för högt kolesterol kan leda till åderförkalkning och åderförfettning vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Varför får man högt kolesterol?

Det finns många olika orsaker till varför man får högt kolesterol. Tidigare varnade läkare för att de som äter mycket ägg, kaviar, räkor och andra skaldjur samt inälvsmat var de som löpte störst risk för att drabbas men idag är bilden något mer nyanserad. Istället menar man att det är livsstilen som avgör. Valet av mat har fortfarande en viss påverkan men man pratar mer om att utesluta mättat fett än undvika ägg.

Mättat fett återfinns i exempelvis kött, kokosfett, mejeriprodukter och choklad. Hjärt- och lungfonden förespråkar en sund kosthållning, med fiberrik mat som mycket frukt och grönt. Havre och råg innehåller betaglukaner, som har en direkt effekt på kolesterolvärdet genom att sänka halten LDL-kolesterol i blodet.

I och med att det är livsstilen som påverkar kolesterolvärdet så får också träning och vardagsmotion spela en viktig roll. Enligt Vårdguiden kan risken för högt kolesterolvärde minskas genom att röra på sig varje dag, samt att utöva någon mer fysisk aktivitet regelbundet. Detta i kombination med en hälsosam kosthållning förstås.

Är högt kolesterol ärftligt?

Ja. Högt kolesterol kan vara ärftligt.

Hur mäter man sitt kolesterolvärde?

Ett blodprov läser av ditt kolesterolvärde. Var uppmärksam på att det är vanligt att blodfettvärdena varierar och därför kan det vara bra att lämna blodprov flera gånger.

Måste man fasta för att mäta kolesterolvärdet?

Kolesterolvärdet kan mätas utan speciella förberedelser, men om du också ska mäta de övriga blodfetterna måste provet tas på fastande mage, det vill säga innan du ätit på morgonen.

Hur behandlas högt kolesterol?

De som lider av högt kolesterol rekommenderas att göra en livsstilsförändring där man helt enkelt lägger om kosten samt adderar vardagsmotion. Är du överviktig och lider av högt blodtryck finns det större risk att du drabbas om du inte göra en förändring. Idag är det också vanligt att förhöjda kolesterolvärden behandlas med läkemedel. Men ofta inleds medicineringen i kombination med råd om livsstilsförändringar.

Finns det kolesterolsänkande mat?

Ja! Ibland kan det vara lättare att fokusera på vad du faktiskt får äta – mer än inte äta (se faktarutan).

Vilken mat ska man helst undvika vid högt kolesterolvärde?

Mättat fett sägs påverka det onda kolesterolet mest. Rött kött, kokosfett, mejeriprodukter eller choklad innehåller mättade fetter.

Är det farligt att äta ägg vid högt kolesterolvärde?

Tidigare rekommenderade läkare att man skulle sluta äta ägg och skaldjur om man drabbats av för högt kolesterolvärde men idag är bilden något mer nyanserad. Livsmedelsverket rekommenderar en sund inställning till mat, där man alltså inte överdriver åt något håll.

Kan man äta rött kött vid högt kolesterolvärde?

Om man har högt kolesterol kan det vara bra att minska sitt intag av rött kött för att se om det påverkar halten av blodfetter.

Kan man äta enligt lchf även om man har högt kolesterolvärde?

LCHF innebär att du äter en hög andel fett och mindre kolhydrater. Att själva dieten skulle höja kolesterolvärdet finns det inga bevis för idag. Däremot kan du se upp med vad för sorts fetter du väljer att äta.

Kan träning och motion sänka och förbättra kolesterolvärdet?

Ja. En sund inställning till både kost och träning har visat sig förbättra kolesterolvärdet.

Kolesterolsänkande medicin. Är det bra eller dåligt?

Idag finns det kolesterolsänkande medicin som exempelvis tabletter. Dessa rekommenderas ofta att tas i samband med en livsstilsförändring. De som har valt att äta medicin har angett att de fått biverkningar som muskelvärk och svaghet samt minnesstörningar. Alla reagerar olika på medicin och vissa har inte fått några biverkningar alls.

Påverkar alkohol mitt kolesterolvärde?

Ett par glas vin i veckan eller en öl till grillkvällen verkar inte öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Små mängder alkohol ska alltså inte behöva påverka ditt kolesterolvärde. Om du är en stordrickare kan det dock påverka de skadliga blodfettshalterna. Precis som med kosten rekommenderar man en sund inställning till alkohol.

Få fler tips och råd på hur du ska äta
Källa: Vårdguiden, Hjärt- och lungfonden

Läs även

"Vilket fett ska man äta?"
eller
"Varför äta Omega 3?"

Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här