Energibars, hur bra är de egentligen? Vi reder ut.
Energibars, hur bra är de egentligen? Vi reder ut. Foto: Colourbox.

Är det bra att äta energibars om man vill gå ner i vikt?

Idag finns en mängd energibars på marknaden. Men hur bra är de egentligen om man vill gå ner i vikt? Så här tycker dietisten Josefine Jonasson.

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här

Vissa äter de för att gå ner i vikt, andra tvärtom för att gå upp. Men hur effektiva är egentligen energibars, vad innehåller de och vad skiljer de åt?
– Dels finns det bars som innehåller vitaminer och mineraler, men till ett lägre antal kalorier. Sådana brukar användas som måltidsersättningar för personer som vill gå ner i vikt. Dels finns det bars som fokuserar på proteiner men som inte nödvändigtvis innehåller vitaminer och mineraler. De är i sin tur bra för personer som tränar mycket men bör däremot inte ersätta några måltider utan endast användas som komplement till träningen, säger Josefine Jonasson.

JUST NU: En månad på köpet

”Jag förespråkar ren mat”

Fördelen med de bars som fungerar som måltidsersättningar och som vissa äter för att gå ner i vikt, är att de ger en hög mättnadskänsla relativt snabbt. Och går man på en kalorifattig kost kan de vara ett bra komplement för att tillföra extra vitaminer och mineraler.
– Det viktiga i så fall är att man ser till att byta ut lunchen eller middagen. De som verkligen använder barsen som en ersättning, och inte ett komplement, gör alltså helt rätt.
Är det farligt att äta byta ut mat mot bars under längre perioder?
– Nej, egentligen inte. Samtidigt bör man minnas att det trots allt är konstgjorda ämnen man stoppar i sig. Och i första hand förespråkar jag alltid ren och naturlig mat. Det är ju bara synd att krångla till det i onödan.
Få fler tips på hur du ska äta och dricka – för att gå ner i vikt

Bars – framför godis

Å andra sidan är det alltid bra att ha en plan B, menar Josefine. Har man exempelvis glömt matlådan någon dag är det kanske bättre att fiska upp en bar ur skrivbordslådan i stället för att springa ner till grillen och ta en hamburgare. Samma sak om sötsuget skulle sätta in.
– Då är det bättre att välja en näringsrik bar framför en vanlig chokladkaka, även om en bar kan innehålla upp till 200 kalorier. Sedan kan man diskutera hur pedagogiskt det är att måltidsersättningarna är i form av stora godisbitar, när det ju är det suget man vill hjälpa folk att bli av med. Men för många fungerar det bra och för dem är det bara att gratulera.
Det finns inte ett sätt som fungerar för alla och det är viktigt att vara medveten om det.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här