Att äta mer grönt är livsviktigt och någonting som Alexandra Zazzi, 56, har tjatat om hela sina barns uppväxt. Nu är de vuxna och hon kan stolt konstatera att "budskapet har nått fram". Nästa projekt blir att övertala svenska folket.
– Jag har skapat en slags "zazzisk variant av diet", säger hon.
Få tillgång till tusentals kaloriberäknade recept – som medlem
Fem stora nävar av tomat, blomkål, apelsin, spenat, koriander, chili, lime, linser, bönor och mycket annat i en skön smakfull blandning från växtriket. Allt ska in i kroppen – varje dag. I alla fall om kändiskocken Alexandra Zazzi, 49, från Stockholm själv får välja.
– Det är något jag har tjatat om hela mina barns uppväxt, med motiveringen att det är nyttigt för kroppen. Idag är de vuxna och jag kan glatt konstatera att budskapet har nått fram, säger hon.
Samtidigt vill hon inte ta åt sig hela äran, att äta mer vegetarisk mat är trendigare än någonsin. För kroppens eller miljöns skull spelar egentligen ingen roll.
– Just nu tjatas det verkligen om vegetariskt. Och jag älskar det! Inte för att jag tänker sluta äta kött, utan för att jag tycker att grönsaker är så otroligt goda att man lätt kan låta dem spela första fiol på tallriken.
En orsak till att inte fler äter vegetariskt oftare hemma kan vara att det helt enkelt saknar kunskapen och kanske även inspirationen. En fråga Alexandra ofta får är nämligen hur man egentligen ska bära sig åt för att laga god vegetarisk mat.
– Folk säger att de tycker att det är jättesvårt. Samtidigt vill de inte bara äta sallader hela tiden. Så det där vill jag bena ut. Jag har nämligen en filosofi som jag håller på att göra till en egen vana – en slags 'zazzisk variant av kost' som alltså går ut på tanken och rutinen att mängden kött inte alltid behöver vara så bestialiskt stor. Om den måste finnas med alls.
Bara 70 till 100 gram kött, fisk eller fågel av riktigt bra kvalitet per person, som är tillagad med känsla gör det värt både smaken, hälsan och plånboken, menar Alexandra.
– Det viktiga är att tallriken är fylld till bredden med två till tre olika sorters grönsaker i olika skepnader för att mätta magen. Så stirra dig inte blind på ingredienserna i dina recept. Gör plättar på zucchini eller lasagne på aubergine istället för köttfärs. Testa, byt ut, lek och experimentera, det är mitt bästa tips.
Tillagningstid: 15 min
Antal kalorier: 148 kcal/port
Fett: 89 kcal
Kolhydrater: 24 kcal
Protein: 35 kcal
Redan medlem? Logga receptet DIREKT
Tips! Vill du lura barnen eller en tjurig partner kan du även steka lite bacon och lägga på svampen vid servering. Avdramatisera övergången till mer grönsaker i maten.
Få tillgång till tusentals kaloriberäknade recept – som medlem
Läs även
Så går du ner i vikt som vegeterian
Vegetariskt för att gå ner i vikt
Recept på vegetarisk soppa – på 200 kalorier
”Gör det inte svårare än vad det är”
Recept: Chiapudding med choklad
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.