Äter du av andra anledningar än fysisk hunger?
– Många äter av känslomässiga skäl och gamla vanor, säger Anna Wikfalk och Veronika Ryd, från Mindful Eatinggruppen.
Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp
Att bli nyfiken och också lära sig mer om hur, när och varför vi äter kan göra det lättare för oss att skapa hållbara förändringar speciellt när vår relation till mat, ätande och kropp är obalanserad och otrygg. Anna Wikfalk och Veronika Ryd driver Mindfuleatingruppen.se och har tillsammans gett ut boken ”Mindful eating – slut fred med kroppen och maten”. I vår är de aktuella med en ny bok ”Att äta – mindfulness för kropp och knopp, steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla”. Mindfulness, som är grunden i mindful eating, har de senaste tio åren blivit en het trend runt om i världen. Mindful eating är däremot ett ganska nytt fenomen – åtminstone i Sverige.
Vad innebär egentligen mindful eating och vad kan bli bättre om man övar på just mindful eating?
– Mindful eating innebär att vi medvetet riktar vår uppmärksamhet till framförallt hur, när och varför vi äter, snarare än att bara titta på vad vi äter. Genom att öva sig i mindful eating blir det lättare att äta när man är fysiskt hungrig, sluta när man är tillfredsställande mätt och njuta mer av maten. I slutändan handlar det om att bli fri att leva det liv vi vill leva utan att känna att vi är alltför styrda av mat- och kroppsnojor.
Ni pratar mycket om självmedkänsla, vad menar ni med det?
– Självmedkänsla innebär att känna värme, förståelse och omsorg för sig själv när man stöter på svårigheter och motgångar. Helt enkelt att vara sin egen bästa vän just för att det, där och då, känns jobbigt och tufft.
Och hur kan man jobba med sin egen självmedkänsla?
– Genom olika övningar kan man gradvis öva upp förmågan att bemöta sig själv med värme och medkänsla. Vi tränar oss helt enkelt på att stötta oss själva i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik eller kräva av oss själva att vara perfekt i alla lägen.
I er bok pratar ni om fyra olika kritiska röster som de allra flesta har, vilka är de? Och hur påverkar de oss?
– Det är ofta fyra kritiska röster i huvudet: perfektionisten, pådrivaren, kritikern och sabotören. Dessa gör att vi har ett spänt och obalanserat förhållande till mat, ätande och kropp. De vill oss väl, men de blir problematiska när de tillåts få för stor makt. Det är dessa röster som gör att du till exempel sätter upp orealistiska mål, gör förbudslistor på mat du inte får äta eller gör strikta träningsscheman.
Hur ska man lära sig att hantera dessa?
– Genom att vara medveten om dem är det lättare att lära sig hantera dem och nyansera dem. Självmedkänsla är en viktig del av detta eftersom rösterna ofta är kritiska och hårda.
Hur viktigt är det att sluta fred med maten och kroppen?
– Jätteviktigt. När vi sluter fred med maten och kroppen kan vi upptäcka att vi har så mycket tid och energi att lägga på saker som verkligen betyder någonting för oss. Saker som vi haft svårt att ge tid och uppmärksamhet till eftersom vi varit fast i mat- och kroppsnojandeträsket.
På Mindful eatinggruppens hemsida hittar du 11 övningar för mindful eating.
Övningarna finns som ljudfil på www.mindfuleatinggruppen.se
Läs även
Så kan Mindful Eating hjälpa dig hitta viktbalans
Därför kan Mindful Eating hjälpa mot överätande
Från känsloätare till normalviktig
WEBB-TV: Se Veronika live i Aftonbladets frukostklubb
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.