Här är 10 saker du INTE ska äta på kvällen.
Här är 10 saker du INTE ska äta på kvällen. Foto: Getty images.

10 saker du INTE ska äta på kvällen

Att äta för sent på kvällen kan förstöra såväl vikt som sömn.
Rött kött, vitlök och selleri är bara några exempel.
Här är en lista med 10 saker du INTE ska äta på kvällen.

Nå din målvikt – med våra verktyg

 1. Godis
  Om du är orolig för att få mardrömmar är en av de enklaste lösningarna att helt enkelt undvika godis innan läggdags. En aktuell studie visar nämligen att 7 av 10 som äter det strax innan de ska sova sannolikt drömmer mardrömmar. Tesen bygger på att höga halter av socker skapar mer "mardrömslika" hjärnvågor.
 2. Mörk choklad
  Nästan alla typer av choklad innehåller olika nivåer av koffein, vilket har en klart uppiggande effekt. Just mörk choklad är dessutom full av andra stimulerande ämnen, som exempelvis teobromin, som är känt för att öka pulsen något.
 3. Glass
  Även om glass är ett känt tröstmedel mot såriga relationer och dåliga breakups, är det här något av det värsta du kan äta på kvällen. Inte bara är det fullsmäckat med fett, allt socker kommer också att pumpa din kropp full av energi strax innan läggdags. Och som sagt, det kan pajja såväl sömnen som midjan.
 4. Flingor
  Flingor kan tyckas vara något helt ofarligt att snacksa på, men vissa sorter innehåller höga halter raffinerat socker och chockhöga nivåer av kolhydrater. De ger sig raka vägen på ditt blodsocker, vilket inte alls är idealt strax innan läggdags.
 5. Pasta
  Pasta innehåller mängder med kolhydrater, så om du äter det innan du lägger dig kommer allt att sätta sig på dina kärlekshandtag. Lägg sedan även på alla tillbehör på det – som smör, olja, ost och kanske grädde och tomatsås? Pasta innehar dessutom ett högt glykemiskt index, vilket kommer att spela dina blodsockernivåer ett rejält spratt.
 6. Pizza
  Om du vill ge din mage en riktig utmaning strax innan du ska gå och lägga dig ska du mata den med fet, salt pizza. Tomatsås innehåller nämligen höga halter syra, vilket fungerar som en katalysator för sura uppstötningar – liksom fett och ost gör. En slice är väl okej. Men när stannade du senast bara vid det...?
 7. Rött kött
  Efter en stor portion rött kött får många av oss knäppa upp översta knappen i byxorna. Det innehåller nämligen mängder proteiner och fett, vilket håller kroppen sysselsatt länge. Men för att få en god sömn är det ideala att låta alla system vila under natten.
 8. Vitlök
  Kanske undviker du ändå vitlök innan läggdags för att skona din partner, men förutom att ge dålig andedräkt kan vitlök även orsaka halsbränna eller orolig mage.
 9. Selleri
  Att se en grönsak på den här listan kanske överraskar dig, men faktum är att just selleri är urindrivande. Även om grönsaker är ett betydligt bättre kvällssnacks än andra saker, kan just selleri innebära att du behöver gå upp och kissa fler gånger under natten.
 10. Alkohol
  En missuppfattning är att alkohol på kvällen kan hjälpa dig att sova. Men även om det visserligen kan hjälpa dig att somna in stör det dina normala sömnfunktioner och ger en orolig natt med många uppvaknanden. Dessutom utvecklar personer som regelbundet använder alkohol som sömnmedel ett beroende, vilket i sin tur skapar en ond cirkel.

Källa: UK.Askmen.com

JUST NU: En månad på köpet

Får fler tips och råd – som medlem i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Är det dåligt att äta mycket på kvällen?

Hur ska jag äta när jag jobbar natt?

Sofie Strandberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här