Att fasta innebär att man helt avstår mat en period.
Men vad händer i kroppen av att inte äta alls?
Här reder vi på Wellobe ut frågan.
Fasta på ett sundare sätt – med våra hjälp
När du fastar och helt avhåller dig från mat och kanske även dryck, börjar kroppen arbeta för att ge dig den näring och energi du behöver och för att förhindra att dina muskler och organ bryts ner. Somliga påstår att det första som händer vid fasta därmed är att kroppen börja lagra fett och bryta ner muskler. Man menar till och med att fasta genom att helt sätta stopp på kaloriintaget eller sänka det kraftigt kan ha motsatt effekt, då man går upp mer i vikt när man börjar äta igen.
Andra menar att det är tvärtom, att det är fettreserverna kroppen först börjar använda vid fasta. Glukos och fett är nämligen kroppens huvudsakliga energikällor. Glukos är den mest lättillgängliga energikällan och sjunker nivåerna glukos, vilket de gör vid långvarig fasta, kan kroppen växla till så kallad ”fettmetabolism” utan några förödande hälsoeffekter. För därmed behöver kroppen inte gå på musklerna. Fastar du ökar du alltså, enligt dessa förespråkare, fettförbränningen. Tränar du dessutom samtidigt som du fastar lär du kroppen att använda fett som bränsle på ett ännu effektivare sätt.
Varje gång du äter ökar dessutom insulinnivåerna och varje gång du fastar sjunker de, vilket är bra eftersom höga nivåer ansamlar både salt och vatten i njurarna. Det är därför man ofta kan uppleva att man ”rasar i vikt” i början av en fasta. Blodsockernivåerna förblir däremot normala, allt eftersom kroppen börjar växla till att förbränna fett som energi.
Är det förvirrande? Ja, idag är begreppet ”fasta” ett område som många har åsikter om och många verkar också tolka resultaten av de studier som finns på lite olika sätt. Vi försöker bara återge olika sidor av myntet.
Det finns dock fortfarande många som står fast vid att det skulle vara hälsosamt att fasta, så länge det är tillfälligt och under kortare perioder. En vanlig sådan metod för att gå ner i vikt är ”periodisk fasta”, som går ut på att man fastar i korta, intensiva perioder. I dag finns många olika varianter, men alla har en sak gemensamt och det är att man har ett "fastefönster" och ett "ätfönster". En av de vanligaste varianterna är 5:2-metoden enligt vilken man äter som vanligt i fem dagar och fastar i två. En annan 16:8, där man fastar i 16 timmar och äter i åtta.
Nyligen släpptes en ny kinesisk studie som visade att periodisk fasta inte var mer effektiv för viktnedgång än ”vanlig kaloriräkning”. Många svenska skribenter som har valt att återge den här studien har dock vinklat det som att man nu har kommit på att periodisk fasta inte skulle fungera. Vi på Wellobe hävdar dock att resultaten lika gärna skulle kunna tolkas tvärtom: det vill säga att periodisk fasta inte är sämre än ”vanlig viktnedgång”. Resultaten visade till och med att de deltagare som följde periodisk fasta gick ner mer i vikt (även om skillnaden var mycket liten).
I studien ingick 139 vuxna som under ett år alla minskade på antalet kalorier mellan klockan 08.00 och 16.00. Resultaten visade att de som hade följt periodisk fasta gick ner i snitt 8 kilo, medan de som hade minskat på antalet kalorier hade gått ner i snitt 6,3 kilo.
Björn Eliasson, överläkare vid regionalt obesitacentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är det viktiga mängden kalorier och inte vilken tid på dygnet man äter. Samtidigt ska man inte tolka resultaten som att periodisk fasta behöver ratas helt och hållet, säger han till Dagens medicin.
– Metoden är inte skadlig och inte sämre än kalorirestriktion, enligt forskarna. Den kan säkert fungera bra för en del personer som behöver begränsa sitt ätande, säger han.
Enligt näringsfysiologen Kristina Andersson, är det väldigt individuellt vad som fungerar. I flera studier där man har testat periodisk fasta på råttor och möss har man kunnat se att livslängden faktiskt ökar. Liknande resultat har dock ännu inte kunnat påvisas hos människor, säger hon till tidningen Amelia.
– Däremot har 16:8 setts kunna påverka faktorer som i sin tur är kopplade till minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2.
Så, vetenskapen tyder på att det absolut finns positiva effekter av periodisk fasta.
Alla är olika, med olika bakgrund, gener, levnadsmönster, menar vår egen dietist, Josefine Jonasson.
– Det viktigast är att hitta en metod som passar en själv, säger hon.
Läs även
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.