Vad är egentligen ”nudging”? Vi förklarar.

Ny metod "lurar"folk att äta nyttigare

Metoden kallas "nudging" och går ut på att få människor att göra mer hälsosamma val genom att "puffa dem" i rätt riktning. Nu har Fazer startat ett pilotprojekt på en av sina restauranger, i vilket man har flyttat fram frukt och grönt på lunchbuffén.

Vill du läsa fler artikar om bra mat och sund kost? Kolla här

Det första som möter lunchgästerna i Icas personalmatsal i Solna är en färgglad buffé med frukt, morötter, linser, potatis och grönsallad. Därefter kommer en vegetarisk rätt, pasta, fisk samt grillade fläskkotletter längst bort. Och sedan projektet inleddes har åtgången av frukt dubblerats, skriver DN. Enligt samma princip halverades åtgången av grönsalladen sedan den hamnade sist. Undantaget var morötterna, de åts lika mycket oavsett var de placerades. Enligt restaurangchefen Jessica Goldhahn, skulle därför även färgen kunna ha betydelse.

Investera i din hälsa du också!

Vanor, normer och signaler om belöning viktiga

Fazer har i dag 220 matställen runtom i Sverige och nu arbetar man aktivt för att få sina gäster att äta mer frukt och grönt, skriver DN. I några veckor har man testat att flytta runt rätterna på restaurangen i Solna, enligt den nya metod som på engelska kallas "nudging" ("puffa" eller "knuffa" på svenska). Enligt konceptet påverkar nämligen omedvetna faktorer som vanor, normer och signaler om omedelbar belöning mer än exempelvis priser.

Tio procent mer grönsaker än tidigare

– När frukten och grönsakerna kommer först på buffén tar de upp mer plats på tallriken och det blir mindre utrymme kvar för kött, säger Jessica Goldhahn till DN. Samma sak omvänt om köttet istället placeras först och frukten och grönsakerna sist. Som ett resultat på restaurangen i Solna går det i dag åt tio procent mer grönsaker än tidigare. Huruvida åtgången av kött samtidigt har minskat har man dock inga siffror på.
– Serverar man det i mindre skålar eller portionsvis på små plankor går det däremot åt mellan 30 och 40 procent mindre kött än vanligt, säger Jessica Goldhahn.

Mindre plats såväl på tallriken som i magen

Att äta mindre kött och mer grönsaker är någonting som även dietisten Josefine Jonasson på Wellobe* rekommenderar. Det minskar nämligen inte bara miljösamvetet utan även midjemåttet, då grönsaker ger mycket mat för lite kalorier. Dessutom innehåller de mängder med näring i form av vitaminer, mineraler och fibrer.
– Just lunchbufféer kan dessutom vara riktiga kalorifällor om man försöker gå ner i vikt, eftersom man oftast äter mer än vad man egentligen har tänkt. Att då börja med att ta för sig av frukten och grönsakerna är jättebra, för då blir det mindre plats för annat såväl på tallriken som i magen, säger hon.

Källa: DN

Få hjälp med din kost – som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Räkna ut ditt BMI i vår BMI-räknare

Så går du säkrare ner i vikt

Kom igång med Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här