Lågkolhydratskost  försätter kroppen i ketos.

Vad är ketos?

Begreppet ketos dyker ofta upp i sammanhang då någon vill gå ner i vikt. Med vad är det egentligen? Här ger vi på Wellobe svar på de vanligaste frågorna om ketos och viktminskning.

Vill du ha fler tips på hur du ska äta? Kolla här

Vad innebär ketos?

I vanliga fall är kroppens främsta energikälla kolhydrater som bryts ner till glukos och blir till blodsocker. Och i korthet kan man säga att ketos är det tillstånd som tillträder när kroppen bränner fett istället för kolhydrater för att få energi. När man når ketos ombildas fettet mer specifikt till ketoner som istället för kolhydrater blir kroppens och hjärnans källa till energi.

JUST NU: 50% rabatt

Hur når jag ketos?


Kroppen hamnar i ketos när kolhydratsintaget minskas till ett minimum. Dock är detta inte ett tillstånd som vi på Wellobe rekommenderar att man aktivt strävar efter att uppnå i viktminskningssyfte. Vi förespråkar snarare en sund kosthållning och regelbunden måltidsordning som i grund och botten bygger på kaloriräkning.

Mat med lite kolhydrater:
Avokado
Ägg
Bacon och korvar
Rött kött
Fisk (gärna så fet som möjligt)
Grädde, fet mjölk, hårda och mjuka ostar, fet crème fraiche och keso
Smör och olja
Feta såser
Nötter och frön (Obs! En del nötter innehåller en stor mängd kolhydrater)
Vatten, kaffe, te

Mat med mycket kolhydrater:
Socker
Bröd
Pasta, potatis, ris
Mjöl, havre och andra sädesslag
Frukt

Kan ketos hjälpa mig gå ner i vikt?

Forskare har uttryckt att ketos kan ha stor betydelse vid viktminskning, eftersom kroppen då får sin energi från fettet i kroppen. Fett ger också en ökad mättnadskänsla, vilket kan göra att man inte blir hungrig lika ofta. Dock har det inte publicerats tillräckligt många studier kring ämnet ännu och vi på Wellobe rekommenderar inte att man använder ketos som ett aktivt sätt för att gå ner i vikt, utan förespråkar en sund och balanserad kosthållning i kombination med kaloriräkning för ett långsiktigt resultat.

Hur länge kan man vara i ketos?

Hur lång tid man kan vara i ketos är i princip en omöjlig fråga att besvara eftersom alla är olika. Vissa hamnar i ketos efter tre-fyra dagar, andra redan samma dag de börjar utesluta kolhydrater. Så fort man återinför kolhydrater och kroppen börjar förbränna dem till glukos och blodsocker istället för fett igen, går man däremot ur ketos. Genom att mäta antalet ketoner i kroppen kan man se vad som påverkar ketos och inte.

Hur mäter man ketos?

När man hamnar i ketos förändras kroppens ketonvärde. Det kan mätas med hjälp av en keton- och blodsockermätare, urinstickor eller utandningsmätare. Via blodet sägs ge bäst resultat.

Kan ketos göra så man mår dåligt?

Konstig färg och lukt på urinen, dålig andedräkt, trötthet och hunger. När kroppen börjar få energi från fett istället för kolhydrater kan det påverka humöret och man kan känna sig trött i början. Yrsel, klåda, järnsmak i munnen, eksem och sömnproblem är andra vanliga symptom. Den dåliga andedräkten sägs vara är ett tecken på att kroppen nu drivs av fett, precis som den annorlunda färgen och lukten på urinen. Det är inget farligt, men vi på Wellobe vill återigen understryka att vi inte rekommenderar ketos som diet.

Går det att träna och vara i ketos?

Det finns inget som säger att man inte kan träna och vara i ketos samtidigt.

Påverkar alkohol min ketos?

Alkohol innehåller ofta kolhydrater och kan därför påverka ketos.

Går det att kombinera ketos och lchf?

Ketos och LCHF har liknande grundtankar och går båda ut på en form av lågkalorikost som innebär att man äter större mängder fett och mindre kolhydrater. Istället för att räkna kcal räknas alltså kolhydrater, så svaret är ja. Ketos och LCHF kan kombineras.

Är det farligt med ketos?

Forskarna veterligen finns det inget farligt med ketos. Sedan miljontals år tillbaka har människan både genomgått perioder av svält och drabbats av kolhydratsbrist. Ketos ska dock inte förväxlas med det livsfarliga tillståndet ketoacidos, som beror på extrem insulinbrist. Ketos är något helt annat. Du som lider av diabetes rekommenderas inte att eftersträva ketos.

Är det farligt med ketos om jag är gravid eller ammar?

I dag finns inga studier som visar att ketos är farligt för dig som är gravid eller ammar, men heller ingen forskning som styrker att det skulle vara bra. Vi på Wellobe rekommenderar dock inte gravida eller ammande att följa några former av dieter över huvudetaget, då såväl mamma som barn behöver särskilt mycket näring dessa perioder.

Få mer hjälp med din kost – regelbundet

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här