Här slår vi på Wellobe hål på 7 vanliga myter om mat.

Sju myter och fakta om mat

Kanske har du låtit dig luras i många år. Men tro inte på alla rykten utan läs istället innehållsförteckningarna. Här presenterar Wellobes PT Shirin Djavidi sju myter och fakta om mat.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

1. Myt: Bruna ägg är nyttigare än vita.
Fakta: Nej, färgen har absolut ingenting att göra med kvaliteten på äggen. Om du däremot är ute efter bra ägg, ska du välja ekologiska frigående höns uppfödda med Omega 3. Men huruvida de är vita eller bruna spelar alltså absolut ingen roll.
2. Myt: Kalkonbacon innehåller mindre fett än bacon från fläsk.
Fakta: Tja, det här stämmer faktiskt. Kalkonkött är smalare än fläskkött, men för att kalkon ska smaka som "vanlig bacon" krävs en hel de tillsatser. Och det är då problemet uppstår: Det leder till att både salthalten och fetthalten blir densamma i slutändan.
3. Myt: Färska frukter och grönsaker är alltid bättre än frysta.
Fakta: Nope, det är inget fel alls med frusna frukter och grönsaker. Allra helst när det inte är säsong. Den frusna frukten paketeras nämligen alltid när den är perfekt mogen. När bananer eller tomater plockas färska från sina träd och buskar däremot, mognar de under den långa transporten till Sverige och går då miste om en stor del av sitt näringsinnehåll.

Vill du ha fler tips och råd på hur du ska äta? Kolla här

4. Myt: Sallad på menyn är alltid det slankare alternativet.

Fakta: Nej, så behöver det inte alls vara. En ren och slät hamburgare kan innehålla 250 kalorier och 9 gram fett medan en Ceasarsallad med kyckling, ost och fet dressing kan innehålla hela 540 kalorier och 23 gram fett. Så det är skillnad på sallad och sallad. Välj därför en variant utan extra tillbehör och gör en egen dressing med olja och vinäger, om du vill tänka på din vikt.
5. Myt: Lightprodukter och sockerfria produkter är alltid bättre än traditionella.
Fakta: Icke. Om du ska ta en kaka eller lite glass till efterrätt är det bättre att välja alternativ gjorda på riktigt socker och njuta. De artificiella sötningsmedlen ger nämligen upphov till mersmak, medan riktigt socker är mer mättande och därmed gör dig nöjd efter små mängder. Låt dig alltså inte luras av fettfria eller sockerfria produkter, de är alltid laddade med något artificiellt som ska ersätta det vanliga sockret.

6. Myt: Byt ut läsken mot färskpressad juice.
Fakta: Tja, visserligen är juice betydligt bättre än läsk. Men om du räknar kalorier så innehåller båda ungefär lika mycket socker. Däremot är läsken bara färgat vatten med tillsatser, medan du i juicen får i dig massvis med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

7. Myt: Byt ut din glass mot frozen yoghurt.

Fakta: Absolut inte. Det kan snarare sluta med att du får i dig mer kalorier från din frozen yoghurt än vad du hade fått om du åt en lagom portion vanlig glass. Många luras nämligen av att det är yoghurt och tror att det är nyttigt. Men även frozen yougurt kan vara proppfull med socker, så var noga med att läsa på innehållsförteckningen.

Få fler tips på hur du ska gå ner i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här