Banan: Kalorier och näringsinnehåll. Se vår lista!

Så många kalorier innehåller en banan

Hur många kalorier innehåller en banan, vad har en banan för näringsinnehåll och hur mycket banan ska man egentligen äta? Här besvarar vi de allra flesta frågor du har om banan.

Gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt – med Wellobe

Så älskad, så hatad. Vi talar förstås om bananen, som är en av de vanligaste frukterna i världen. Inte så konstigt. Bananen är såväl rik på näring som är lätt att ta med sig. Visste du att en genomsnittlig banan på 105 gram till exempel bara innehåller 100 kalorier men är sprängfull med flera viktiga näringsämnen? Därför passar den utmärkt som mellanmål och dessutom mättar den bra.
Få fler tips på hur du ska äta som medlem i Wellobe, nedan.

JUST NU: 50% rabatt

Banan: 11 fakta

 1. Bananer är fria från såväl fett, kolesterol som salt. Dessutom är den sprängfull med viktiga vitaminer och mineraler, såsom vitamin A, vitamin B6, vitamin C, mangan. kalium, magnesium, riboflavin, niacin, järn och kostfibrer.
 2. Studier visar att barn som äter minst en banan om dagen löper 34 procent mindre risk att drabbas av astma.
 3. Ett bra sätt för att hålla blodtrycket lågt är att minska mängden salt. Men lika viktigt är det att försöka äta kalium, eftersom det har en kärlutvidgande effekt. Och då är bananen en utmärkt källa till det.
 4. Forskare har kommit fram till att barn under två år som äter bananer och apelsiner har en minskad risk för att drabbas av barnleukemi.
 5. Studier visar också att ett regelbundet intag av bananer hos barn minskar förekomsten av fria radikaler, som sägs orsaka cancer.
 6. Ytterligare, så sägs det att ett högt intag av kostfibrer från banan kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer.
 7. Även förekomsten av kostfibrer, kalium, vitamin C och B6 i bananer är bra för en hälsan, eftersom de tros vara bra för hjärtat.
 8. En medelstor banan innehåller ungefär 3 gram kostfibrer, något som är särskilt bra för personer med diabetes typ 1 då det tros kunna bidra till att sänka blodsockernivåerna. Även personer med diabetes typ 2 som äter högfiberdieter har uppvisat förbättrade nivåer av blodfetter, blodsocker och insulin.
 9. Bananer innehåller även aminosyran ”tryptofan”, som enligt studier sägs kunna stimulera såväl minne som humör.
 10. Bananer är jättebra för personer som har problem med magen. Det höga fiberinnehållet hjälper nämligen till att normalisera tarmens rörelser. Vid diarré kan bananer dessutom hjälpa till att återställa de så kallade elektrolytnivåerna, särskilt av kalium.
 11. Lider du av PMS? Då är bananer en jättebra typ av självmedicinering, eftersom bananer innehåller höga nivåer av B6 som tros kunna minska till exempel humörsvängningar vid PMS-symptom.

Källa: SvD.se

Banan: 3 orsaker att äta den om man vill gå ner i vikt

 1. Bananer ger en naturlig sötma och är därför ett jättebra alternativ att använda i bakning, istället för till exempel smör eller olja.
 2. Att trä på hela bananer på glasspinnar och stoppa i frysen är ett jättegott och hälsosamt alternativ till vanlig, sockersötad glass.
 3. Bananer innehåller massor av bra fibrer och vitaminer, och är därför en utmärkt ingrediens i till exempel smoothies.

Banan: 7 recept

Redan medlem i Wellobe? Testa något av följande banan-recept nedan:

Smoothie med banan

Chiapudding med banan och jordgubbar

Vaniljkeso med banan med blåbär

Smoothiebowl med blåbär och banan

Majskakor med jordnötssmör och banan

Bananplättar

Bananpannkaka

Banan: Så mycket ska du äta

Kostfibrer eller fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan som når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Har man problem med gaser och uppsvälld mage är det viktigt att äta mycket fibrer. Samtidigt är det bra att äta mycket fibrer om man vill gå ner i vikt, eftersom mat med mycket fibrer ökar mättnadskänslan och därmed minskar småätandet. Mat med mycket fibrer gör dessutom att blodsockret stiger långsammare. Fibrer finns till exempel i grönsaker, rotfrukter, bönor, linser, bröd, flingor, gryn, pasta, fullkornsris – och frukter som banan. Enligt Livsmedelsverket så är en lagom fibermängd för vuxna ungefär 25–35 gram fibrer om dagen, men studier visar att vuxna i snitt bara får i sig i snitt 20 gram per dag. Många behöver alltså äta mycket mer. En medelstor banan innehåller ungefär 3 gram kostfibrer.

Banan: Näringsinnehåll

 • Banan kalorier: 100 kcal
 • Banan fett: 0,1 g fett
 • Banan mättat fett: 0,03 g mättat fett
 • Banan kolhydrater: 22,4 g kolhydrater
 • Banan socker: 19 g socker
 • Banan fiber: 1,47 g fiber
 • Banan protein: 1,2 g protein
 • Banan kalium: 346,4 mg kalium
 • Banan magnesium: 28,4 mg magnesium
 • Banan C-vitamin: 9,4 mg C-vitamin
 • Banan vitamin B6: 0,326 mg vitamin B6

Gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt – med Wellobe

Läs även

Kaloritabell: Frukt

Kaloritabell: Grönsaker

Kaloritabell: Spannmål och fullkorn

Kaloritabell: Nötter och baljväxter

Kaloritabell: Kött och fågel

Kaloritabell: Fisk och skaldjur

Kaloritabell: Dryck

Hur mycket väger 1 dl av...?

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här