Julgodis måste inte betyda hundratals kalorier.
Julgodis måste inte betyda hundratals kalorier. Foto: Getty images.

8 alternativ till julgodis

Självklart ska du unna dig julgodis i jul.
Men är målet att gå ner i vikt kan det vara bra att välja med omsorg.
Här är 8 tips på lite nyttigare alternativ på julgodis.

Håll formen även i jul – med våra verktyg

Wellobe* är vår filosofi att du kan äta allt, bara inte alltid och i obegränsade mängder. Julen med all god mat och dryck kan dock vara en särskilt utmanande period för många som vill gå ner i vikt eller hålla sin vikt. Särskilt om du är svag för sötsaker. Det viktiga är att känna att du kan prioritera och göra medvetna val, att undvika att fastna i ”allt-eller-inget-tänket” – och att njuta när du väl bestämmer dig för att unna dig något.
– Det allra bästa att äta på advent, lucia och i jul är det du tycker är godast. För att äta massa julgodis bara för att ”det tillhör” är det sämsta alternativet av alla, säger Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe. Här följer fler tips på hur du ska tänka kring julgodiset i jul om du vill hålla lite koll på kalorimängden.

JUST NU: En månad på köpet

8 tips: Så ska du tänka kring julgodiset

1. Skippa slentrianätandet
Välj bara det du verkligen tycker om – och njut av det. För det absolut sämsta sällskapet är det dåliga samvetet. Det spelar ingen roll att det är jul, du måste inte proppa i dig knäck, kola, skumtomtar och ”onödiga” kalorier bara för att det ställs fram på bordet. Tänk kvalitet före kvantitet. Välj med omsorg och begränsa mängden.

2. Välj riktigt mörk choklad
Visst, det är fortfarande choklad, men lite mörk choklad stillar sötsuget mer än ljus mjölkchoklad. Om det just är ett sug efter choklad du har och inte ett sug efter att gå loss på kartongen.

3. Ät inte ikapp
Minns ni den där gamla TV-reklamen för Aladdin-asken? ”På julen får man ta från det undre lagret.” Vi håller faktiskt med. Poängen är; ät inte upp alla de där otäcka chokladpralinerna i det övre lagret bara för att komma ner till det undre lagret. De innehåller lika mycket kalorier, gode eller inte.

4. Lyssna på din kropp
Känn efter, är det verkligen godis du är sugen på eller är du kanske bara hungrig? Ibland är det lätt att blanda ihop kroppens signaler. Satsa på en regelbunden, jämn måltidsordning så minskar också risken för att du sätter i dig någonting du egentligen inte är sugen på. En bra riktlinje är att försöka äta någonting litet var tredje timme.

5. Hitta alternativ
Allt sött måste inte vara godis. En clementin, apelsin, vinteräpple eller några dadlar kan stilla sötsuget minst lika bra. Fördelen är att de innehåller betydligt färre kalorier. Just dadlar är förvisso väldigt söta, men ger åtminstone en hel del annat också än bara socker. Känner du dig fortfarande inte riktigt nöjd finns det smaksatta dadlar med exempelvis lakrits, kakao eller pepparkakskryddor.

6. Stilla suget med lite nötter
Nötter är ett jättebra snacks som innehåller både energi och bra fett. Väljer du nötter med skal ger de dessutom en stunds ”pill” i och med själva knäckandet, som kanske egentligen är det du är ute efter i vissa sociala sammanhang. Tänk dock på att nötter är väldigt energirika, så det krävs bara några få för att få i sig väldigt mycket kalorier.

7. Dricker du julmust?
Byt till lightvarianten. Sötningsmedel är inte detsamma som gift och det finns ingen anledning att välja socker istället – det ger bara massa onödiga kalorier. Och vill du inte ha sötningsmedel så drick vatten. Lägg i några skivor gurka, citron eller lite bär om du vill festa till det.

8. Dags för glöggmys?
Testa sockerfri glögg eller julte. Då får du till det där juliga myset, utan att behöva sätta i dig massa onödiga kalorier i form av socker eller alkohol.

Läs även Så mycket kalorier finns i ditt julfika

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Så firar du jul – utan att gå upp i vikt

Så många kalorier finns på julbordet

Så många kalorier finns i ditt julfika

Vad kan jag dricka istället för glögg?

Här är julbordets värsta kaloribovar

Här är julmaten som kan hjälpa dig ner i vikt

Josefine Jonasson, Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här